Allmän kurs högskoleförberedande

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Paideia folkhögskola
Plats:
Stockholm - Stockholms län
Längd:
HT2024 är 26/8-20/12
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: För att vara behörig till denna kurs behöver du ha minst två års godkända studier från gymnasiet, Komvux eller folkhögskola. Du behöver också ha godkänt i svenska 1 eller svenska som andraspråk 1 och engelska 5.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 26 aug 2024 - 20 dec 2024

Kostnader: Materialkostnad 950 kronor per termin som bland annat går till kopiering, försäkring, fika, studiebesök och lån av Chroomebook-dator under studietiden.

Kontakt: Kursansvarig Anna Furevik

E-post:
allmankurs@paideiafolkhogskola.se

Allmän kurs högskoleförberedande motsvarar sista året på gymnasiet och förbereder dig för studier på högskola och universitet. Du får öva på att arbeta självständigt, tänka kritiskt och tolka texter.

Allmän kurs högskoleförberedande motsvarar sista året på gymnasiet och förbereder dig för studier på högskola eller universitet. Du får öva dig på att arbeta självständigt, tänka kritiskt och läsa och tolka olika typer av texter.

Höstterminen 2024 är 26 augusti - 20 december. 

Inom ämnet svenska ligger fokus på vetenskapligt skrivande och den sista terminen skriver du ett projektarbete där du fördjupar dig inom ett valfritt ämnesområde. Vi gör också studiebesök på högskolor och universitet och tar in gäster som kan berätta om vad studierna på högskolenivå innebär. Avsatt tid med studievägledare samt övning inför högskoleprovet ingår också i kursen. 

Godkända studier innebär att du får behörighet i följande kurser:
Svenska eller svenska som andraspråk 2 och 3
Engelska 6
Matematik 1b, 2b eller 3b
Naturkunskap 1b
Samhällskunskap 1b
Historia 1b
Religionskunskap 1 och 2

Kursen har en inriktning mot frågor som rör religion, politik och kulturell mångfald. Vi ställer oss frågor som: Hur kan vi skapa ett samhälle som präglas av nyfikenhet, möten och respekt? Hur kan vi lära oss av varandra och på så sätt utveckla samhället? Du som söker denna kurs kan vara troende eller ateist, sökare eller något annat. Det viktigaste är att du är nyfiken och vill vara med i samtalet med andra människor. Efter avslutad kurs kommer du vara särskilt rustad att arbeta med frågor som mångfald, integration och religionsfrågor. Det finns ett stort behov av denna kompetens idag i Sverige inom till exempel socialt arbete, skolan och civilsamhällets organisationer.

Kursen är en del av ett unikt samarbete mellan Paideia folkhögskola med judisk profil och Kista folkhögskola med muslimsk profil.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Efter avslutad kurs har du grundläggande behörighet för studier vid högskola och universitet. Du får ett slutomdöme som du använder för att söka till högre studier och intyg om SEQF nivå 4.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://paideiafolkhogskola.se/allmankurs/

Fler kurser inom: Allmän kurs

Jag har aldrig trivts så bra på en skola som jag gör här

Susanna, 20 år, jämför studierna på folkhögskola med tiden på gymnasiet. På gymnasiet var många elever skoltrötta och ”bara ville hem” medan deltagarna på Östra Grevie folkhögskola är aktiva på lektionerna. Det märks att de går på skolan för att de vill. – Deltagarna, lärarna, platsen och lokalerna är precis vad jag behöver.

Läs hela artikeln

Paideia folkhögskola

Paideia folkhögskola är en folkhögskola mitt i centrala Stockholm. Vi vill vara en mötesplats för lärande, tänkande och kreativitet. Hit är du välkommen som du är, oavsett bakgrund, kultur eller trosuppfattning. Vi vill bidra till det öppna samtalet om dagsaktuella frågor som berör samhälle, religion och kultur.

Läs mer om skolan

Postadress:
Paideia folkhögskola
Box 5053
102 42 Stockholm

E-post: info@paideiafolkhogskola.se
Webbadress: http://www.paideiafolkhogskola.se/