Konst & Hantverk

Ansökan stängd
Skola:
Vårdinge folkhögskola
Plats:
Mölnbo - Stockholms län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Fullständig ansökan

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 6 jun 2025

Kostnader: Material 1200 kr/månad. Lunch 90 kr/skoldag. Internat: rumskostnad 2350-3450 kr/månad beroende på rumsstorlek Det kan tillkomma kostnad för studieresa. Administrativ avgift på 500 kr/läsår.

Kontakt: Åsa Molin

Telefon: 0158-23058

E-post:
kontakt@vardinge.fhsk.se

Konsthantverksutbildning för dig som vill lära dig silversmide, slöjd, keramik och formtagning!

Utbildningen Konst & Hantverk ger en bred grundläggande kunskap i konsthantverk och konst med ett flertal delkurser i olika material. Under ett läsår får du arbeta praktiskt, lära dig använda många verktyg och med dina händer forma och skapa i trä, textil med delkurs i tovning, silversmide, koppar, keramik, glas, korg och återbrukat material. Du får arbeta med gips och lära dig att ta form. I teckning får du lära dig skissa form och volym och i måleri använda färger för att skapa bilder, mönster och färgsättning.

Ett år på Konst & Hantverk

Du får lära dig många material, tekniker och tillvägagångssätt inom konsthantverk och samtidskonst. Du behöver inte ha särskilda förkunskaper, men det är viktigt att du längtar efter att ge mer tid till skapande verksamhet. 

Du får skapa självständigt, påbörja, genomföra och avsluta konstnärliga processer, med uppgifter och teman som inspiration. Du får öva ditt seende, ditt formtänkande och arbeta kreativt.

Gruppen följs åt under året i praktiska genomgångar, föreläsningar, utställningar och har ett kreativt utbyte. Du får praktisk handledning och stöd att genomföra dina idéer. Lärarna är kunniga hantverkare och konstpedagoger.

Besök på aktuella utställningar på muséer och gallerier ger inspiration till det egna arbetet på kursen. Under året gör Konst & Hantverk också flera utställningar i och utanför skolans lokaler.

Ateljéer och verkstäder

Konst & Hantverk har tillgång till flera lokaler på skolan. I utbildningens ateljé har varje deltagare sin egen arbetsplats med förvaringsutrymme och i denna lokal ges ett flertal delkurser under läsåret. Ateljén är alltid öppen för utbildningens deltagare, dagtid som kvällstid och under helger. I anslutning till ateljén finns ett kök med tillgång till vattenkokare och kylskåp. Utanför ateljén finns ett trädäck med utemöbler och stor gräsmatta. 

Delkurser på Konst & Hantverk:

Silversmide, Metallform, Textil, Trähantverk, Keramik, Återbruk, Korgflätning, Teckning, Måleri, Papperskonst, Planglas och Gips .

De olika delkurserna är koncentrerade och fokuserar på ett ämne och material i taget. Längden på kurserna kan variera mellan 2 – 6 veckor. Utbildningen ger möjlighet till ett utvecklande praktiskt arbete med konstarter och hantverk, med plats för nya idéer, experiment och kombination av olika material. Den fria konsten och det traditionsburna hantverket är ett gemensamt arbetsfält, fyllt av fantasi, estetik och strävan efter form, färg och uttryck. 

Fördjupa ditt intresse och kunnande för hela världens konstliv och konsthantverk! På Konst & Hantverk kan du lära dig ett flertal hantverk. Utbildningen är mångsidig och välfylld.

Allmän kurs

Du har också möjlighet att gå Allmän kurs med Konst & Hantverk som inriktning. Då läser du, förutom utbildningen Konst & Hantverk, in de gymnasiegemensamma ämnen som behövs för grundläggande behörighet. Mer information finns på Allmän kurs.

Filmbibliotek om utbildningen

Facebook

Instagram

Hemsida

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Du lär dig materialkunskap, att använda verktyg, utföra skisser och genomföra konstnärliga idéer till färdiga konsthantverk.

Du lär känna olika materials skiftande egenskaper. Du får tid att lära känna ditt eget formspråk och arbetssätt. Kanske hittar du ”ditt” material, kanske vill du fortsätta skapa i ett flertal material. Du får erfarenhet av att arbeta kreativt och genomföra ditt konstnärliga projekt under en utsatt tid. Du lär dig att utvärdera ditt arbete, visa det för andra och lära dig utställningsarbete i offentlig miljö. På Konst & Hantverk får du en grundläggande konstnärlig och hantverksmässig utbildning i ett brett utbud av olika material och tekniker. Utbildningen är en bra grund om du sen vill söka vidare inom ett visst material/teknik/område, samt om du vill söka vidare till konstnärliga utbildningar på högskolenivå.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://vardinge.fhsk.se/konst-hantverk-2/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln

Vårdinge folkhögskola

Vårdinge folkhögskola med utbildningar inom Konst, Konsthantverk, Mathantverk och Ekologisk odling.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vårdinge folkhögskola
Edesta 90
15396 Mölnbo

Besöksadress: Edesta 90, 153 96 Mölnbo

Telefon: 0158-230 58
E-post: kontakt@vardinge.fhsk.se
Webbadress: http://www.vardinge.fhsk.se/