Levande verkstad - Pedagogutbildning

Ansökan stängd
Skola:
Södra Stockholms folkhögskola
Plats:
Norsborg - Stockholms län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs, Yrkesutbildning
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: För att läsa andra året på deltid kräver vi att du redan har en pedagogutbildning. Om du vill läsa två år på heltid ser vi gärna att du har utbildning i socialt eller konstnärligt arbete och arbetslivserfarenhet av att leda grupper. Läs mer i brödtexten.

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Nej

Kurstid: 22 aug 2024 - 18 dec 2024

Kostnader: Undervisningen är kostnadsfri men du betalar en materialavgift som är 4000 kronor/termin. Södra Stockholms folkhögskola flyttar till nya lokaler i anslutning till Skarpnäcks folkhögskola under sommaren 2024. Start 22 aug sker i nya lokalerna.

Kontakt: Magnus Johansson

Telefon: 08-684 619 00

E-post:
magnus.johansson@sodrastockholm.se

En bildpedagogisk utbildning för dig som vill arbeta med människor och utvecklas som ledare, pedagog och i ditt eget skapande. Levande Verkstad är en pedagogik för hand, tanke och känsla.

 

Om kursen

I Levande Verkstad får du möjlighet att släppa loss den skapande förmåga som alla besitter. Du får experimentera och utveckla din kreativitet individuellt och i grupp. Med lust och fantasi skapar vi i olika två- och tredimensionella material som till exempel färg, form, återbruk, naturmaterial, textil, lera, gips, trä men även text, drama, rörelse, och digitala tekniker för bild- och filmframställning. På pedagogutbildningen lär du dig att leda grupper i konstnärliga processer utifrån Levande Verkstads metoder och pedagogiska förhållningssätt. Hållbarhet i material, miljö, samhälle och människor går som en tråd genom utbildningen. Vi blickar ut i samhället genom tematik, resor, utställningar och studiebesök.

Utbildningen passar dig som vill utveckla dina ledaregenskaper och ditt personliga, kreativa uttryck. Du brinner för skapandets olika möjligheter och för att få andra att utveckla sin kreativitet. Du tycker också att det är spännande med gruppdynamik och ser betydelsen av grupprocessen för individens möjlighet till utveckling. Här använder vi bland annat drama som ett redskap. Du uppskattar en blandning av både teoretiska och praktiska moment.

Utbildningens första år

Termin 1

Under första terminen ligger fokus på att skapa en trygg grupp och uppleva Levande Verkstad genom olika övningar, material, teman och tekniker. Vi jobbar flödigt och undersökande med utgångspunkt i vår förmåga till gestaltande uttryck och lekfullhet. Samtal och reflektioner rör sig också kring det pedagogiska utifrån din blivande ledarroll. Vi arbetar med litteratur kring Levande Verkstads historia, kreativitet och skapande och bearbetar den i både ord och bild. Under terminen får du prova att leda andra på skolan.

Termin 2

Utöver fler material, tekniker och teman så börjar vi lägga mer fokus på ledarskap på olika sätt. Det kan vara att leda morgonsamlingar och andra deltagare på skolan samt att delta i något planeringsarbete av ett materialområde tillsammans med någon av lärarna. Litteraturen rör sig kring pedagogik, ledarskap och  gruppdynamik. Nu får du också genomföra en lite längre praktikperiod på några veckor utanför skolan. Mot slutet av första året arbetar vi med utställningsteknik och bygger en utställning under skolans Öppet Hus.

Utbildningens andra år

Termin 3

En del material återkommer från år ett och fördjupas, andra tillkommer. Den här terminen blir det ytterligar några veckors praktik och vi lägger större fokus på bildpedagogiska teorier och förhållningssätt.  Vad finns det för forskning på området? Vi jobbar med visuell kommunikation och teorier om konst. Genom LAV - Lära Av Varandra får du dela kunskaper och prova idéer med gruppen. 

Termin 4

Nu börjar vi med en tydligare riktning framåt genom Kompassen - en framtidsfokuserad projektplanering som hjälper dig mot dina framtida mål. Den avslutande terminen läggs ett större fokus på projektarbeten inom konst och inför din roll som LV-pedagog. Under er andra Öppet Hus-utställning jobbar vi vidare med utställningsteknik och synliggörande av dig som LV-pedagog.

 

År två – alternativ studieform

Till dig som redan har en pedagogutbildning erbjuder vi en alternativ studieform under det andra året. När du läst första året på heltid har du möjlighet att läsa andra året på distans, halvfart. Förutsättningen är att du har tillgång till en eller flera grupper som du jobbar med under året för att fördjupa dina erfarenheter som LV-pedagog. Utbildningen sker i huvudsak digitalt med övriga distansdeltagare och lärarna som pedagogiska bollplank. Du kommer även in till skolan ca 8-10 dagar under båda terminerna då vi t.ex. har materialfördjupningar/Öppet Hus. Har du en pedagogutbildning kan du givetvis ändå välja att gå kvar andra året på heltid vilket de flesta gör.

 

Vem kan söka till utbildningen?

Du som söker har avslutad svensk gymnasieutbildning eller annan utbildning som vi kan bedäma är likvärdig. Du bör ha erfarenhet av pedagogiskt-, socialt- eller konstnärligt arbete och arbetslivserfarenhet av att leda grupper. Urval sker genom de erfarenheter du anger i ansökan med ditt personliga brev om varför du vill gå utbildningen samt intervjuer i grupp och individuellt. Du behöver inte visa några arbetsprover. 

Läs mer

Levande Verkstads historia

Levande Verkstads metod

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Framtid

LV-pedagoger verkar inom en mångfald av områden som konsthallar/museum, fritids/skola, egen kursverksamhet/studieförbund, socialt arbete, kulturskola m.m och du kommer även vara rustad för vidare studier.
Vid godkänd avslutad utbildning utfärdas ett kursintyg och examensbevis.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://sodrastockholm.se/kurser/levande-verkstads-pedagogutbildning/

Att pausa och läsa konst är det bästa jag gjort

Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.

Läs hela artikeln

Södra Stockholms folkhögskola

Södra Stockholms Folkhögskola är en mötesplats för dig som vill studera och utvecklas i en kreativ och skapande miljö. Vi möter dig med omtanke och engagemang.  I vår gemenskap är varje person unik och värdefull. Nya kunskaper och erfarenhetsutbyte mellan människor leder till ökad förståelse av sig själv och andra, respekt för varandra och en vilja till engagemang i samhällsutvecklingen.

Läs mer om skolan

Postadress:
Södra Stockholms folkhögskola
Fågelviksvägen 18
145 53 Norsborg

Telefon: 08-684 619 00
E-post: info@sodrastockholm.se
Webbadress: http://www.sodrastockholm.se/