• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-3 år Ett till tre år.
 • Ansök senast:
  31 maj 2024
 • Kurstyp:
  Behörighetsgivande kurs

Vill du bilda dig och utvecklas som människa och aktiv medborgare tillsammans med andra? Behöver du komplettera grundskola, gymnasiestudier, Komvux eller tidigare folkhögskolestudier?  

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Har fyllt 18 år Har godkänd grundskola (då krävs 3 års studier på Allmän kurs) Behöver avsluta grundskolans sista år (4 års studier) Intervju på skolan är obligatorisk

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 2 jun 2025

Kostnader: Kostnader för försäkring, kopiering, IT-användning och f m kaffe samt materialavgift är 2800 kronor för HT 2024 och för VT 2025 är kostnaden 2900 kronor. Du måste själv ha en bärbar PC samt eget SL-kort.

Kontakt: Annika Lindgren, kursansvarig

Telefon: 072-165 70 17

E-post:
annika.lindgren@sigtunafolkhogskola.se

Kursstart varje höst- och vårtermin.

Allmän kurs är ett bra alternativ till gymnasiet och Komvux. Kursen startar både hösttermin och vårtermin och är en annan väg till gymnasiekompetens. Du kan också avsluta dina grundskolestudier på Allmän kurs. Folkhögskolan är en utbildningsform för vuxna, som ger dig stora möjligheter att påverka studierna. Vi arbetar i små grupper och i dialog med varandra.

Folkhögskolan är fri och frivillig. Vi är fria att forma våra kurser tillsammans med deltagarna. I vilken ordning du lär dig saker och hur en vanlig skoldag ser ut kan alltså variera.

DIALOG OCH DELTAGANDE

På folkhögskolan möts olika människor, kulturer, livsvillkor och intressen. Det är i samtalet som nya insikter skapas och som du får växa tillsammans med andra. Ditt aktiva deltagande i gruppen är en viktig del av folkhögskolans viktiga grundidé och arbetssätt.

Utbildningen på Allmän kurs har en konkret koppling till samhället och världen omkring oss. Allt detta påverkar undervisningen.

Hos oss får studierna i traditionella skolämnen gå hand i hand med friare kunskapssökande. Du får kunskaper för fortsatta studier och arbetsliv, men det sker på ett sätt så att du växer som människa samtidigt.

Vi har ett viktigt demokratiuppdrag och arbetar för att alla ska få chansen till utbildning.

Vi behandlar ansökningar i den ordning de kommer in. Vår ambition är att kalla alla som söker till intervju, men ju tidigare ansökan desto större chans har du att bli kallad. Du får en inbjudan via mail till den e-postadress du angivit i din ansökan.

KURSINNEHÅLL

I våra kurser jobbar vi med aktuella, allmänbildande och viktiga frågor. Vi vill att du ska få chans att: 

 • stärka ditt självförtroende
 • öka dina kunskaper och färdigheter
 • bli mer aktiv som medborgare
 • få behörigheter för fortsatta studier
 • öka dina chanser att få jobb

Vi gör intressanta studiebesök. Under läsåret får du också möjlighet att gå på teater och andra kulturevenemang.

EN VANLIG VECKA

 • våra arbetsdagar börjar kl.08.45 varje vardag

 • schematiderna varierar men de lärarledda lektionerna slutar vanligen 15.30, ibland 14.00

 • vi har en lärarassistent som leder studieverkstad där du får stöd att arbeta med hemuppgifter

 • utbildningen är en helfartsutbildning, 40 timmar per vecka, varav 20 timmar är schemalagd tid

 • svenska, engelska och matematik studerar vi varje vecka

 • samhällskunskap, historia, naturkunskap och religion studerar vi i temablock, ett ämne i taget

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Allmän kurs kan ge grundläggande behörighet till högskolan och yrkeshögskolan. Du kan även uppnå vissa särskilda behörigheter. När du är klar får du ett behörighetsintyg och studieomdöme som gör att du kan söka till högskola och yrkeshögskola.

Fler kurser inom: Allmän kurs Gymnasienivå

Sigtuna folkhögskola

I en vacker miljö med utsikt över Mälaren och närhet till Stockholm och Uppsala kan du ta ditt nästa steg. Här finns utbildningar för dig som är nyfiken på en framtid inom konst, teater eller filmbranschen. Här kan du utbilda dig till fritidsledare med sikte på arbete inom kommunal eller kyrklig verksamhet. Du kan läsa in gymnasiekompetens och förbereda dig för vidare studier. Sammantaget är skolan en mötesplats för människor med olika erfarenheter och drivkrafter, en fantastisk möjlighet att testa, lära och utvecklas. Vår bildningsidé är att du ska få pröva, ompröva, upptäcka och erövra kunskap och livsvärden.

Läs mer om skolan

Postadress:
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 22 Sigtuna

Telefon: 08-592 583 00, växel 8.30-15.30 vardagar
E-post: info@sigtunafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.sigtunafolkhogskola.se/

Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös

Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.

Läs hela artikeln