Östergötlands historia - Ett alla tiders landskap!

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Lunnevads folkhögskola
Plats:
Vikingstad - Östergötlands län
Längd:
< 1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
15 maj 2024

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 17 jun 2024 - 21 jun 2024

Plats för kursen: Mjölby

Kontakt: Martin Lidegran

E-post:
Martin.lidegran@lunnevad.se

Välkommen till en fyra dagars resa genom ett alla tiders landskap, Östergötland!

Datum: 17-20 juni
Plats: Mjölby
Kursledare: Martin Lidegran
Kostnad: 1500 kr, inkl. inträde, resa, kaffe, material (ej lunch)
Antal platser: 8

Mellan den 17-20 juni kommer vi på Lunnevads folkhögskola att hålla en kurs om Östergötlands historia från islossning till idag. Kursen är ett gyllene tillfälle att förkovra sig i landskapets historia och diskutera detta med likasinnade. Resor i västra Östergötland och till Linköping tar oss till historiska platser i landskapet.

 

Kursprogram:

Måndag 17 juni:

Forntid i Östergötland: Hur såg det ut att leva i landskapet förr och vilka spår hittar vi av de tidiga östgötarnas liv? Vilka var dem egentligen? Vi söker svar på hur det såg ut i Östergötland under vår tidiga historia, från en tid då detta inte skrevs ner. Vi tar reda på vad det egentligen går att veta om dess historia från islossning till järnålder!

Tisdag 18 juni:

Järnålder, vikingatid och medeltid. Östergötland intar en central roll när Sverige växer fram. Vi gör en resa till de västra delarna av landskapet och visar upp några av Sveriges viktigaste historiska platser från den tiden!

Onsdag 19 juni:

Nya horisonter och stormaktstidens dagar: Efter medeltiden kommer en ny tid som för med sig många förändringar. Det är en tid då krig härjar, industrier öppnas och skillnaden mellan rik och fattig växer. Sverige växer och vill ha mer, tills stormaktens utmaningar blev oöverstigliga. Hur gick det för de östgötar som var med och satte prägel på den här tiden? Östergötland var vid den här tiden inte längre maktens centrum i Sverige, eller?

Torsdag: 20 juni:

Östergötlands moderna historia: Det moderna samhället växer fram. Kanaler, tåglinjer och sedan motorvägar gör om Östergötland. Det är en tid då östgötarna flyttande från landet till staden, eller Amerika. Vi ser hur Östergötland och östgötarna ända in i vår tid har varit en kraft för att modernisera Sverige och driva på utvecklingen. Vi genomför en resa till landskapets mitt, Linköping, och summerar landskapets historia med ett öga mot framtiden!

Lunnevads folkhögskola

Lunnevads folkhögskola har en estetisk profil. Det både hörs och känns när man närmar sig skolan. Storband, kammarkör, folkmusik, balett, street, skulptur och grafik är några exempel på vad de studerande på skolans speciallinjer förkovrar sig i. Lärarna på dessa linjer är också verksamma som professionella musiker, konstnärer och dansare vilket innebär en hög kvalitet.

Läs mer om skolan

Postadress:
Lunnevads folkhögskola

583 92 Vikingstad

Telefon: 013-23 49 00
E-post: info@lunnevad.se
Webbadress: https://www.lunnevad.se/