Film och skådespeleri

Ansökan stängd
Skola:
Region Uppsala folkhögskola
Plats:
Uppsala - Uppsala län
Längd:
två terminer
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Du ska ha fyllt 18 år. Behärska svenska i tal och skrift. Ha gått gymnasium eller ha motsvarande erfarenhet.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 30 maj 2025

Kostnader: Undervisningen är avgiftsfri men skolan tar ut en deltagaravgift på 2300 kronor per termin.

Kontakt: Ulf Eklund

Telefon: 018 611 66 50

E-post:
ulf.eklund@regionuppsala.se

Lär dig väva samman berättelser genom film och teater! Här får du de tekniska färdigheterna för att utvecklas både som skådespelare och filmskapare. 

 

Utbildningens innehåll

Under årets kommer du få arbeta med olika tekniker för manusutveckling och berättande. Du kommer få lära dig hur du förmedlar närvaro, väcker känslor och gestaltar en berättelse. Vi arbetar med flera scenproduktioner och du kommer få prova på olika roller, både framför och bakom kameran. Utbildningens huvudfokus ligger på fysisk teater, manus och filmredigering. Vi arbetar individuellt och i grupp med trygghet, respekt, tolerans och lyhördhet i fokus.

Efter avslutade studier kommer du att vara väl förberedd för fortsatta studier inom film och teater. Du kommer att ha utvecklats som både skådespelare och filmskapare samt veta mer om vilken roll i ett team som du trivs bäst i. Efter avlsutad utbildning kommer du också ha ett färdigt filmarbetsprov för ansökan till vidare studier inom film och teater.

Kursmoment:
Film

 • Manus. Manusarbete, från förarbete till själva skrivprocessen och vidare till ett inspelningsbart underlag.
 • Regi. Iscensättning, kommunikation och stresshantering.
 • Redigering. Grundläggande reglerna för redigering.
 • Introduktion till tekniken: Kamera, ljud och ljus.
 • Filmbranschen. Hur ser verkligheten ut efter en filmutbildning? Studiebesök, gästlärare.

Teater

 • Fysisk teater. Vi arbetar med kropp och närvaro på scenen.
 • Devising, skapa ett manus i grupp. Vi jobbar med hela processen, från sökandet av idé till färdig produktion på scenen.
 • Berättarteater. Ett sätt att arbeta fram och spela teater om aktuella ämnen utan att vara beroende av färdiga pjästexter.
 • Skådespelarträning, kroppspråk, improvisation, samarbete i grupp.

Lärare

Kajsa Bilius är skådespelare, regissör och dramapedagog. Hon har specialiserat sig på devising, en process för att ta fram manus i grupp. Hon har jobbat mycket med att ta fram manus både för professionella grupper och inom amatörteatern. Hon är också danspedagog och jobbar med dans, rörelse och kroppens berättande.

Dani Kouyate är universitetsutbildad i Ouagadougou (Burkina Faso) och Paris (Frankrike). Åren 1985 och 2007 var han verksam i Frankrike med regelbundna uppdrag. Sedan 2007 är han bosatt och verksam i Uppsala men har många internationella uppdrag. Sedan 2008 arbetar han som teaterlärare på Wik, Region Uppsala  folkhögskola och som gästlärare på Uppsala Universitet, Institutionen för kulturantropologi och etnologi, parallellt med sitt konstnärliga skapande inom film och teater.

Att skicka med i ansökan

 • Personligt brev 
 • Referensperson
 • Arbetsprov

Skicka in en film där du läser en dikt eller monolog som du väljer själv. Ladda upp filmen på Youtube eller annan plattform och bifoga länken i din ansökan. Vi bokar också in en digital intervju med dig. 

Förkunskapskrav

 • Du ska ha fyllt 18 år.
 • Behärska svenska i tal och skrift.
 • Ha gått gymnasium eller ha motsvarande erfarenhet.

Urval

I urvalet av deltagare bedömer vi följande kriterier:

 • Engagemang i en konstnärlig process.
 • Förmåga till kommunikation och samarbete i ett konstnärligt team.
 • Arbetsprov.

Kurstid

Kursen är en heltidsutbildning som hålls på plats på Region Uppsala folkhögskola på Wik måndag till fredag. Kursen startar 19 augusti 2024 och slutar 30 maj 2025. 

Kostnad

Undervisningen är avgiftsfri men skolan tar ut en deltagaravgift på 2 300 kronor per termin. I terminsavgiften ingår bland annat försäkring, kopieringskostnader och studiebesök. 

Internat

Skolans internatboende finns till för dig som vill ha närhet till ateljéerna och gemenskap. Vill du bo på Wik under din utbildning? Läs mer på Region Uppsala folkhögskolas webbplats! 

Ansökan

Sista ansökningsdag 28 april.

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln

Region Uppsala folkhögskola

- en folkhögskola i hela länet

Här växer kunskap och människor

Hos oss utgår kurserna från dina unika erfarenheter, behov och drömmar. Samtalen och diskussionerna på folkhögskolan utgör en central del av lärandet, där du inte bara lär av pedagogerna utan också av andra deltagare. Det är en plats där kunskap växer i det  gemensamma och där du får möjlighet att hitta din väg mot framtiden.  

Läs mer om skolan

Postadress:
Region Uppsala folkhögskola
Viks mur 35
755 91 Uppsala

Telefon: 018-611 66 50
E-post: rufhsk@regionuppsala.se
Webbadress: https://regionuppsala.se/region-uppsala-folkhogskola/