20181114134722.jpg
Folkhögskolorna i Örebro län firar att folkhögskolan som studieform fyller 150 år

Gemensamt firande i Örebro län när folkhögskolan fyller 150 år

Folkhögskolan som utbildningsform fyller hela 150 år i år. I Örebro län uppmärksammas detta med föreläsning och firande av Fellingsbro folkhögskola, Hällefors folkhögskola, Karlskoga folkhögskola, Kävesta folkhögskola, Mo Gårds folkhögskola och Örebro folkhögskola.

- Folkhögskolan erbjuder verkligen bildning för alla. Därför vill vi samla länets sex folkhögskolor för att känna den gemensamma styrka och mångfald som funnits i vår skolform i 150 år och förhoppningsvis kan bestå i 150 år till, säger folkhögskolornas rektorer i ett pressmeddelande.

På torsdag kväll anordnar folkhögskolorna tillsammans med Örebro läns bildningsförbund en föreläsning med tidigare biståndsminister Pierre Schori, på temat ”Demokrati och fred i Trump och Putins tid”.

På fredag samlas cirka 1 000 folkhögskoledeltagare och lärare för att fira på Conventum Kongress inne i Örebro. Inbjudna gäster är bland andra gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, artisten Boris René och magikern Kalle Nilsson.

- Jubileumsprogrammet speglar hur folkhögskolan under 150 år stärkt och utvecklat demokratin genom att höja bildningsnivån i samhället, minska utbildningsklyftorna, bredda intresset för kulturlivet och inte minst stärka individens förmåga att påverka sin egen livssituation och delta i samhället, säger folkhögskolornas rektorer i ett pressmeddelande.

En vital 150-åring

Sedan de första folkhögskolorna startade 1868 har antalet ökat med cirka 50 skolor vart 50:e år. Idag finns 155 folkhögskolor i landet.

Under de senaste åren har staten gjort flera satsningar på folkhögskolan. Allmän kurs och särskilda kurser har fått extra medel som motsvarar cirka 8000 extra platser, vilket är en utökning med ca 25 procent. Andra riktade satsningar har till exempel gjorts för korttidsutbildade och nyanlända.

- Satsningarna visar att det finns en politisk vilja att fortsätta stärka folkhögskolan, som redan sedan starten varit en unik skolform. Vi menar att folkhögskolan måste fortsätta prioriteras ekonomiskt och att dess goda arbete och resultat behöver fortsätta synliggöras, säger folkhögskolornas rektorer i ett pressmeddelande.

Kävesta bjuder in fyra veteraner

Kävesta folkhögskola var en av de tio första folkhögskolorna och grundades redan 1873. Därför passar skolan på att starta festligheterna redan på torsdag, då skolans personal och deltagare  får lyssna till ett panelsamtal mellan fyra riktiga Kävestaveteraner:

  • Ulla Wiberg – rektor 1994 – 2010
  • Ann Hammer – har arbetat i köket sedan 1987; en av de i den nuvarande personalen som arbetat längst på skolan
  • Rigmor Windahl – lärare under ca 30 år mellan 1975 – 2006 och har därefter även arbetat på Fellingsbro folkhögskola
  • Hans Zetterberg – lärare på Kävesta 1969 – 1979 och senare på Örebro folkhögskola; dessutom erfaren jazzgitarrist

 

Alla nyheter