Ekobruk - distans

Ansökan stängd
Skola:
Hola folkhögskola
Plats:
Nyland - Västernorrlands län
Längd:
39 veckor
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Inga formella krav. Men stort intresse och gärna egna erfarenheter. Praktik för att skaffa sig erfarenheter är lämpligt att ha under kurstiden.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 27 aug 2024 - 4 jun 2025

Träffar:
10 obligatoriska träffar

Kostnader: 1 300 kr per termin. Avgiften går till studiebesök, material, läromedel och studerandeförsäkring.

Kontakt: Lea Kinnunen

Telefon: 0612 - 856 30

E-post:
lea.kinnunen@rvn.se

En kurs för dig som strävar efter självförsörjning och vill kunna leva och må bra med mindre lönearbete.

 

Kursinnehåll

Kursens innehåll fokuserar på bredd snarare än fördjupning och den vill ge en översikt och en möjlighet att prova på olika aspekter av självhushållning och tillsammanshushållning. Omvärldsorientering kring naturresurser och hållbarhetsfrågor. Ekologisk och social resiliens, permakultur, odling, husdjur, trädgård, skog, livsmedel, hantverk, återbruk, energi, byggande och att ta tillvara.

Upplägg

Innehållet följer till stor del årstiderna. De tio tredagarsträffarna utgår från Hola folkhögskola. På några av träffarna är vi i Näsåker och då samordnas boende där för de som vill. Träffarna innehåller studiebesök, föreläsningar, praktiska övningar, grupprocess, nätverkande och erfarenhetsutbyte. Kommunikation mellan träffarna sker via en webbplattform. Mellan träffarna gör var och en egen praktik, hemuppgifter och litteraturstudier samt deltar på videomöten med gruppsamtal och/eller föreläsningar. Litteraturstudierna består av kursboken ”Självhushållning i praktiken”, egenvald litteratur samt en bokcirkel, där det finns två olika titlar att välja mellan.

Tredagarsträffar varje månad som innehåller studiebesök, erfarenhetsutbyten och lektioner. Vi följer årstiderna. Mellan månadsträffarna praktiserar man hemma och håller kontakt och utbyter erfarenheter på distans.

Kursmoment

  • Självhushållning och tillsammanshushållning ur breda perspektiv
  • Ekologisk och social resiliens
  • Trädgård, skog
  • Växtodling, djur
  • Livsmedel, ta tillvara, förädling
  • Hantverk, återbruk och reparation
  • Byggande och energi
Nu har jag hittat det som verkligen passar mig

Marta Schubert hade tidigare testat på flera olika utbildningar och yrken. Det var först när hon började på Utemiljökursen på Angered folkhögskola som hon kände att hon hittat rätt. Och utbildningen ledde till jobb direkt.

Läs hela artikeln

Hola folkhögskola

Vid Ångermanälvens strand, ungefär 25 kilometer norr om Kramfors, i samhället Prästmon, ligger Hola folkhögskola. Vår profil är kultur, hälsa och miljö. Region Västernorrland är huvudman för skolan som är religiöst och politiskt obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Hola folkhögskola
Prästmon
873 93 Nyland

Besöksadress: Folkhögskolevägen 5

Telefon: 0612-856 01
E-post: hola@rvn.se
Webbadress: http://www.hola.se/