AMPS

Ansökan stängd
Skola:
Fryshuset folkhögskola
Plats:
Stockholm - Stockholms län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Eftergymnasial nivå (B1)

Internat: Nej

Kurstid: 12 aug 2024 - 13 jun 2025

Kostnader: 3000 kr/termin

Kontakt: AMPS

E-post:
dita.kleman@fryshuset.se

Utbildningen vänder sig till dig som redan har goda kunskaper inom låtskrivande och/eller musikproduktion och har tidigare erfarenheter av co-writes. 

Advanced Music Production & Songwriting är en studiemedelsgrundande 1-årig utbildning. Kurstiden är heltid och undervisningen är förlagd till måndagar t. o. m. fredagar. Höstterminen startar i början av augusti och slutar strax före jul. Vårterminen startar i början av januari och slutar i mitten av juni. Utbildningen drivs av Fryshusets Folkhögskola och är förlagd på Fryshuset i Stockholm, Hammarby Sjöstad.

Utbildningen innehåll

Vår utbildning bygger på idén att de mjuka och hårda värdena är lika värdefulla för att göra karriär som låtskrivare och musikproducent, och är en viktig faktor för att nå framgång. Deltagarna lär sig allt från kommunikationsstilar till kompression, reflektion till reverb, sångstruktur till livsstruktur.

AMPS är helt och hållet fokuserad på co-writes. Deltagarna skriver i grupp på skarpa uppdrag som presenteras av skivbolag, musikförlag, A&R’s och managers. Dessa grupparbeten/sessions kompletteras med lektioner, föreläsningar, workshops, masterclasser, handledning, reflektion och feedback.

I den professionella utvecklingen ingår de musikaliska ämnena och musikbranschkunskap. Undervisningen är inte inriktad på att lära sig en specifik Digital Audio Workstation (DAW) eller ett specifikt tillvägagångssätt i musikbranschen. Istället fokuserar vi på kritiskt tänkande, filosofier och tekniker som kan överföras till vilket DAW som helst. Vi pratar om de olika vägarna som finns att ta inom musikbranschen. En del av musikbranschkunskapen sker genom möten med branschaktörer.

Personlig utveckling så som vi ser den ska ske på två plan: den ska utveckla de mjuka värdena – självutveckling och social kompetens – och de hårda värdena – teknisk och faktisk kunskap. I den personliga utvecklingen ingår ämnen som Prestation, Kommunikation, Time Management och Stresshantering. Vi presenterar verktyg för att jobba med egna målbilder och motivation. Med den personliga utvecklingen tror vi att vi skapar nya möjligheter för bland annat konstnärligt skapande, relationer, karriär och inre välmående.

Varje vecka skriver, arrangerar och producerar deltagarna musik. De får med sig en stor mängd kunskap, erfarenheter och portfolio av låtar i slutet av den ca nio månader långa utbildning.

Antagningskrav

 • Utbildningen riktar sig till dig som har dokumenterad erfarenhet som låtskrivare och/eller producent.
 • Du söker in med 2 st arbetsprover (låtar) och 1 personlig video (1min) samt svarar på en del frågor som vi ställer i själva ansökningsformuläret.
 • Du måste vara minst 20 år
 • Utbildningen sker delvis på engelska, men mestadels på svenska
 • Du ordnar med eget boende
 • Du tar eget ansvar

Tekniska krav

 • Utbildningen är en Mac-baserad plattform. PC och Windows-system är tyvärr inte kompatibla med AMPS studios och utrustning.
 • Du ordnar med egen fungerande Macbook Pro dator:
 • Om du har årsmodell tidigare än 2016: du behöver inte några adaptrar för att vara fullt kompatibel med AMPS Studios.
 • Om du har årsmodell 2016-2023: för att arbeta i AMPS Studios behöver du två sorters adaptrar:
  • 1. För att ansluta till våra monitorer och midikeyboards behöver du en USB-C till HDMI och en  USB-A adapter.
  • 2. För att ansluta till våra Universal Audio Apollo Twin ljudkort behöver du en USB-C till Thunderbolt 2 adapter.
 • För att säkra och backa upp ditt arbete behöver du ha med dig åtminstone en extern portabel hårddisk.

Systemkrav

 • Undervisningen sker i huvudsak i Logic Pro X men kursen kan genomföras med annan DAW.
 • Systemkrav på Mac-dator (macOS x 10.15 (Catalina) eller senare) med Logic Pro X eller liknande DAW installerat.

Kurskostnader

All undervisning är avgiftsfri men som studerande får du stå för vissa kostnader själv som avser inköp & underhåll av musikinstrument, viss studioutrustning, utrustning & underhåll av produktionslokaler och studio, kurslitteratur, studiematerial, samkväm etc. Vi vill också göra er uppmärksam på att denna avgift ska vara oss tillhanda före varje termins start samt att det inte går att söka studiemedel till den.

Summa: 3 000kr/termin

Under höstterminen sker eventuellt en studieresa för låtskrivarcamp med externa parter. Kostnaderna för studieresan täcks av deltagaren själv.

Övrig info

 • Vi tar enbart in deltagare läsårsvis.
 • Läsårsdatum: HT 2024-08-12 – 2024-12-20 VT 2025-01-07 – 2025-06-13
 • Utbildningen är CSN berättigad
 • Du kommer att få tillgång till teknik och studioutrustning på skolan. Du tar med dig din egen Macbook Pro dator, adaptrar och mjukvaror enligt ovan nämna antagningskrav.
 • Kurstiden är heltid och undervisningen är förlagd till måndagar t. o. m. fredagar. Obligatorisk närvaro under hela utbildningen.
 • Skolan beviljar högst 10 dagar ledighet. En ledighetsansökan måste lämnas in minst 1 månad innan önskat ledighetsdatum.
 • Ansökan öppnar den 1/2-2024. Sista ansökningsdatum för nästa läsår är den 1/5-2024

Kontaktperson för frågor om utbildningen är Dita Kleman.
Mail: dita.kleman@fryshuset.se

Fryshuset folkhögskola

Fryshuset folkhögskola vill öka deltagarnas kompetens och stärka deras tro på sig själva och förbereda för högskolestudier eller yrkesutbildningar.

Läs mer om skolan

Postadress:
Fryshuset folkhögskola
Box 92022
120 06 Stockholm

Besöksadress: Mårtendalsgatan 2-8

Telefon: 08-691 76 00 (Fryshusets växel)
E-post: folkhogskolan@fryshuset.se
Webbadress: https://fryshuset.se/verksamhet/fryshusets-folkhogskola