Skola:
Skurups folkhögskola
Plats:
Skurup - Skåne län
Längd:
5 dagar, måndag kl 12.00 - fredag kl 15.00
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 15 jul 2024 - 19 jul 2024

Kostnader: Från 5635:- (inkl. kost och logi)

Kontakt: Ulla Lannér

Telefon: 0411 55 89 10

E-post:
sommarkurser@skurupsfolkhogskola.se

Under sommarkursen i Spoken Word drar vi igång inspirationen och de konkreta verktygen för såväl nybörjarskrivare med scenskräck som proffspoeter. 

Ett kul och kreativt sammanhang att få utmana sig själv i oavsett tidigare erfarenhet. Nya och återvändande deltagare är välkomna, det kommer finnas nytt att lära sig för alla!

Spoken Word (även kallat scenpoesi, estradpoesi eller poetry slam när det tävlas) är en konstform som innehåller poesiskrivande, redigerande, repeterande, framträdande, kroppsspråk, röstanvändning och publikkontakt. Under kursen kommer vi gå igenom verktyg för varje fas i spoken word processen. Vi testar olika skrivar- och framträdarformer, och utmanar oss på kreativa och lärorika sätt.

Genom skriv-, redigerings- och teaterövningar ledda av kursledare Agnes Török svarar vi gemensamt på frågor kring skrivande och framträdande:
Hur skriver man en text som är tänkt att framföras inför publik, där rösten, kroppen, scenen och publiken finns med i skrivandet?
Hur hanterar man scenskräck? Skrivarkramp? Självkritik?
Hur håller man mikrofonen? Memorerar text? Hanterar om man tappar bort sig?
Och hur får man med poesiskrivande och framträdande en publik att skratta, gråta, bli kära eller säga 'WOW'?

Med andra ord - vad gör en riktigt bra text riktigt bra och ett fantastiskt framträdande fantastiskt - och hur kan just du göra det på ditt eget sätt?
Fokus under kursen ligger på ett trivsamt, trevligt och tillgängligt sätt lära oss konkreta verktyg för att säga det vi vill få sagt genom skrivande och framträdande - och hitta ett uttryckssätt som passar dig. Vi använder oss av etablerade spoken word poeters texter och skriver egna. Vi använder oss av verktyg från sonetter, rap och teater och bygger något helt nytt. Vi hjälps åt att ta plats på scenen, och våga oss utanför vår comfort zone.

Framför allt har vi kul, blir inspirerade och anpassar oss efter de förväntningar, egna mål och erfarenhetsnivåer som finns på plats. Du behöver inte ha skrivit poesi innan eller testat att framträda med egenskriven text inför publik. Under kursens gång kommer du få tid att testa, testa igen, lära dig av andra och dig själv utan krav på prestation och utan jämförande. Vi håller kursstorleken liten så att var och en får personlig positiv feedback och utrymme för frågor, funderingar och egen utveckling.

När veckan är slut kommer du ha minst tio nya texter, en ny vän eller två, en insikt om vad du kan när du vågar testa, och en hel verktygslåda av tips och tricks för att fortsätta skriva, framträda och berätta. Verktyg du sedan kan använda varje gång du ska skriva något eller prata inför andra.

Kursledare Agnes Török är författare, scenpoet, dramatiker och regissör. Hen är en flerfaldigt prisbelönt poet, dubbel TED talare och återvändande sommarkursledare. Agnes har jobbat med att hålla kurser i skrivande och framträdande i elva års tid - på högskolor, gymnasier, bibliotek, litteraturfestivaler och andra platser där människor samlas för att lära sig.

Hen är lärare på Folkuniversitet och gästlektor på bl.a. Stockholms Konstnärliga Högskola, Stockholms Musikpedagogiska Institut och Transit Kulturinkubator.

När Agnes inte håller kurs släpper hen böcker på två språk, sätter upp pjäser och turnerar med sin poesi i Sverige och världen. Hen trivs bäst framför skrivboken, på scenen och som medhjälpare i andras kreativa utveckling. Din till exempel.

Läs mer om Agnes
https://agnestorok.org/
https://www.patreon.com/AgnesTorokPoet 
Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://sommar.skurupsfolkhogskola.se/Kursutbud/2023-Spoken-word

Det vi lär oss rotar sig djupare än bara i närminnet

Det var en kurs på Kalix folkhögskola som gav Sandra Brunnström modet att våga satsa på en karriär som illustratör. Senare i höst debuterar hon med sin första barnbok.

Läs hela artikeln

Skurups folkhögskola

Engagemang, kreativitet och gemenskap genomsyrar skolans utbildningar. Skolan vill med dessa värdeord stärka delaktighet och demokrati, genom att med ett livsvitt lärande inkludera deltagare i samhället samt med bredd och djup ge yrkeskunskap inom journalistik, film, skönlitterärt skrivande och musik. Skolan drivs av en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Skurups folkhögskola
Kyrkogatan 68
274 33 Skurup

Telefon: 0411-558900
E-post: expedition@skurupsfolkhogskola.se
Webbadress: https://www.skurupsfolkhogskola.se/