Hantverk för självhushållare

Ansökan stängd
Skola:
Holma folkhögskola
Plats:
Höör - Skåne län
Längd:
En termin
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 15 jan 2024 - 5 jun 2024

Kontakt: Nils Lindblad

E-post:
nils.lindblad@holmafolkhogskola.se

På den här kursen får du prova många olika hantverkstekniker för att kunna bli mer självförsörjande. Vi lär oss om material och verktyg och använder återvunna material eller resurssnåla lösningar. 

Den som vill ställa om sitt liv och bli mer självförsörjande behöver en del kunskap inom olikahantverk. Om man inte vill köpa allt färdigt, eller ta in dyra hantverkare så behöver man lära sighur man använder verktyg och själv bygger, lagar och reparerar. Det kan handla om att bygga ettlitet växthus eller reparera sitt hus. Att kunna laga sina kläder och själv hugga sin ved. Vibehöver veta hur man tar hand om sina verktyg, slipar dem och får dem att hålla länge. Hur vi jobbar säkert, lägger upp arbetsplatsen och tar vara och förvarar olika material. 

På den här kursen får du prova olika grundläggande hantverkstekniker för att kunna bli mersjälvförsörjande. Vi lär oss om material och verktyg och ofta åstadkommer vi saker genom attanvända återvunna material eller resurssnåla lösningar. Vi pratar om hållbarhet och hur man kanvälja långsiktiga och miljövänliga lösningar. 

Innehåll: 

 • Grundläggande snickeri 

 • Bygga enklare byggnader (ex, vedbod,växthus, utedass,, domer) 

 • Trädfällning med handverktyg

 • Färsk slöjd för husbehov

 • Småskalig vedhantering 

 • Göra Biokol

 • Ta hand om gamla hus 

 •  Slå med lie  

 •  Lösningar för lokala kretslopp (ex, kompostering, rotzon, utedass) 

 •  Laga kläder 

 •  Sköta om verktyg, slipa, bryna, skafta

 •  Mätning för husbehov

 •  Grunder gjutning och murning

 •  Stängsling

Kursen omfattar både teori och praktik men fokus är på det praktiska arbetet. Deltagarna arbetar i grupper med att snickra, laga och tillverka saker. 

På onsdagar har alla deltagare på Holma folkhögskola tillval. Det innebär att man väljer ett annatämne utöver hantverk. Exempel på tillval kan vara hållbara samhällen, fröodling, snickeri, tatillvara odlade produkter mm. Denna dag har vi lektioner över klassgränserna och du får möjlighet att lära känna fler av deltagarna på skolan. 

Kursen omfattar både teori och praktik men fokus är på det praktiska arbetet. Deltagarna arbetar i grupper med att snickra, laga och tillverka saker. 

På onsdagar har alla deltagare på Holma folkhögskola tillval. Det innebär att man väljer ett annat ämne utöver hantverk. Exempel på tillval kan vara hållbara samhällen, matlagning och ta tillvara odlade produkter, fröodling, snickeri mm. Denna dag har vi lektioner över klassgränserna och du får möjlighet att lära känna fler av deltagarna på skolan. 

För att bli godkänd på kursen krävs en närvaro på minst 70% av kurstiden.

Kursplats: Kursen är på Holma gård i Höör. Vissa studiebesök förekommer.

Omfattning: 50 %. Kursen pågår på måndagar, tisdagar och onsdag förmiddag. 

Kurstider: Kursen pågår under vårterminen 2024, med start 15 januari och slut 5 juni. Vi har sportlov v.8 och påsklov vecka 13.

Skyddsutrustning: Inför kursstart behöver deltagare skaffa personlig skyddsutrustning med skyddsskor (med stålhätta och trampskydd), hörselskydd, skyddsglasögon, arbetshandskar och rejäla arbetskläder.  

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) www.holmafolkhogskola.se

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln

Holma folkhögskola

Holma folkhögskola arbetar för en hållbar värld. Vi är en skola i Skåne med inriktning mot hållbarhet, ekologisk odling, permakultur och omställning. Vi driver utbildningar som ger praktisk och teoretisk kunskap om till exempel kretsloppsanpassade system för livsmedel, energi och boende. Alla våra kurser innehåller praktiskt arbete som till exempel odling.

Läs mer om skolan

Postadress:
Holma folkhögskola
Holma 135
243 93 Höör

Telefon: 076 009 38 57
E-post: info@holmafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.holmafolkhogskola.se/