Traditionella korsnäströjor

Ansökan stängd
Skola:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Plats:
Bålsta - Uppsala län
Längd:
5 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 5 jun 2023 - 9 jun 2023

Kostnader: 5 700 kr för kost och logi. Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

Kontakt: Stina Bengtson

Telefon: 0171 -826 70

E-post:
info@biskopsarno.se

Under kursen tillverkar vi en Korsnäströja i ministorlek. Vi lär oss flerfärgsvirkningens teknik och grunderna i tillverkningen av en Korsnäströja. Vi går genom virkningens och Korsnäströjans historia. Kursens mål är att du ska lära dig att tillverka en Korsnäströja i vanlig storlek.

Dag 1: Vi stickar och virkar en provlapp i flerfärgsvirkning och påbörjar en Korsnäströja i ministorlek.

Dag 2 och 3: Arbetet med tröjorna fortsätter.

Dag 4 och 5: Tröjorna monteras och efterbehandlas.

Dag 5: Virkning av små väskor eller vantar. Alternativt kan man börja planera sin egen tröja i normal storlek.

Förkunskaper
Stickning och virkning av fasta maskor.

Korsnäströjans bakgrund
Kornäströjan härstammar från en liten kommun, Korsnäs, i svenska Österbotten i Finland. Tröjan har fått sitt namn efter kommunen. Färggranna och rikligt mönstrade Korsnäströjor är lätta att skilja från vanliga stickade tröjor. Korsnäströjan består av både flerfärgsvirkade och stickade partier. De virkade delarna finns upptill och nedtill i livstycket och ärmarna. Traditionellt har de virkade partierna röd bottenfärg och de stickade vit. Detta mönster följer man ännu i dag när man tillverkar nya tröjor. De första Korsnäströjorna är tillverkade under senare hälften av 1800-talet. Att tillverka Korsnäströjor är en levande tradition och de tillverkas ännu i dag.

Virkning ansågs länge vara något onödigt. Stickning upplevdes som en mer seriös teknik eftersom man med den oftast tillverkade användbara vardagskläder, medan man mest virkade prydnader. Det finns många berättelser om virkningens historia men inga säkra uppgifter om teknikens ålder. Den enkla tekniken och verktygets enkla utformning tyder på att virkningen kan ha uppkommit tidigt. Man har virkat liknande plagg i Sverige och Finland, men man kan också hitta orttypiska drag och tillverkarens handavtryck i arbetena.

Material
Tvåtrådigt garn till flerfärgsvirkning och minitröjan.
Materialkostnad: ca 200 kr.

Material att ta med
Virknål nr 2 -2,5, strumpstickor 2-2,5
Sax, nålar, måttband
Färgpennor och papper

Litteratur
Luutonen & Bäckman, 2021, Virka fritt, Vasa, Scriptum.
Meddela på förhand om du vill köpa boken under kursen, pris 250 Kr.

Kursledare
Marketta Luutonen
, fil.dr. forskare i hantverkskultur, Helsingfors. Marketta Luutonen är född i Vasa. Ända sen barndomen har hon varit intresserad av handarbete. Hennes mamma var en kunnig handarbetsmänniska. Marketta blev intresserad av flerfärgsvirkning när hon på 1970-talet i Österbottens museum ”hittade” Korsnäströjor med dekorativa virkade kanter. Marketta har studerat humanistiska och statsvetenskapliga ämnen vid Åbo och Helsingfors universitet. Hennes doktorsavhandling i slöjdvetenskap behandlade folkliga produkter som betydelsebärare. Som exempelmaterial använde hon traditionella ylletröjor. Marketta har hållit många kurser och föreläsningar i ämnet. Hon har publicerat flera böcker och artiklar om stickningens och virkningens historia varav flera böcker tillsammans med Anna-Maija Bäckman. Marketta arbetade i trettio år som verksamhetsledare vid Förbundet för hemslöjd och konsthantverk

Marketta har hållit många kurser och föreläsningar i ämnet. Hon har publicerat flera böcker och artiklar om stickningens och virkningens historia varav flera böcker tillsammans med Anna-Maija Bäckman. Marketta arbetade i trettio år vid Förbundet för hemslöjd och konsthantverk som verksamhetsledare.

Anna-Maija Bäckman, hemslöjdslärare, Vasa. Handarbete var en del av vardagslivet i Finland på 1950–60-talen och så var det också i Anna-Maijas familj. Hon blev tidigt intresserad av stickning och virkning och hade sin mamma som lärare.

Efter gymnasiet utbildade Anna-Maija sig till hemslöjdslärare. Efter studierna arbetade hon trettiofem år som verksamhetsledare för föreningen Österbottens hantverk i Vasa. Hon har skrivit artiklar om hemslöjd och redigerat böcker som föreningen publicerat.

Under de senaste åren har hon tillsammans med Marketta Luutonen gjort böckerna Tröjor och andra plagg (2018) och Virka fritt (2021) samt hållit kurser och föreläsningar i ämnet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.biskopsarno.se/sommarkurser/traditionella-korsnastrojor

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Biskops Arnö Nordens folkhögskola

Biskops Arnö är Nordens Folkhögskola. Skolan bedriver kultur- och bildningsarbete och kurserna är inriktade på skönlitterärt författande, YH - Fotoskolan, dokumentärfilm, internationellt solidaritetsarbete, ekologi samt friskvård och låtskrivarkurs. Skolan ligger på en ö i skön Mälarnatur med en mängd kulturminnen, allt från medeltidshus till det unika kulturlandskapet. Skolans kök är KRAV-certifierat. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Biskops-Arnövägen 30
746 93 Bålsta

Telefon: 0171-826 70
E-post: info@biskopsarno.se
Webbadress: http://www.biskopsarno.se/