Skola:
Nordiska folkhögskolan
Plats:
Kungälv - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Skriv ett personligt brev om varför du vill gå kursen.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 18 aug 2024 - 30 maj 2024

Kostnader: 3000 kr (Allmänna kurskostnader, försäkringar, material, speciella arrangemang m.m.)

Kontakt: Axel Lagerfors och Andrea Dunne

Telefon: 0303-206200

E-post:
info@nordiska.fhsk.se

Behöver du en nystart i skolan? Hos oss får du möta skolan på ett nytt sätt i en trygg gemenskap! Vi fokuserar på ett fåtal ämnen åt gången i en mindre studiegrupp med förstärkt pedagogiskt stöd.

Studera i din egen takt

Allmän kurs – Nystart studerar du i en liten studiegrupp med förstärkt pedagogiskt stöd. Studierna anpassas efter dina behov och du kan studera på både grund- och gymnasienivå.

Vi arbetar tematiskt med ämnena svenska/svenska som andraspråk, matte, engelska och samhällskunskap på grund- och gymnasienivå. Du får möta ämnena på ett nytt sätt där dina intressen och erfarenheter är viktiga för innehållet i kursen. Folkbildningstanken genomsyrar kursen med fokus på demokrati, mångfald, kultur och bildning.

Kursinnehåll

Kursen är en behörighetsgivande kurs på grundskole- och/eller gymnasienivå. Du kommer läsa ämnen såsom:

  • Svenska/Svenska som andraspråk
  • Engelska
  • Matematik
  • Samhällskunskap

Under kursens gång kartlägger vi dina mål, drömmar och förväntningar för att ge dig vägledning till ditt nästa steg i livet. Studie- och yrkesvägledning ingår också i kursen. Genom trygga och tillitsfulla relationer mellan klasskamrater och lärare arbetar vi gemensamt för att du ska trivas och nå dina mål utifrån dina förutsättningar.

Folkbildning – vad är det?

Folkhögskola är en spännande och annorlunda skolform. Mycket av det vi gör handlar om folkbildning.

Folkbildning betyder att du uppmuntras att använda dina tidigare erfarenheter för att utvecklas framåt. Du har möjlighet att påverka kursinnehållet tillsammans med de andra deltagarna. Helt enkelt tror vi på att alla kan bidra till varandras lärande.

Studieomdöme

När du läst två terminer med godkänd närvaro får du ett studieomdöme. Bedömningen görs gemensamt av alla dina lärare på skolan.

Studieomdömet utfärdas först när du uppfyllt ditt omfattningskrav som är den minsta tid du behöver studera på folkhögskola. Omfattningskravet baseras på dina tidigare studier och arbetslivserfarenhet.

Läs mer om omfattningskrav och studieomdöme. 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

På Nystart jobbar vi tillsammans med dina personliga mål. Tillsammans definierar vi vad du behöver utveckla för att ta nästa steg.

Efter ett år hos oss kan du till exempel studera vidare på allmän kurs hos oss eller söka till yrkes- eller arbetsmarknadsutbildning.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://nordiska.fhsk.se/allmanna-linjer/kurser/nystart/

Det är så viktigt att få fortsätta lära

Carl-Johan Råberg från Lindesberg blir rörd till tårar när han minns sin tid på Kävesta folkhögskola 1967–1969. Över 50 år och ett långt yrkesliv senare är han tillbaka på en folkhögskola för att läsa en sommarkurs i träslöjd.

Läs hela artikeln

Nordiska folkhögskolan

Nordiska gör din värld större. Här kan du fördjupa dig inom konst och kultur eller komplettera dina behörigheter på allmän kurs.

Vi erbjuder ett starkt kursutbud med helårskurser i FILM | FOTO | MUSIK BILD | TEATER, helårs- och terminskurser inom ALLMÄN KURS samt sommarkurserna NORDISKT LJUS.

Du kan bo på vårt trevliga internat eller pendla. Välkommen till oss i Kungälv, 20 min från Göteborg!

Läs mer om skolan

Postadress:
Nordiska folkhögskolan
Olof Palmes väg 1
442 31 Kungälv

Besöksadress: Olof Palmes väg 1, 442 31 Kungälv

Telefon: 0303-20 62 00
E-post: info@nordiska.fhsk.se
Webbadress: http://www.nordiska.fhsk.se/