Skola:
Markaryds folkhögskola
Plats:
Markaryd - Kronobergs län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Telefon/Skypeintervju samt bifoga av ett valfritt dansklipp via mail.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 6 jun 2025

Plats för kursen: Markaryd

Kontakt: Petra Nilsson

Telefon: 0433-74500

E-post:
info@markarydsfolkhogskola.se

Ett år på en dansprofil där Du får möjlighet att prova på många olika dansstilar. Kursen ger grundläggande dansteknik inom jazz, balett, modernt och street. Inga förkunskaper krävs.

Allmän kurs – Dans är en ettårig profilkurs som riktar sig till dig som vill arbeta med eller utveckla ditt intresse för dans. Du studerar gymnasieämnena samtidigt som du fördjupar dig inom dans.

Hos oss får du främst träna jazzbalettmodernt/contemporary och block av street. Utöver dessa stilar får du undervisning i stretchingfysanatomi och hälsa samt dansteori. I dansprofilen ingår även Improvisation och komposition där du får lära dig att skapa egna danser.

Under året får du möta flera olika gästlärare som kompletterar den ordinarie undervisningen. Du kommer att utveckla din danstekniska förmåga och ditt personliga uttryck genom den dagliga träningen där koreografi, komposition och improvisation ingår. 

I delkursen Anatomi och hälsa får du exempelvis lära dig om skadeförebyggande träning, mental träning och självkännedom. Delkursen Dansteori ger dig inblick i olika stilars danshistoria och hur man gör en dansanalys.

Under året kommer du att få delta i mindre dansuppvisningar samt göra en större föreställning som sätts upp på Markaryds kulturhus. I dansprofilen ingår det även att de studerande åker och tittar på föreställningar av professionella dansare. 

Vår ambition är att du, utifrån dina egna förutsättningar, ska kunna utvecklas kunskapsmässigt och socialt.  Skolan är liten och även om man inte har lektioner tillsammans med samtliga elever har man ändå stora möjligheter att lära känna alla skolans studerande. Skolans internat är dels boende för elever från olika delar av landet men också ett sätt att skaffa sig en ”tillfällig familj” på. Markaryd är litet, men med oerhört vacker natur både på vintern och sommaren. Nära skolan ligger sjöar och det finns fina promenadstråk. Du har även nära till simhall, gym och idrottshall.

 

 

 


 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Studera och klara behörigheter, för att kunna söka vidare till en önskad utbildning till yrkeshögskola/högskola.

Jag vill vara en positiv röst för andra unga

För Wesley var dansen en räddning under en tuff uppväxt. På Åsa folkhögskolas danslinje lär han sig inte bara fem olika stilar inom streetdance, utan även att växa som människa.

Läs hela artikeln

Markaryds folkhögskola

Vi har inriktning mot kultur, fritid och hälsa, där begrepp som värme, omtanke, skapande i olika former, friskvård och framtidsfrågor står i fokus. Skolan arbetar med individen i centrum och lägger stor vikt vid social kompetens. Här möts kunskaper och erfarenheter som stimulerar till personlig utveckling och samhällsengagemang. Utbildningsorterna är Markaryd och Bjärnum.

Läs mer om skolan

Postadress:
Markaryds folkhögskola
Kronobergsgatan 6
285 37 Markaryd

Telefon: 0433-74 500
E-post: info@markarydsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.markarydsfolkhogskola.se/