Eira Westrin är AT-läkare i Karlskrona till vardags, men under läkarstudierna tog hon ett års studieuppehåll för att läsa fri konst på Östra Grevie folkhögskola i Skåne. Det är något som hon inte ångrar.
Punch needle är ett textilt hantverk, en sorts broderiteknik där du använder en ihålig nål med handtag. Du trär garn genom din punch needle och sticker den upp och ner i ett tyg som passar för hantverket, då bildas stygn på den sida där du arbetar och öglor på den andra sidan. Öglorna kan göras i olika höjd/längd, och sedan klippas upp, för den som önskar. De klippta öglorna påminner om ryalugg till utseendet. Det kan vara lika fint att behålla öglorna utan att klippa upp dem och den här kombinationen av olika längder, olika textur på garn, klippta och oklippta öglor blir en härlig variation i uttryck.
Under veckan lär du dig grunderna i punch needle. Ledaren har med olika sorters nålar och material att pröva. Det finns möjlighet att jobba med ett eller fler egna projekt, t ex en väggbild, underlägg, dekorationer eller liknande. Du får lära dig hur du kan montera ditt arbete, för upphängning eller annan användning.
Målsättningen är att få igång skaparglädjen och att du kan fortsätta arbeta hemma med hantverket. Materialkostnad tillkommer med 300 kr och betalas vid kursstart direkt till kursledaren. Övrigt material tar kursdeltagarna med sig själva, materiallista följer med välkomstbrev efter anmälan.
Kursledare Karolina Axelsson skapar textilkonst i olika material och tekniker, bland annat punch needle, tuftning och tovning. Karolina har konstnärlig grundutbildning från folkhögskola och kurser inom bild och form på Linnéuniversitetet och via Hemslöjden i Kalmar och Kronoberg.
Karolina testade punch needle första gången 2021 och i mars 2022 startade hon facebookgruppen ”Punch needle och tuftning Sverige”, en grupp som vuxit från fem medlemmar till över femhundra medlemmar.
Se mer om Karolina: https://www.instagram.com/fkaillustration/
Material
Materialkostnad tillkommer med 300 kr och betalas vid kursstart direkt till kursledaren.
Övrigt material tar kursdeltagarna med sig själva, materiallista följer med välkomstbrev efter anmälan.