En deltagare vid en symaskin.
Deltagaren Åsa är i full färd med att sy en klänning av en gardinkappa. – Det är bra på skolan, säger hon. Lärarna hjälper en på ett snällt sätt.

Här blir en gammal gardin något nytt och fint

Spillvirke, restgarn och gardinkappor – materialvalet skiftar när deltagarna på Allmän kurs Skapa och återbruka gör om gammalt till nytt. – Jag har inte varit kreativ på det här sättet sedan slöjden på högstadiet, berättar Vikija, en av deltagarna som går kursen på Dalslands folkhögskola i Färgelanda.

Det är onsdag och vi befinner oss i folkhögskolans byggnad för estetiska ämnen. Usajaras, som går under smeknamnet Åsa till vardags, arbetar fokuserat vid symaskinen. Hon håller på att förvandla en lila gardinkappa med vita spetsar till en klänning.

– Jag fick en idé och har ritat mönstret själv, berättar Åsa. Jag tycker det är roligt att sy och skapa egna kläder.

Deltagarna lär sig av varandra

Kurskamraten Rahima ägnar också dagen åt sömnadskonst. Hon har precis lagt sista handen vid en mössa, sydd av rester från en trasig tröja. Nu är hon i full gång med nästa projekt. Precis som Åsa har hon har bestämt sig för att låta en gardin få ett nytt liv. Det mönstrade tyget ska bli ett förkläde.

– Jag arbetade med att sy innan jag kom till Sverige. Det är roligt att få göra det igen, säger Rahima. Vi har även gjort fågelholkar. Jag gillade att arbeta i trä också. Lärarna här är väldigt kunniga.

Läraren Katarina skrattar och kommenterar:

– Vi som är lärare på kursen lär oss oerhört mycket av deltagarna också. Gruppen delar med sig av sina kunskaper till varandra. Och som lärare är det roligt att få ägna sig åt ett återbruks- och hållbarhetsperspektiv i praktiken.

Får tid att vara kreativ

Deltagarna fördjupar sig i inriktningen Skapa och återbruka en dag i veckan. Det finns stora möjligheter att välja projekt efter eget tycke och smak – det gillar Färgelandabon Vikija, som kompletterar sina gymnasiestudier på folkhögskolan:

– Det här är ett tillfälle att vara kreativ på ett sätt som jag annars inte tar mig tid till, berättar hon. Jag gillar att vi har fått prova olika material. Dessutom tyckte jag om studiebesöket på Eko-returen (en syverkstad och odling i Färgelanda). Jag har bott här i många år men hade ingen aning om att den fanns.

Ett individuellt anpassat schema

De övriga veckodagarna ägnar sig deltagarna åt att komplettera sina grundskole- och gymnasiestudier. Schemat och ämnena pusslas ihop efter deltagarnas individuella behov.

– Stämningen är lugn och mysig här, berättar Vikija. Och deltagarna kommer från världens alla hörn.

– Min svenska utvecklas, fyller Rahima i. Man tittar inte bara i en bok, utan pratar och övar verkligen hela tiden. Alla som går här är så trevliga.

Läs mer om Allmän kurs Grund Skapa och återbruka 

Läs mer om Allmän kurs Gymnasienivå Skapa och återbruka