Danslinje med inriktning nutida dans

Ansökan stängd
Skola:
Kävesta folkhögskola
Plats:
Sköllersta - Örebro län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Antagningsprov. Se hemsida för mer information.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2024 - 4 jun 2025

Kostnader: Månadskostnad för läromedel, fika och lunch. Boende på internatet betalar även för hyra, frukost och middag. Se hemsida för mer information.

Kontakt: Anna Gerdin

Telefon: 070-682 49 62

E-post:
anna.gerdin@kavesta.fhsk.se

Danslinjen passar dig som vill förbereda dig inför högre dansutbildningar. Utbildningen är inriktad mot nutida dans och du får fördjupa dina danstekniska färdigheter samt utveckla ditt eget skapande.

Förberedande dansutbildning

Kävesta folkhögskolas danslinje ger dig tid och trygghet att fokusera helt på dansen. Genom vår dansutbildning vill vi att du ska kunna utvecklas till en självständig och ansvarstagande dansare.

Eftersom vi erbjuder internat kan du både studera och bo på skolan. Du har tillgång till skolans egna danssal både på kvällar och helger.

Inriktning mot nutida dans

Alla danslärare undervisar i nutida dans. Det ger dig flera olika perspektiv på ämnet. För att våra deltagare ska få dansfärdigheter med både bredd och spets kombinerar vi undervisningen i nutida dans med:

 • Jazzdans
 • Balett
 • Improvisation
 • Hiphop
 • Fys

Produktioner och eget skapande

På Danslinjen arbetar vi konstnärligt med dans och genomför flera olika typer av föreställningar och produktioner. Syftet med produktionsämnena är att:

 • Utveckla den egna förmågan att skapa koreografiska kompositioner. Både individuellt och i samarbete med andra.
 • Hitta sitt personliga uttryckssätt.
 • Lära sig att använda sin dansteknik på bästa möjliga sätt.

Utmanas i en trygg miljö

Danslinjens lärare vill skapa en trygg miljö tillsammans deltagarna. Det är en förutsättning för att alla ska kunna pusha sig själva och testa helt nya saker.

Målet med danslinjen är att alla deltagare ska kunna utvecklas så mycket som möjligt utifrån sina individuella förutsättningar. Därför har lärarna goda resurser och gott om tid att möta varje deltagare i både fysisk träning och samtal.

Varje deltagare får individuell undervisning kontinuerligt under läsåret. Då fokuserar vi på till exempel tekniska moment eller uttryck.

Dessutom möter du dina lärare i:

 • Individuell handledning i solo (inför auditions)
 • Utvecklingssamtal (fokus på dina mål i dansen)
 • Mentorsamtal (fokus på studiesituationen)

Vad händer efter Danslinjen?

I Sverige hittar man danslinjens deltagare på bland annat SKH(pedagoglärare och dansare) och Balettakademin (Stockholm och Göteborg).

Utomlands har danslinjens deltagare gått till bland annat Den Danske Scenekunst SkoleSEADIwanson InternationalTrinity Laban och London Contemporary Dance School.

Antagningen

Antagningen till danslinjen sker genom audition och intervju. Audition sker på plats på Kävesta folkhögskola 15 och 16 april 2024. Under audition sker ett urval. Läs mer om antagningen till Kävesta danslinje.

Antagningen stängd

Ordinarie ansökningstid gick ut 21 mars och antagningen är stängd.

Läs mer och ansök här: Danslinjen på Kävesta folkhögskola


Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs förväntas kursdeltagaren ha utvecklat sina färdigheter inom dans på ett sätt som gör hen väl förberedd för högre utbildningar inom danssektorn.

Utbildningen ger möjlighet till att identifiera redskap till rörelse, närvaro och uttryck, att bredda sitt rörelsespråk samt att utveckla och stärka sin dansteknik.

Kursdeltagarna ska även ha ökat sin kännedom om dansen som konstform samt sin medvetenhet om dansens olika användningsområden.

Exempel på skolor man kan söka till efter året på Kävesta danslinje är Danshögskolan, Balettakademien, SEAD (Saltzburg), Laban (London) och Skolen för moderne dans (Köpenhamn).

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.kavesta.fhsk.se/utbildningar/danslinjen/

Jag vill vara en positiv röst för andra unga

För Wesley var dansen en räddning under en tuff uppväxt. På Åsa folkhögskolas danslinje lär han sig inte bara fem olika stilar inom streetdance, utan även att växa som människa.

Läs hela artikeln

Kävesta folkhögskola

Kävesta folkhögskola har en estetisk profil. Det innebär att vi utöver allmän kurs har utbildningar i dans, konst och formgivning samt musik. Skolan ägs och drivs av Region Örebro län.

Läs mer om skolan

Postadress:
Kävesta folkhögskola
Kävesta folkhögskola
697 94 Sköllersta

Telefon: 019-602 49 50
E-post: info@kavesta.fhsk.se
Webbadress: https://www.kavesta.fhsk.se/