Folktrons flora och örtrecept

Ansökan stängd
Skola:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Plats:
Bålsta - Uppsala län
Längd:
5
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 10 jun 2024 - 14 jun 2024

Kostnader: 6 600 kr för kost och logi. Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

Kontakt: Stina Bengtson

Telefon: 0171 -826 70

E-post:
info@biskopsarno.se

Kursen är inställd!
Låt oss i fem dagar vandra i folktrons förtrollande flora. Vi kommer även tillverka spännande örtprodukter. 

Naturriket var i den äldre folktraditionen ett drömlikt gränsland där det övernaturliga tänktes existera. Det är en värld där örter och träd bär på kraft, makt och fördolda betydelser och där naturväsen och andra existenser associeras med det som gror. Bland blommorna och bladen möter vi skogsrået, djävulen, flädermor och många andra av folktrons gestalter. Vi bekantar oss även med kloka gummor och kloka gubbar och deras tankevärld.

Kursen följer olika spår. Ett spår är folktro kring växter. Ett annat spår är tillverkning av mediciner baserat på både äldre och nyare örtrecept. Vi kommer bland annat tillverka produkter inspirerade av örtrecept som finns i våra svenska, folkloristiska arkiv. Kursen innehåller ett flertal praktiska pass med tillverkning av läkande drycker, gammaldags salvor, amuletter och örtomslag.

Kursen består av föreläsningar, tillverkningspass, bildspel, samtal och vistelser bland växterna i örtagården och den vildväxande naturen.

Vi tar främst upp exempel från de europeiska ländernas folkloristik.

Kursledare

Janne Hallqvist har varit anställd på Biskops Arnö sedan 1984, då han var med och startade ekologikursen. År 2001 startade han kursen Naturens medicin där han undervisar i örtmedicin, medicinhistoria, kinesisk och ayurvedisk medicin. Jannes utbildningsbakgrund är VVS -ingenjör, massör och ayurvedisk hälsorådgivare. Janne är främst självlärd inom örtmedicin. Förutom undervisning så ger han naturmedicinska hälsokonsultationer. Janne har skrivit två böcker, Örtapoteket – Läk dig själv med ayurveda och naturens mediciner och Ayurveda – Finn din unika väg tillhälsa.

Sara Bonadea George är etnolog/folklorist. Under våren 2023 utkom Saras bok Blodets blomma – Växter i svensk folktro (Gidlunds förlag). Sara arbetar som gästlärare på Naturens medicin på Biskops-Arnö. Där kretsar hennes undervisning kring folktrons flora. Sara har tidigare själv studerat på Naturens medicin och leder nu växtvandringar ur folkloristiska och herbalistiska perspektiv. 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.biskopsarno.se/sommarkurser/folktro-och-levande-ortkunskap-2

Nu har jag hittat det som verkligen passar mig

Marta Schubert hade tidigare testat på flera olika utbildningar och yrken. Det var först när hon började på Utemiljökursen på Angered folkhögskola som hon kände att hon hittat rätt. Och utbildningen ledde till jobb direkt.

Läs hela artikeln

Biskops Arnö Nordens folkhögskola

Biskops Arnö är Nordens Folkhögskola. Skolan bedriver kultur- och bildningsarbete och kurserna är inriktade på skönlitterärt författande, YH - Fotoskolan, dokumentärfilm, internationellt solidaritetsarbete, ekologi samt friskvård och låtskrivarkurs.

Läs mer om skolan

Postadress:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Biskops-Arnövägen 30
746 93 Bålsta

Telefon: 0171-826 70
E-post: info@biskopsarno.se
Webbadress: http://www.biskopsarno.se/