Slöjd: Möbelsnickare

Ansökan stängd
Skola:
Vindelns folkhögskola
Plats:
Vindeln - Västerbottens län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Inga förkunskaper krävs. Till ansökan skall du bifoga ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå utbildningen.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 28 maj 2025

Kostnader: Aktuella avgifter finns på vår hemsida.

Kontakt: Andreas Neves

Telefon: 070-360 19 97

E-post:
andreas.neves@fhsk.nu

På Slöjd: Möbelsnickare får du de allra bästa förutsättningarna att utvecklas. Genom kursen utvecklar du goda kunskaper i exempelvis träslöjd, bildhuggeri och möbelsnickeri.

Vi lär oss om trä genom att hämta det från naturen och bearbeta det med både handverktyg och maskiner. Vi sågar och torkar trä till användbart snickerimaterial och vi skapar föremål som passar in i och förskönar byggnader.

I kursen förbättrar du dina färdigheter i möbeltillverkning och slöjd. Du får utforska designprocessen genom att skapa egna slöjdade föremål och möbler. Kursen täcker också grunderna i teckning, färglära och hur man behandlar träytor.

Vi besöker Möbelmässan i Stockholm och gör utflykter till erfarna hantverkare samt andra hantverksskolor för att hjälpa dig planera dina framtida studier.

Vi berör områden som ergonomi och människans förhållande till de föremål vi omger oss av. Vi diskuterar kring nutida industrialiserade arbetsmetoder och traditionella hantverkstekniker. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Kursens övergripande målsättning är att deltagaren ska nå en kunskapsnivå där hen kan arbeta självständigt inom genomförda hantverksområden. Deltagaren ska kunna ta egna beslut kring materialval, arbetsordning och välja lämpliga hantverkstekniska lösningar utifrån egen erfarenhet.
Kursdeltagaren ska kunna analysera olika aspekter kring olika föremåls formgivning och förstå hur designprocessen även påverkar tillverkning.
Kursdeltagaren ska vid kursens slut kunna sammanfatta, beskriva och presentera designprocess och tillverkning i ord och bild.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://fhsk.nu/utbildningar/slojd-mobelsnickare/

Det är så viktigt att få fortsätta lära

Carl-Johan Råberg från Lindesberg blir rörd till tårar när han minns sin tid på Kävesta folkhögskola 1967–1969. Över 50 år och ett långt yrkesliv senare är han tillbaka på en folkhögskola för att läsa en sommarkurs i träslöjd.

Läs hela artikeln

Vindelns folkhögskola

Vindelns folkhögskola har erbjudit kunskaper och erfarenheter för framtiden sedan starten 1905. Det har visat sig vara ett koncept som håller. Vi har en lugn och kreativ studiemiljö. Vi har cirka 200 studeranden och har tillgång till internatboende.

Vindelns folkhögskola är en del av Västerbottens folkhögskola och har Region Västerbotten som huvudman.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vindelns folkhögskola
Box 39
922 21 Vindeln

Besöksadress: Folkhögskolevägen 14

Telefon: 0933-136 00
E-post: info@fhsk.nu
Webbadress: https://www.fhsk.nu/