Bokbinderi - Fördjupningsår

Profilkurs, Yrkesutbildning Leksands folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  15 april 2024
 • Kurstyp:
  Profilkurs, Yrkesutbildning

I kursen Bokbinderi – Fördjupningsår har du möjlighet att fördjupa dig inom hantverket i projektform. 

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: personligt brev, projektbeskrivning, intervju

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 5 jun 2025

Kostnader: Externat 1 900 kr/månad (fika och lunch), Internat 5 000 kr/månad (frukost, fika, lunch samt boende)

Kontakt: Roger Johansson

Telefon: 0247 - 648 14

E-post:
roger.johansson@leksand.fhsk.se

Välkommen till kursen Bokbinderi – Fördjupningsår!

Kursen riktar sig till dig som redan har kunskaper inom bokbinderi. Antingen har du gått två år på bokbinderiutbildningen här på Leksands folkhögskola, utbildat dig som lärling eller motsvarande. Kursen är ett år.

I kursen Bokbinderi – Fördjupningsår har du möjlighet att fördjupa dig inom hantverket i projektform. Projektet kan vara en fördjupning i skinnband, titeltryck, förgyllning eller de moment som ingår i Gesällprovet som en förberedelse för att ta sitt Gesällbrev. Det kan också vara 1700-talsband, pappersmarmorering eller lära dig hur du tar dig an mindre produktioner och kunduppdrag som förberedelse för att starta upp ett eget bokbinderi.

Du bifogar din projektbeskrivning i din ansökan.

Du kommer att arbeta självständigt med handledning och det finns möjlighet att göra studiebesök och praktik under utbildningen. Du delar verkstad med deltagare som går på Bokbinderiutbildningen i år 1 och 2. I utbildningen ingår att du delar processen i ditt arbete med övriga deltagare på Bokbinderiutbildningen och att du deltar i andra aktiviteter som sker på skolan. Året avslutas med en presentation av arbetet under året.

Utbildningsansvarig är Roger Johansson som har lång och bred erfarenhet och stort nätverk inom bokbinderiyrket. Bland annat från att ha arbetat i flera bokbinderier, drivit eget bokbinderi och varit anställd som bokbindare på Uppsala universitetsbibliotek Carolina Rediviva.

Efter avslutad utbildning har du fördjupade kunskaper som ökar möjligheten till nya uppdrag i ditt eget företag eller som anställd.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://leksand.fhsk.se/utbildningar/bokbinderi-fordjupningsar/

Leksands folkhögskola

Personlig utveckling och skapande i olika former är viktiga ingredienser i alla våra utbildningar. Vår vision är att vara en kreativ och dynamisk mötesplats där du får möjlighet att växa. Vi har utbildningar inom hantverk, form och design, entreprenörskap och allmän kurs med profilerna personlig utveckling och butik/handel/kommunikation. Skolan ligger vackert belägen vid Siljans strand, på promenadavstånd från Leksands centrum. Här finns plats för cirka 200 studerande.

Läs mer om skolan

Postadress:
Leksands folkhögskola
Box 281
793 26 Leksand

Besöksadress: Siljegårdsvägen 21 Åkerö

Telefon: 0247-648 00
E-post: info@leksand.fhsk.se
Webbadress: http://www.leksand.fhsk.se/

Att pausa och läsa konst är det bästa jag gjort

Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.

Läs hela artikeln