Allmän kurs D

Ansökan stängd
Skola:
Södra Vätterbygdens folkhögskola
Plats:
Jönköping - Jönköpings län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Grundskola. Studiebesök och pröva på-dagar, efter pröva på-dagarna kan du söka till utbildningen.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 29 maj 2024

Kostnader: Information på Svf:s hemsida, https://www.svf.fhsk.se/

Kontakt: Ewa Wymark

Telefon: 036-30 69 00

E-post:
ewa.wymark@svf.fhsk.se

Allmän D - en del av Allmän kurs anpassad för dig som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF).

Allmän D är en klass på Allmän kurs som är mer anpassad för dig som har en NPF-diagnos och som behöver en tydligt anpassad pedagogik och ett lugnt sammanhang för att må bra och utvecklas. Svf har haft den här inriktningen i mer än 20 år, så vi har lång erfarenhet av denna grupp. I klassen har vi deltagare som bor i jönköpingstrakten och kommer till skolan varje dag, men för dig som inte bor i närområdet finns möjlighet att bo på Svf:s internat och kanfå viss hjälp för att få det att fungera, kanske som ett första boende hemifrån.

För vilka finns vi?

Det huvudsakliga syftet med Allmän kurs är att du som helt eller delvis saknar gymnasiestudier ska få en möjlighet att få de behörigheter och den kunskap som krävs för fortsatta studier eller yrkesliv. Just denna inriktning, Allmän D, är till för dig som behöver en mer anpassas pedagogik med möhlighet till extra stöd för att klara studierna.

Allmän D passar för dig med högfungernade autism och för dig som har andra diagnoser inom NPF eller av andra anledningar har samma behov. Du behöver inte ha en diagnos för att gå den här inriktningen.

Om du passar bäst på Allmän D eller klarar dig fint i våra andra klasser - där vi också har personer med NPF-diagnoser - beror mer på hur mycket anpassning och stöd du behöver. Vi hjälper dig gärna med att välja rätt inriktning och skulle det visa sig att du valt fel, så kan vi ändra på det även efter att studierna startat.

Hur jobbar vi?

Svf erbjuder samtliga kurser du kan behöva för att bli klar med yrkeshögskole- eller högskolebehörighet. Upplägget är främst gjort för att du ska klara de grundläggande ämnena och bli klar med den grundläggande behörigheten. Och att man gör det i ett lugnt tempo. Vi läser varje kurs för sig och det kan finnas möjlighet att låta det ta lite längre tid än vanligt. Vi jobbar med tydliggörande pedagogik och gruppen och gemenskapen är en viktig del av vårt arbetssätt men i olika grad för olika personer. Eftersom alla är olika, finns goda möjligheter till individuell anpassning av studieupplägget.

Vi jobbar utifrån de olika ämnen som ingår i grundläggande behörigheten för yrkeshögskola eller för högskola. Du väljer tillsammans med din mentor de kurser du behöver eller vill läsa. Gruppstorleken är oftast runt 5 - 12 personer. Totalt finns det 20 platser på Allmän D och till klassen finns två handledare kopplade som hjälper till med att få studierna att fungera på ett bra sätt och ger stabilitet och trygghet till gruppen.

Vill du sikta högre, exempelvis mot högskolebehörighet och även läsa in andra behörigheter än de grundläggande, kan du göra det, men vi ger inte naturvetenskapliga kurser utöver naturkunskap 1a1, 1a2 och 2. Då går du delvis tillsammans med deltagare i Allmän A - C. Vi rekommenderar att du börjar lite lugnt med att läsa i Allmän D första året och sedan väljer till andra ämnen, så att det blir en progression.

Det finns också ämnen förutom de teoretiska behörigheterna att välja på, om du vill, t ex musik, skapande, matlagning och odling. Vi har också studieverkstäder där du kan göra dina uppgifter och där handledare finns med och kan hjälpa till.

Om du vill bo på internatet

Svf har ett stort internat. Bor du på internatet, äter du frukost, lunch och middag i skolans matsal. Du får en ordentlig introduktion till hur det fungerar på internatet, t ex med tvätt, städning och andra praktiska frågor kring boendet.Och vi har på Allmän D en kurs i matlagning så att du t ex kan laga mat själv eller tillsammans med andra på helgerna. Och så har vi en kurs där vi arbetar med att upptäcka samhällets olika funktioner och möjligheter, d v s att själv våga ge sig ut i lokalsamhället.

Vi har inte någon bemanning kvällstid och helger, men för dig som är på väg att börja flytta hemifrån och klara dig själv erbjuder vi en trygg miljö där du får hjälp och handledning för att ta det steget. Det brukar vara runt tio personer i klassen som bor på Svf, alla på samma elevhem som dessutom ligger nära undervisningslokalerna.

Innan du ansöker

Vi vill att du tar kontakt med oss innan du söker och normalt vill vi att du gör ett studiebesök så att du förstår vårt upplägg och vi får en bild av dig som söker. Dessutom vill vi att du är med på några prova på-dagar innan vi kan anta dig.För dig som också söker boende på internatet, så provar du på det också under prova på-dagarna. Så det är bra att vara ute i god tid!

Studieomdöme

Folkhögskolan sätter inte betyg. Istället får du ett helhetsomfattande studieomdöme som beskriver din studieförmåga. Omdömet är sjugradigt där huvudstegen är Utmärkt (4), Mycket god (3), God (2) och Mindre god (1). Mellan de här stegen finns ytterligare tre skalsteg (3,5 och 2,5 och 1,5). Samma gäller för alla folkhögskolor i Sverige.

Det är med det omdömet du söker in till högskola/yrkeshögskola i folkhögskolans egen kvotgrupp till högskolan. Men du måste förstås också ha dina behörigheter och tidskrav klara. Vi rekommenderar också att du som vill studera vidare, gör högskoleprovet.

 

 

.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Studiernas mål är grundläggande behörighet för yrkeshögskola alternativt  högskola. 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.svf.fhsk.se/utbildning/allman-kurs/allman-d-ast-npf/

Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös

Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.

Läs hela artikeln

Södra Vätterbygdens folkhögskola

Södra Vätterbygdens Folkhögskola (Svf) är sedan 1919 en mötesplats för idéer, inspiration, kunskap, personlig utveckling och utbildning. Här kan du höja din kompetens, skaffa dig en yrkesutbildning eller förbereda dig för studier på högskola/universitet. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Södra Vätterbygdens folkhögskola
Mångatan 10
554 39 Jönköping

Telefon: 036-30 69 00
E-post: svf@svf.fhsk.se
Webbadress: https://www.svf.fhsk.se/