Sörängens författarskola

Ansökan stängd
Skola:
Sörängens folkhögskola
Plats:
Nässjö - Jönköpings län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor:

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 14 aug 2024 - 4 jun 2025

Kostnader: Läs mer på vår hemsida.

Kontakt: Malin Lindroth

Telefon: 010-243 35 00

E-post:
malin.lindroth@sorangen.rjl.se

Sörängens författarskola ger en bred orientering i skrivande praktiker och möjlighet att fördjupa ditt litterära skapande.

På Sörängen Författarskola ägnas dagarna åt att skriva, läsa, samtala och tänka tillsammans med andra. Under ditt år på Författarskolan skriver du i olika skönlitterära genrer – prosa, poesi, dramatik – och utvecklar ditt skrivande i möte med lärare och kurskamrater.
Vi vill stärka och lyfta ditt skrivande och ge dig utrymmet att experimentera med språk och form. Under den första terminen studerar du litteraturens genrer och genreöverskridande genom skrivövningar, workshops, föreläsningar och textsamtal.

En stor del av vårterminen arbetar du med ett personligt projekt i valfri genre. Kanske börjar du skriva på en roman som du fortsätter med efter utbildningens slut. Kanske skriver du en radiopjäs eller fördjupar ett för dig viktigt ämne i en essä. Oavsett vilket får du handledning av erfarna författare. Under året gör vi också studiebesök och möter gäster som ger en inblick i hur litteraturens institutioner är uppbyggda och får möjlighet att diskutera dessa. I september besöker vi Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

I kursen ingår läsning av skönlitterära verk med fokus på den samtida litteraturen. Du läser dagsaktuella böcker och diskuterar litteratur i relation till omvärlden och till dina erfarenheter.

Textsamtal

Textsamtalet står i centrum på Författarskolan. Varje vecka läser vi skönlitterära texter - egna och andras - och diskuterar innehåll och form. Vi lägger stor vikt vid textsamtalet som en kritisk tänkande verksamhet där vi utvecklar blick och känslighet inför den skönlitterära texten och lär känna det egna skrivandet. Du som söker dig till utbildningen behöver vara beredd på att lägga tid på engagerad läsning av andras texter.

Kursmoment

Textsamtal. Föreläsningar. Workshops. Gästföreläsare. Självständigt arbete. Uppläsningar.

Undervisningen sker på dagtid fem dagar i veckan under två terminer. Kvällsaktiviteter tillkommer ibland.
Kursansvarig lärare är Malin Lindroth.

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://www.rjl.se/Sorangensfolkhogskola/Utbildningar/Forfattarlinjen/

Fler kurser inom: Skriva Prosa Poesi Manus Dramatik Kåseri

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Sörängens folkhögskola

Sörängens folkhögskola är en skola med kulturprofil. Skolan grundades av landstinget i Jönköpings län redan 1876 och sedan 1915 ligger den på sin nuvarande plats. "Jönköpings folkhögskola" är vår filial och den ligger granne med högskolan i Jönköping.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sörängens folkhögskola
Rågången 4
571 38 Nässjö

Telefon: 010-243 35 00
E-post: sorangens.folkhogskola@rjl.se
Webbadress: http://www.rjl.se/sorangensfolkhogskola