Skådespeleri – Fördjupning

Ansökan stängd
Skola:
Region Uppsala folkhögskola
Plats:
Uppsala - Uppsala län
Längd:
Två terminer
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Ålder: Minst 18 år. Språk: Behärska svenska i tal och skrift. Utbildning: Ha gått gymnasium eller ha motsvarande erfarenhet. Erfarenhet: Ha tidigare erfarenhet av skådespeleri, exempelvis från folkhögskola, arbetsliv eller studieförbund

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 30 maj 2025

Kostnader: Undervisningen är avgiftsfri men skolan tar ut en deltagaravgift på 2 300 kronor per termin. Denna avgift inkluderar försäkring, kopieringskostnader och studiebesök.

Kontakt: Ulf Eklund

Telefon: 0186116650

E-post:
ulf.eklund@regionuppsala.se

Drömmer du om en karriär inom skådespeleri? Hos oss får du möjlighet att växa både på scenen och framför kameran. Ta chansen! 

Vårt fördjupningsår är skräddarsytt för dig som har tidigare erfarenhet inom skådespeleri och viljan att utvecklas. Här får du skapa egna produktioner, delta i turnéer och förbättra din kroppsliga närvaro, röst och skådespelarkunskaper. 

Under året kommer du att delta i filmteam tillsammans med andra deltagare från fördjupningsåret inom film. Du kommer att få lära dig mer om projektledning, få erfarenhet av att skapa som en frigrupp, jobba med monologer och selftapes. 

Utbildningens innehåll kommer att omfatta skapande av föreställningar och turnéer, fördjupning i skådespeleri med personlig feedback, arbete med fysisk teater och textanalys samt fördjupning i röst- och kroppsanvändning som skådespelare. Vi prioriterar trygghet, respekt, tolerans och lyhördhet både i individuellt och grupparbete. Deltagarna från fördjupningsåret inom skådespeleri kommer att ingå i en blandad klass tillsammans med deltagare från filmfördjupningen.

Förståelse för hur en frigrupp fungerar är viktigt för skådespelaryrket. Vi kommer att utforska arbetslivet genom kontakt med branschen, studiebesök och möjligheter till praktik.

Kursmomenten kommer att inkludera fördjupad skådespelarträning, kroppsspråk, improvisation, fysisk teater, röst-, sång- och talträning, skapande av föreställningar samt arbete framför kameran i samarbete med filmfördjupningsdeltagare. Vi kommer också att diskutera arbetslivet inom branschen.

Målet med utbildningen är att du efter avslutad kurs ska vara väl förberedd för skådespelaryrket. Utbildningen öppnar även möjligheter för fortsatta studier inom skådespeleri, film och teater och möjligheter att fortsätta på egen hand i branschen direkt efter avslutad kurs.

Ansökan

För att ansöka:

  • Personligt brev
  • CV
  • Referensperson
  • Arbetsprov

Arbetsprovet skickar du in som en film där du spelar en valfri monolog. Ladda upp filmen på Youtube eller annan plattform och bifoga länken i din ansökan. Vi kommer också att boka in en digital intervju med dig.

Förkunskapskrav

Ålder: Minst 18 år.
Språk: Behärska svenska i tal och skrift.
Utbildning: Ha gått gymnasium eller ha motsvarande erfarenhet.
Erfarenhet: Ha tidigare erfarenhet av skådespeleri, exempelvis från folkhögskola, arbetsliv eller studieförbund.

Urval

Vid urvalet bedömer vi:

  • Engagemang i konstnärlig process
  • Förmåga till kommunikation och samarbete i konstnärligt team
  • Arbetsprov
  • Tidigare erfarenhet och utbildning inom skådespeleri

Läsårstider

Kursen är heltidsutbildning som hålls på Region Uppsala folkhögskola på Wik, måndag till fredag. Kursen startar den 19 augusti 2024 och slutar den 30 maj 2025.

Internat

Vårt internatboende finns tillgängligt för dig som önskar närhet till skolan och gemenskap. Läs mer om möjligheten att bo på skolan under din utbildning här.

Ansökan

Sista ansökningsdag är den 28 april 2024.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Målet med utbildningen är att du efter avslutad kurs ska vara väl förberedd för skådespelaryrket. Utbildningen öppnar även möjligheter för fortsatta studier inom skådespeleri, film och teater och möjligheter att fortsätta på egen hand i branschen direkt efter avslutad kurs.

Fler kurser inom: Teater Skådespeleri Produktion

Alla borde gå på folkhögskola

Eftersom jag inte alls kommer ifrån den här världen var det jättebra hantverksmässigt att jag hade gått en teaterfolkhögskola innan jag gick på teaterhögskolan, säger skådespelerskan Amanda Jansson. Foto: Oskar Laring & Matilda Källström

Läs hela artikeln

Region Uppsala folkhögskola

- en folkhögskola i hela länet

Här växer kunskap och människor

Hos oss utgår kurserna från dina unika erfarenheter, behov och drömmar. Samtalen och diskussionerna på folkhögskolan utgör en central del av lärandet, där du inte bara lär av pedagogerna utan också av andra deltagare. Det är en plats där kunskap växer i det  gemensamma och där du får möjlighet att hitta din väg mot framtiden.  

Läs mer om skolan

Postadress:
Region Uppsala folkhögskola
Viks mur 35
755 91 Uppsala

Telefon: 018-611 66 50
E-post: rufhsk@regionuppsala.se
Webbadress: https://regionuppsala.se/region-uppsala-folkhogskola/