En workshop i visuell gestaltning med Anna Clarén

Ansökan stängd
Skola:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Plats:
Bålsta - Uppsala län
Längd:
5 dagar
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Sommar/helg/veckokurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Förkunskaper: Grundläggande vana att fotografera och att hantera en kamera. Utrustningskrav: Ta med dig egen kamera och även bärbar dator/laptop med möjlighet att läsa in, göra urval och göra en grundläggande bildbehandling.

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 10 jun 2024 - 14 jun 2024

Kostnader: 6 100 kr för kost och logi. Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

Kontakt: Stina Bengtson

Telefon: 0171-826 70

E-post:
info@biskopsarno.se

Hur kan man göra för att berätta om en emotionell verklighet? Hur kan man ladda fotografierna med känslor, upplevelser och atmosfär?

När vi fotograferar riktar vi alltid kameran mot något som man konkret kan se. Då slutaren öppnas registrerar kameran det som är placerat framför linsen. 

Denna workshop handlar om att med hjälp av kameran försöka beskriva det som känns, inte bara det som syns.  Att se och tolka verkligheten genom det personliga, att låta upplevelsen bli synligt och på så sätt få ett personligt avtryck i fotografiet.

Kursledare
Anna Clarén – fotograf, utbildad på Nordens Fotoskola Biskops Arnö.

Anna räknas idag som en av de mest inflytelserika samtida fotograferna. Hennes bok ”Holding” är en efterfrågad raritet som betingar ett högt pris på antikvariaten, och henne senaste bok ”Close to Home” har fått stor uppmärksamhet.

Anna Claréns senaste projekt När allt förändrades behandlar familjen, äktenskapet och föräldraskapet. Att förhålla sig till en tillvaro i förändring genom yngsta barnets diagnos. I När allt förändrades finns ingen censur i fotograferandet och berättandet men i redigeringsarbetet bygger allt på tillit och öppenhet för de inblandande.

Anna Clarén, verksam i Bålsta och bland annat utbildningsansvarig vid Nordens fotoskola på Biskops-Arnö, slog igenom med fotoserien Holdning (2006) och har utforskat ämnen som tillhörighet, osäkerhet och en vilsen tillvaro – alltid i poetiska bilder med en närvaro av skörhet.

Anna Clarén har bl a haft separatutställning på Fotografiska i Stockholm och hon var en av tre samtida fotografer som var utvalda med enskilda rum på Moderna Museets stora utställning om det moderna fotografiet. Utöver detta en mängd utställningar och uppdrag. Anna Clarén är representerad på Moderna Museet.

Biskops Arnö Nordens folkhögskola

Biskops Arnö är Nordens Folkhögskola. Skolan bedriver kultur- och bildningsarbete och kurserna är inriktade på skönlitterärt författande, YH - Fotoskolan, dokumentärfilm, internationellt solidaritetsarbete, ekologi samt friskvård och låtskrivarkurs. Skolan ligger på en ö i skön Mälarnatur med en mängd kulturminnen, allt från medeltidshus till det unika kulturlandskapet. Skolans kök är KRAV-certifierat. Skolan är tillgänglig för rullstolsburna.

Läs mer om skolan

Postadress:
Biskops Arnö Nordens folkhögskola
Biskops-Arnövägen 30
746 93 Bålsta

Telefon: 0171-826 70
E-post: info@biskopsarno.se
Webbadress: http://www.biskopsarno.se/