Marta Schubert hade tidigare testat på flera olika utbildningar och yrken. Det var först när hon började på Utemiljökursen på Angered folkhögskola som hon kände att hon hittat rätt. Och utbildningen ledde till jobb direkt.
Om kursen
Är du nyfiken på hur du kan skapa en köksträdgård, äta mer egenproducerat och få grundkunskap i att odla småskaligt och ekologiskt? Den här kursen är för dig som vill lära dig mer om hur gräsmattan, jordplätten och odlingskragen kan bli till ditt skafferi.
Kursinnehåll
På kursen får du lära dig:
- Iordningställande av odlingsbäddar: exempel på några olika tekniker
- Enkelt byggande av odlingslådor, avhärdningslådor med fönster, växtstöd
- Beställa fröer, lära känna jorden, så, omskolning, avhärdning, att plantera ut
- Växtkunskap
- Planering och växtföljd
- Skötsel, bevattning, skadedjur med mera
- Gödsling
- Skörd
- Enkelt mathantverk: bakning, fermentering, marmelad med mera
- Tillverkning av enkla hudvårdsprodukter
- Kompostering
- Höströjning
- Planering för kommande säsong och sådder
Kursupplägg
Undervisningen sker delvis på plats på Västerbergs folkhögskola och delvis på distans. All undervisning på plats på Västerbergs folkhögskola sker på fredagar eller fredag- lördag. Totalt innehåller kursen ca 20 träffar i skolan. Distansundervisningen sker på TEAMS samt att du arbetar med en större uppgift hemma som du senare i slutet av säsongen redovisar.
Kurslitteratur kommer att vara Lena Israelssons Handbok för Köksträdgården.