Design

Ansökan stängd
Skola:
Leksands folkhögskola
Plats:
Leksand - Dalarnas län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: personligt brev med motivering, självporträtt, intervju

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 5 jun 2025

Kostnader: Externat 2 100 kr/månad (fika + lunch), Internat 5 300 kr/månad (frukost, fika, lunch samt boende)

Kontakt: Kathrine Plars

Telefon: 0247 - 648 15

E-post:
kathrine.plars@leksand.fhsk.se

Design påverkar vår vardag och är en viktig del av samhällsutvecklingen. Designlinjen på Leksands folkhögskola ger dig en grundläggande orientering i formgivning och visuell kommunikation. 

 

Design och Visuell kommunikation
Kursens huvudämnen är design och visuell kommunikation där produktformgivning, inredning, illustration, grafisk design och rörlig form/interaktiva medier ingår som delmoment. Den förbereder dig som ska söka vidare till högre designutbildningar, men passar också för dig som vill ta ett steg i karriären, kompetensutveckla dig, ändra inriktning eller helt enkelt vill förkovra dig i designområdet.

Designprocessen är den röda tråden och genom både teoretiska och praktiska övningar får du möjlighet att utforska formgivningens värld och få en inblick i de olika delarna av designyrket.

Fokus under kursen kommer också vara att kunna skapa och presentera en individuell portfolio, vilket är den handling som nästan enbart används som merit- och ansökningshandling inom designbranschen.

Engagemang och eget driv
Din insats är ett stort engagemang och eget driv. Under din tid här har du möjlighet att utforska din egen kreativa process och uttryck. Träna, testa, utforska och utvecklas med ett stort stöd och handledning får dina lärare. De finns där för dig, men det är du som gör jobbet! Designsal och projektrum har du tillgång till dygnet runt alla dagar under utbildningstiden.

Vi ser gärna att du har din egen laptop och ritplatta, men det finns också stationära datorer med nödvändiga programvaror och några ritplattor att låna på skolan. Adobe Creative Suite kan du skaffa till studentpris när du påbörjat utbildningen.

Utbildningens mål är

att deltagarna har fått en grundläggande kunskap i designprocessen och redskap för att kunna visualisera och gestalta sina idéer,

att de har en förståelse för metodiken och hur processen ser ut från idé till färdig presentation och

att var och en fått utforska sin egen kreativa process och uttryck.

Med det kan varje deltagare skapa arbetsprover, portfolio eller presentationer för sina nästa steg oavsett om det är att söka högre designutbildning, söka uppdrag eller presentera projekt för eventuella intressenter till exempel.

Studera ett eller två år
Utbildningen är ett eller två år. Du ansöker till år två även om du gått år ett,  men du kan också ansöka direkt till år två om du har grundläggande kunskaper inom designprocess sedan tidigare och vill kompetensutveckla dig. Under år två fördjupar du dig inom:

designprocess
visuell kommunikation
skissteknik/modell i 2D och 3D
UX, UI, motion – app/webb
hållbarhet – cirkulär design
utställningsdesign
eget projekt

Eget projekt eller inriktning kan vara att du vill fördjupa dina kunskaper inom ett visst designområde. Det kan också vara att du vill arbeta med en ansöka till en utbildningen.

Under år två har du en arbetsplats i designsalen och kontakt med mentor och gästlärare som handleder dig på plats, men också delvis via vår digitala utbildningsplattform.

Efter utbildningen
Det här är en förberedande utbildning för dig som vill söka dig vidare inom:

Visuell kommunikation
Illustration
Grafisk design
Inredningsdesign
Produktformgivning
Industridesign

Studieekonomi och boende
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel. Du betalar för material, boende och mat samt studieresor. Du kan bo på skolan under studietiden. 

 

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev och ett självporträtt, tecknat eller målat, i A4 format.

Sen ansökan?
Vi tar emot sena ansökningar och behandlar dem efter den första antagningsomgången.

 

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.leksand.fhsk.se/utbildningar/design/

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Leksands folkhögskola

Personlig utveckling och skapande i olika former är viktiga ingredienser i alla våra utbildningar. Vår vision är att vara en kreativ och dynamisk mötesplats där du får möjlighet att växa. Vi har utbildningar inom hantverk, form och design, entreprenörskap och allmän kurs med profilerna personlig utveckling och butik/handel/kommunikation. Skolan ligger vackert belägen vid Siljans strand, på promenadavstånd från Leksands centrum. Här finns plats för cirka 200 studerande.

Läs mer om skolan

Postadress:
Leksands folkhögskola
Box 281
793 26 Leksand

Besöksadress: Siljegårdsvägen 21 Åkerö

Telefon: 0247-648 00
E-post: info@leksand.fhsk.se
Webbadress: http://www.leksand.fhsk.se/