Cyanotypi

Ansökan stängd
Skola:
Gotlands folkhögskola, Hemse
Plats:
Hemse - Gotlands län
Längd:
3 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 3 jul 2024 - 5 jul 2024

Kostnader: Se gotlandsfolkhogskola.se.

Kontakt: Peter Wiklund

Telefon: 070 824 04 14

E-post:
peter@peterwiklund.se

Cyanotypi är ett enkelt, billigt och fullkomligt fascinerande sätt att framställa bilder. 

Tekniken har använts i närmare 200 år och har de senaste decennierna blivit allt mer populär bland fotografer, konstnärer och andra bildmakare. 

I den här kursen får du till att börja med lära dig att framställa bilder utifrån växter och föremål som du hittar runt omkring dig, till exempel blommor, löv, dricksglas eller fjädrar. Men du kan även få testa att göra unika cyanotypier av dina vanliga digitala fotografier med hjälp av ett negativ som vi skriver ut från datorn. 

Allt det du lär dig kan du sedan fortsätta med hemma på egen hand, för det behövs ingen som helst avancerad utrustning. Principen är att vi blandar till en ljuskänslig lösning som sedan penslas på ett akvarellpapper. När den har torkat exponeras papperet, tillsammans med till exempel olika blommor eller ett negativ, ute i solen. Därefter ”framkallas” den karaktäristiskt blåa bilden framför dina ögon i helt vanligt vatten. 

Du som vill kommer att kunna fördjupa dig i tekniken genom att testa andra att använda andra material än akvarellpapper (till exempel tyg) och genom att tona dina bilder i te eller kaffe. 

Inga förkunskaper krävs. All utrustning och kemi som du kommer att behöva finns tillgänglig. 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://gotlandsfolkhogskola.se/sommarkurser/sommarkurser-2024/cyanotypi

Gotlands folkhögskola, Hemse

Välkommen till Gotlands folkhögskola – en plats för utveckling, lärande och skapande. På folkhögskolan får du lära dig mycket. Inte bara om det du lär dig på kursen – utan även en hel del om dig själv. Du arbetar tillsammans med andra men får ta mycket eget ansvar för ditt eget lärande. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Gotlands folkhögskola, Hemse
Storgatan 11
623 50 Hemse

Telefon: 0498-20 36 50
E-post: folkhogskolan@gotland.se
Webbadress: http://www.gotlandsfolkhogskola.se/