Lär dig tälja med kniv och yxa Fåtal platser kvar. Först till kvarn...!

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Skurups folkhögskola
Plats:
Skurup - Skåne län
Längd:
5 dagar, från måndag kl 12.00 - fredag kl 15.00
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 8 jul 2024 - 12 jul 2024

Kostnader: från 5635kr (inkl kost och logi)

Kontakt: Ulla Lannér

Telefon: 0411-558910

E-post:
sommarkurser@skurupsfolkhogskola.se

Slöjda dina egna slevar, skedar och andra köksredskap i trä. Lär dig hur man med yxa klyver och yxar fram ett ämne ur färskt trä, och hur man sedan rentäljer med kniv och skedkniv.

Kursen riktar sig till både nybörjare och de som täljt tidigare. Under veckan kommer du att ha möjlighet att skapa större projekt som skedar och slevar men också mindre föremål som knoppar eller små figurer. Vi kommer att arbeta med yxa, såg, täljkniv och skedkniv.

Täljning kan vara krävande för kroppen och därför kommer de praktiska passen varvas med inspirationsföreläsningar och teknikövningar. Du kommer att lära dig hur föremål kan ytbehandlas och dekoreras med hjälp av karvsnitt och färger. Efter kursen kommer du ha koll på vilka träslag som lämpar sig för täljning, var man får tag i virke och hur det förvaras.

Eftersom vi arbetar med vassa verktyg är det viktigt att tänka på säkerheten, jag kommer att gå igenom hur man undviker skador men i slutändan är du själv ansvarig för din egen säkerhet. Vi kommer att arbeta i ett lugnt tempo och ta rast med jämna mellanrum för att hålla hjärnan och kroppen skärpta hela veckan.

Inga förkunskaper krävs och tanken är att du efter kursen ska känna dig tillräckligt bekväm med både yxa och kniv för att du ska kunna fortsätta med täljningen på egen hand. Framför allt ska vi ha roligt och utforska träslöjd tillsammans! Har du tidigare arbetat i trä får du gärna ta med och visa upp några saker du täljt, att inspireras och lära av varandra är en lång tradition inom slöjdvärlden.  


Kursledare Siri Knaevelsrud
 arbetar med slöjd och konsthantverk i Malmö. Hon är utbildad både inom träslöjd, möbelsnickeri och textilslöjd men täljning är hennes stora kärlek. Med hjälp av täljkniv, yxa och såg tillverkar hon köksredskap i färsk trä. Siri brinner för att få väcka slöjdlusten hos andra och att tälja tillsammans med andra är det bästa hon vet. 

Läs mer om Siri:   https://www.instagram.com/siri_knaevelsrud/

Material: Materialkostnad 300kr tillkommer, betalas på plats till kursledaren.

Mer om kursen: 
Färskt virke kommer att finnas på plats. Det kommer att finnas yxor, tälj- och skedknivar att låna, men det går givetvis bra att ta med sina egna verktyg. Tänk på att ha på dig oömma kläder. 

Jag tröttnade på att allt skulle gå så snabbt

Efter 14 år i byggbranschen sökte Hjalmar till en båtbyggarkurs. Här arbetar han utan el-verktyg och lär sig ett hantverk som får lov att ta tid.

Läs hela artikeln

Skurups folkhögskola

Engagemang, kreativitet och gemenskap genomsyrar skolans utbildningar. Skolan vill med dessa värdeord stärka delaktighet och demokrati, genom att med ett livsvitt lärande inkludera deltagare i samhället samt med bredd och djup ge yrkeskunskap inom journalistik, film, skönlitterärt skrivande och musik. Skolan drivs av en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Skurups folkhögskola
Kyrkogatan 68
274 33 Skurup

Telefon: 0411-558900
E-post: expedition@skurupsfolkhogskola.se
Webbadress: https://www.skurupsfolkhogskola.se/