Skola:
Stockholms Stadsmissions folkhögskola
Plats:
Stockholm - Stockholms län
Längd:
Halvfart
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Minst 18 år gammal och ha genomfört studier på gymnasienivå.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 1 sep 2025 - 19 dec 2025

Kostnader: Studier på folkhögskola är avgiftsfria, men du får betala för materialkostnad på 500 kronor varje termin. Du kan läsa mer på skolans hemsida.  

Kontakt: Stadsmissionens folkhögskola

Telefon: 08-684 23 502

E-post:
folkhogskolan@stadsmissionensfhsk.se

Vill du lära dig mer om demokratiska arbetssätt och använda dig av din livserfarenhet för att påverka? Kursen ger dig verktyg för att bygga gemenskaper och skapa socialt engagemang från gräsrotsnivå.

Syftet med kursen "Påverka tillsammans" är att skapa förståelse för folkrörelsernas och föreningslivets roll i Sveriges historia, erbjuda verktyg för att främja aktivt medborgarskap och den enskildes engagemang i att stärka civilsamhället. Centrala moment i kursen är demokratiska arbetsformer, mötesteknik, föreningskunskap samt analytiska verktyg för att förstå samhället och dess strukturer såväl lokalt som globalt.

Undervisningen sker på plats

All undervisning äger rum på plats i skolans lokaler. Den är förlagd till ett par dagar i veckan från kl. 15.00 till 16.45. Lärandet sker ofta genom grupparbete, men ibland genom arbete med individuella uppgifter.

Undervisning på halvfart

"Påverka tillsammans" är en kurs på halvfart. Det betyder att du behöver lägga minst 20 timmar på studier varje vecka. Du får gärna medverka på frivilliga träffar som anordnas på skolan eller digitalt. Du bör ha tillgång till dator och internetuppkoppling.

Kursinnehåll 

Kursen "Påverka tillsammans" består av fem temablock:

  • Värdegrund och människosyn som behandlar människosyn (olika människosyner, ideologier, religioner), värdegrund (olika värdegrunder, olika organisationer, ideologier), etik (normativ etik och praktisk etik), MR och arbetsgruppens psykologi 
  • Demokrati underifrån där vi tar upp sociala rörelser då och nu, mötesteknik, demokratiska arbetsformer, människan som social varelse, föreningskunskap och hur vi formulera behov och ser mönster i samhället (klass, identitet, etnicitet, genus med flera) 
  • Estetisk kommunikation där bildanalys (material: Genusfotografen), skapa affischer, podcast, video och inlägg i sociala medier samt retorik i bild och i text ingår.
  • Bygga gemenskaper där vi gör studiebesök till olika verkligheter, reportage och intervjuer
  • Eget projektarbete där du bygger slutarbetet under terminens gång genom uppgifter i varje block. 

Antagningsvillkor och ansökan för Påverka tillsammans

Du måste vara minst 18 år eller fylla detta under året du börjar studera, samt ha genomfört studier på gymnasienivå. Inga övriga förkunskaper behövs. 

Studietid och studiemedel

Kursen på folkhögskola är avgiftsfritt.

Kursen berättigar till studiemedel och när du har blivit antagen rapporterar skolan det till CSN. När skolan startar ska du via Mina sidor på CSN eller deras app bekräfta att du påbörjat dina studier. Skolan gör detsamma. När båda meddelat kommer CSN att starta utbetalningen. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs ska deltagaren ha fått kunskaper om folkrörelser och föreningsliv, samt verktyg för att eget engagemang och aktivt medborgskap.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.stadsmissionen.se/utbildning/folkhogskola/paverka-tillsammans

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Stockholms Stadsmissions folkhögskola

Vi erbjuder Allmän kurs för dig med ofullständig grundskole- eller gymnasieexamen. Du studerar mellan 1 och 3 år beroende på tidigare studiebakgrund. Vi har också Svenska med inriktning restaurang, där du har möjlighet att utveckla dina svenskkunskaper i tal och skrift samt lär dig grunderna i ett yrke.

Läs mer om skolan

Postadress:
Stockholms Stadsmissions folkhögskola
Fleminggatan 113
112 45 Stockholm

Besöksadress: Fleminggatan 113

Telefon: 08-684 23 508
E-post: folkhogskolan@stadsmissionensfhsk.se
Webbadress: https://www.stadsmissionen.se/folkhogskola