Musiklinje

Ansökan stängd
Skola:
Helsjön folkhögskola
Plats:
Horred - Västra Götalands län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Antagningsprov. Fåtal platser kvar, 1 plats på elbas till ensembleprofilen 1 plats på piano till ensembleprofilen 1 plast på piano till klassiska profilen

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 3 jun 2025

Kostnader: Undervisningen är avgiftsfri men lunch är obligatorisk för alla studerande på skolan. För kostnader avseende mat, boende, material och försäkring, se skolans webbsida.

Kontakt: Ulrika Johansson

Telefon: 0320 - 20 58 30

E-post:
ulrika.johansson@helsjon.se

Musiklinjen på Helsjön folkhögskola är en utbildning för dig som vill gå en genrebred musikutbildning och som studerande har du stort inflytande på utformningen av den. 

Musiklinjen på Helsjön folkhögskola är en 1 - 2 årig utbildning för dig som vill få en bred musikutbildning och ger en bra grund för högre musikstudier t e x musiker och musiklärare på Musikhögskolan. Den passar också utmärkt för dig som vill utveckla ditt musicerande utan planer på vidare högre musikstudier.

Fokus ligger på din enskilda utveckling på ditt instrument och på att du blir en rutinerad ensemblemusiker. Du kommer möta engagerade, kunniga lärare och du har själv stort inflytande på utformningen av din utbildning.

Vissa veckor bryts grundschemat och vi jobbar med olika genrebreda projekt, turnévecka och förberedelse inför olika konserter. Konserter och föreställningar både på och utanför skolan är en viktig del av undervisningen liksom gästföreläsare och clinics. Tjolöholms julmarknad, Skeppet och Nefertiti i Göteborg är några av de scener vi uppträtt på de senaste åren.
Vi utnyttjar också närheten till Göteborg genom olika konsert – och operabesök.

Helsjön folkhögskola erbjuder internat i vacker miljö. Du kommer träffa många nya vänner med samma intresse som du och här finns gott om övningsrum som ger dig möjlighet att öva när du vill.

En genrebred musiklinje med tre profiler
Kännetecknande för Helsjöns musiklinje är den stora genrebredden. Du får enskild undervisning på två instrument (på klassisk profil är det valbart med bi-instrument), spela i ensemble, musikteori och gehör, kör, gemensam lektion samt musikalisk orientering. Tillvalsämnen: Musik- och ljudproduktion, Improvisation, Percussion, Låtskrivning, Världsmusikensemble, Djangoensemble och Förberedelse inför musikhögskolornas G-prov

Du kommer att ingå i en huvudensemble med inriktning mot den profil du går. Alla andra ämnen och tillval är gemensamma för hela musiklinjen.

Musiklinjen har tre profiler med olika inriktningar:

  1. Ensemble (Pop/Rock/Jazz) med genrebredd
  2. Klassisk med genrebredd
  3. Vokalgrupp med genrebred

Ensemble med genrebredd
Fokus på Ensemble-profilen ligger på mycket ensemblespel och du är som sångare eller instrumentalist med i en fast ensemble med inriktning pop, rock och jazz. Du kommer också att få en bred musikalisk grund genom att spela andra genrer och stilar. På ensembleprofilen får man enskild undervisning i två instrument och brukspiano (första året).
Du kan välja att ha musikproduktion som bi-instrument!

Klassisk med genrebredd
På den klassiska profilen är huvudinstrumentet fram för allt inriktat mot klassisk musik men du kommer också att få en bred musikalisk grund genom att spela andra genrer och stilar. Möjligheten finns att välja till ett bi-instrument i valfri genre. Du har klassisk ensemble i liten grupp och repetitörstid.

Vokalgrupp med genrebredd
Den här profilen är för dig som är van att sjunga i stämmor och vill göra det tillsammans med andra i en grupp på upp till sex sångare. Repertoaren är genrebred t e x soul, pop, folkmusik, jazz och klassiskt. Du får individuell undervisning i sång och väljer piano eller gitarr som bi-instrument.

Antagning
Alla sökande måste göra antagningsprov. Läs mer om detta på skolans hemsida under respektive profil.  

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Att ha utvecklats musikaliskt i både teknik och gestaltning. Fått en grund för fortsatta högre musikstudier på t ex musikhögskolan.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://helsjon.se/utbildningar/musik/

Fler kurser inom: Musik Klassisk Pop Rock Jazz

Jag blev omfamnad och pushad att bli mitt bästa jag

För Julia blev musikalutbildningen på Vimmerby folkhögskola en väg tillbaka efter en längre tids sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa.

Läs hela artikeln

Helsjön folkhögskola

En skola i naturskön avstressande miljö. Vi vill stimulera till möten och utveckla deltagarna till att våga göra sin röst hörd. Såväl kulturen som arbetet med hälsa, miljö och rättvisefrågor har en stor plats på skolan. Helsjön har en kristen grundsyn med öppenhet för alla, oavsett tro och livsåskådning. Vi har ungefär hundra studerande och plats för ett femtiotal på skolans internat.

Läs mer om skolan

Postadress:
Helsjön folkhögskola
Helsjön 1
519 90 Horred

Telefon: 0320-20 58 30
E-post: info@helsjon.se
Webbadress: https://helsjon.se/