Tre personer läser i böcker.

Leva och bo på folkhögskolans internat

Att en skola har internat betyder att du kan bo på skolan. Många folkhögskolor har internatboende, där du bor tillsammans med andra deltagare under din utbildning.

Internatet är en viktig del av folkhögskolans studiemiljö. Bor du på internat ingår du i en gemenskap med andra deltagare även på fritiden. Många folkhögskolor brukar ordna kultur- och gemenskapsaktiviteter, som till exempel utflykter, konserter eller sportturneringar.

Ofta är boendena blandade med deltagare från olika kurser, så att deltagare får chans att lära känna fler än bara sina klasskamrater.

Att bo på skolans internat ger dig också möjligheten att leva ett år på en plats du kanske aldrig skulle komma till annars. Du slipper leta boende och du har alltid nära till skolan.

Kurser med internatboende »

När du flyttar för att bo på internat ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. 

Kostnad för kost och logi

Du som väljer att bo på skolans internat betalar för eventuell kost och logi. Kostnaderna för detta varierar mellan olika skolor, beroende på bland annat rumsstandard och antal måltider som serveras. Som riktvärde anges cirka 4 500 kronor/månad.

Om du bor på skolan och är skriven där så kan du under vissa förutsättningar ansöka om bostadsbidrag. Kontakta Försäkringskassan för mer information.

Ta reda på kostnaderna

När du söker till en folkhögskola ska du få information om vilka kostnader som finns kopplade till just din kurs, så att du känner till dem innan du börjar på kursen. Om det är några kostnader som du undrar över kan du alltid be skolan att specificera dem för dig.

Bo med barn på folkhögskola

Till vissa folkhögskolor kan du ta med barn och på en del kan du också få barnomsorgen ordnad på skolan.

Lista med kurser där skolan angett att de har möjlighet att erbjuda någon form av barnomsorg »

Läs mer på respektive skolas informationssida för att lära dig mer om vad som gäller på de olika skolorna.

Bo med husdjur på skolan

Husdjur tillåts endast på några folkhögskolor. Till de flesta folkhögskolorna kan man inte ta med egna husdjur på grund av risken för allergi (ledarhundar är oftast undantagna).

Några folkhögskolor har dock meddelat att de kan ta emot enstaka husdjur.

Här hittar du en lista med skolor där husdjur kan tillåtas »

Läs mer på respektive skolas informationssida för att lära dig mer om vad som gäller på de olika skolorna.