Allmän kurs distans – samhälle och miljö

Ansökan stängd
Skola:
Holma folkhögskola
Plats:
Höör - Skåne län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs, Distanskurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 26 aug 2024 - 20 dec 2024

Träffar:
80 obligatoriska nätträffar

Kostnader: Undervisningen på Holma Folkhögskola är kostnadsfri. Vi tar ingen deltagaravgift och du får låna de böcker du behöver från skolan.

Kontakt: Nadja Storsaeter

E-post:
nadja.storsaeter@holmafolkhogskola.se

Studera de vanliga gymnasieämnena och få kunskaper om samhället, miljön och världens tillstånd. Få utrymme att reflektera kring ditt eget liv och verklighet.

Välkommen till oss på Holma Folkhögskola. Här får du kunskaper om samhället, miljön och världens tillstånd, samt utrymme att reflektera kring ditt eget liv och verklighet. På Allmän kurs kan du läsa klart gymnasiet och bli behörig till vidare studier på yrkeshögskola, högskola och universitet.

Distanskursen passar dig som:

  • har lätt för att studera hemifrån
  • kan ta stort eget ansvar och ber om hjälp när du behöver
  • är beredd att visa dig i videosamtal och delta i gruppdiskussioner över nätet

Viktigt: Tillgång till en fungerande dator med kamera, mikrofon och högtalare krävs för att gå kursen, liksom tillräckligt bra internetuppkoppling.

Studierna sker på heltid.

En vanlig dag på Allmän kurs distans 

Vi har lektioner tillsammans 9.00-15.00 och oftast ett skolämne per dag. Lektionerna består av till exempel föreläsningar, gruppdiskussioner, läsning och olika typer av uppgifter. Självklart får du också tid för lunch och andra pauser. Ibland kan du lämna datorn för att lyssna på ett radioprogram eller räkna i din mattebok, men en stor del av dagen kommer du att sitta framför din dator. Vi vill erbjuda en tydlig struktur, men med varierade uppgifter och utrymme för dina egna idéer.

 Vi använder oss av Google Classroom och Zoom som kommunikationsverktyg. 

Folkhögskola, både likt och olikt komvux 

Folkhögskolan är både lik och olik andra skolor. På folkhögskolor får du behörighet för att kunna söka till universitet och yrkeshögskolan, precis som du får på gymnasiet och komvux. Men folkhögskolan är också olik gymnasieskolan och komvux. En stor del av arbetet sker muntligt och det är därför viktigt att du deltar i gruppdiskussionerna. Det är inte bara läraren som har kunskaper om världen; vi har mycket att lära av varandra.

På folkhögskola får du ett omdöme istället för ett betyg. Ett omdöme är en gemensam bedömning av din studieförmåga i alla ämnen; du får alltså inte betyg i enskilda ämnen. För att få ett omdöme måste du läsa på folkhögskola under minst ett år på heltid. Med omdömet kan du sedan söka till högskolan eller yrkeshögskolan i en egen kvotgrupp. Alla deltagare läser alla ämnen oavsett om de fått behörighet i ämnet sen innan eller ej.

Individuell studieplanering  

När du börjar på Allmän kurs distans gör vi en studieplanering där vi utgår från dina tidigare erfarenheter i skolan och arbete. På folkhögskola går du mellan 1-3 år beroende på dina tidigare studier. Under studieplaneringen pratar vi också om dina drömmar och framtidsplaner och vilka ämnen du vill ha behörigheter i. 

Du kan få behörigheter i följande ämnen:  

  • Svenska 1, 2 och 3 (eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3)
  • Engelska 5 och 6
  • Matematik 1a, 1b eller 1c
  • Historia 1a1
  • Religion 1
  • Samhällskunskap 1a1
  • Naturkunskap 1a1

Utifrån din individuella studieplan läser du sedan i din egen studietakt. Om vi har möjlighet kan vi också erbjuda särskilda behörigheter i vissa ämnen utöver dessa. Just nu erbjuder vi till exempel kurserna Matematik 2a, b eller c, Matematik 3b eller c, Samhällskunskap 1a2 samt Naturkunskap 1a2 och 2.

 

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.holmafolkhogskola.se/allman-kurs-permakultur-distans/

Nu har jag hittat det som verkligen passar mig

Marta Schubert hade tidigare testat på flera olika utbildningar och yrken. Det var först när hon började på Utemiljökursen på Angered folkhögskola som hon kände att hon hittat rätt. Och utbildningen ledde till jobb direkt.

Läs hela artikeln

Holma folkhögskola

Holma folkhögskola arbetar för en hållbar värld. Vi är en skola i Skåne med inriktning mot hållbarhet, ekologisk odling, permakultur och omställning. Vi driver utbildningar som ger praktisk och teoretisk kunskap om till exempel kretsloppsanpassade system för livsmedel, energi och boende. Alla våra kurser innehåller praktiskt arbete som till exempel odling.

Läs mer om skolan

Postadress:
Holma folkhögskola
Holma 135
243 93 Höör

Telefon: 076 009 38 57
E-post: info@holmafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.holmafolkhogskola.se/