Den gröna omställningen - halvdistans

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Hjo folkhögskola
Plats:
Hjo - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
25%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
30 april 2025

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Kursen är till för alla som är intresserade av klimat, miljö, natur, omställning och hållbarhetsfrågor. Personligt brev.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 18 aug 2025 - 5 jun 2026

Träffar:
12 obligatoriska träffar

Kontakt: Niklas Ahlin

Telefon: 0503-323 16

E-post:
niklas.ahlin@hjofolkhogskola.se

Att komma närmare vårt ursprung!

Varför ska man bry sig? Är det någon idé? Är det inte redan kört? Gäller det mig, eller bara ”de andra” som släpper ut ännu mer koldioxid och miljöfarliga kemikalier. Vad är det som driver oss framåt, vad får oss att känna mening med våra liv? Vad motiverar oss att vilja se framåt? Vad finns det för framtid?

Det börjar med kunskap, att vilja förstå, att se realistiskt på tillvarons alla problem, men vi kan därtill frigöra vår kreativa förmåga och bestämma oss för att inrikta våra liv mot att se möjligheter, lösningar och utveckla en mer naturnära livsstil som inte skadar och bryter ner, utan bygger upp en tillvaro som är
hållbar i längden. En tillvaro där både djur, natur och vi människor kan leva ett mera hälsosamt liv.

Det händer just nu, runt omkring oss i vår närhet, ”den gröna omställningen” är något som berör oss alla och det pågår oftare än vi tror ett febrilt arbete inom olika områden/fält, företag, verksamheter och institutioner men även en mängd olika privata initiativ.

”Den gröna omställningen” är en kurs där vi närmar oss vår tids frågor om klimat, miljö, den gröna omställningen och hållbarhet på ett praktiskt sätt genom att vara ute och göra olika intressanta studiebesök. Många tror att inget händer, men även om vi tycker att omställningen går alldeles för långsamt, så pågår mycket mer omställningsarbete än vad vi tror runt omkring oss, inom energi, transport, livsmedel, produktion, företag, institutioner mm.

Vi får under kursen se och lära känna en mängd olika fält och tillsammans lära oss mer om hur allt fungerar, var utmaningarna ligger och hur man kan hitta lösningar och innovationer. Den stora frågan är hur kan vi människor leva våra liv mer i enlighet med naturens premisser och jordens förutsättningar?

Hur kan vi leva på ett sätt som får oss att må bättre både fysiskt, psykiskt och socialt?

Vi kommer under kursens gång åka ut på studiebesök och se på en mängd olika verksamheter, projekt och intressanta initiativ där man strävar efter att skapa större hållbarhet inom tex. odling, produktion, fiske, jordbruk, resurseffektivisering, energiproduktion, transport mm. samt värna om våra hav, sjöar, vattendrag, och den biologisk mångfalden.

Vi kommer även reflektera, diskutera och söka svar på vad det är som driver oss framåt som människor. Hur ser vi på oss själva, varandra och vår omvärld, som vi på olika sätt är beroende och sammankopplade med.

Eftersom Hjo folkhögskola är ackrediterade för Erasmus plus så planerar vi även en lite längre resa tillsammans under vårterminen inom EU (Europeiska Unionen).

Välkommen att söka till kursen som kan bli början till en spännande och utmanande resa av både inre och yttre omställning.

Kursupplägg:
1-årig kurs, 25% distanskurs, med ungefär en fysisk träff per månad (med olika studiebesök).
Resterande tid ges teoretiska lektioner via livestream, och material via det digitala klassrummet.

Ansökningskrav: 20 år, för dig som är intresserad av klimat, miljö, omställning och hållbarhetsfrågor. I ditt personliga brev vill vi att du berättar om ditt intresse för klimat, miljö och gröna omställningsfrågor.

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://folkhogskolan.com/svensk-natur-djur-och-marint-liv

Vill visa att skogen är en trygg och läkande plats

Marcus och Elinor drömmer om att arbeta i naturen med människor. De går kursen Äventyrsguide och får lära sig om friluftsliv, äventyrssport och ledarskap.

Läs hela artikeln

Hjo folkhögskola

Hjo folkhögskola är en spännande mötesplats som integrerar flera olika kurser och bakgrunder i en utvecklande miljö präglad av mångfald. Här möts du av engagerade lärare som bryr sig om mer än bara studieresultat.

Läs mer om skolan

Postadress:
Hjo folkhögskola
Lundbyvägen 12
544 31 Hjo

Telefon: 0503-323 00
E-post: info.hjo@hjofolkhogskola.se
Webbadress: http://www.folkhogskolan.com/