Nordiska Visskolan | MUSIK & SÅNG

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Nordiska folkhögskolan
Plats:
Kungälv - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Bifoga ett personligt brev med din ansökan där du beskriver ditt musicerande och varför du vill gå utbildningen, samt ett arbetsprov.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 30 maj 2025

Kostnader: 7000 kr per termin (Allmänna kurskostnader, försäkringar, material, speciella arrangemang m.m.)

Kontakt: Maud Lindström

E-post:
maud.lindstrom@nordiska.fhsk.se

Musiklinjen där sångtexten och det personliga uttrycket står i fokus. Du lär dig om sång, musik och låtskrivande i en kreativ miljö. Du får ta del av en aktiv musikscen i Göteborg och uppträde.

Ansökan till reservplatser är öppen fram till kursstart 19 augusti 2024. Välkommen med din ansökan! 

Utforska ditt musikaliska uttryck

Hur vill du låta? Vad vill du berätta? Och hur levandegör du ditt framträdande för en publik så att det engagerar och berör? På Nordiska Visskolan arbetar vi med musik där texten och det du vill uttrycka står i fokus. I en inspirerande och trygg miljö får du möjlighet att utforska ditt eget uttryck. 

Kursinnehåll

Du utvecklar din förmåga att framföra och skriva musik, med fokus på berättande text. Du blir del av en klass där ni tar del av varandras konstnärliga processer.

  • Du tolkar både egna och andras låtar.
  • Du lär dig hur man med enkla medel kan beröra en publik.
  • Du får kontinuerlig professionell handledning i sång/vistolkning och gitarr.
  • Du får många tillfällen att stå på scen.
  • Du får prova olika verktyg inom sång, ackompanjemang, scenisk kommunikation, musik och låtskrivande.
  • Periodvis arbetar du med samspel i grupper där du utforskar möjligheten att arrangera musik på nya spännande sätt.
  • Du får göra flera konsertprojekt, både på egen hand och ihop med dina kurskamrater, bland annat en turné i Norden.

Visskolan har utgångspunkten i den nordiska vistraditionen, men ser också visa som berättande musik från hela världen. Visan är en sång som vill kommunicera med en publik. Texten är bärande. Historiskt har visan ofta varit en samhällspåverkande kraft som beskrivit sin samtid. Det personliga uttrycket är oftast viktigare än en perfekt sångröst.

På Visskolan jobbar vi med visan genom olika delmoment:

VISTOLKNING 
Visttolkning är scenisk tolkning i masterclass där du arbetar individuellt med läraren. Övriga deltagare fungerar som delaktig publik. Rent praktiskt kan det handla om att arbeta med röstteknik, att verkligen få fram ditt budskap, hur du blir dynamisk och intressant att lyssna på och hur texten och sångerna blir angelägna och unika.

LÅTSKRIVANDE
Vi arbetar med texten och dess budskap. Oavsett om du skrivit mycket eller bara spelat andras låtar får du verktyg till att skapa nya sånger. Hand i hand med detta arbetar vi med tonsättning, av eget material, av andras dikter eller i samarbete med skolans övriga skrivande linjer.

REPERTOARKÄNNEDOM 
Du får ständigt inspiration till att upptäcka ny musik, nya låtar och konstnärskap från såväl gästlärare som klasskamrater. Du gör egna versioner av moderna låtskrivare, hittar guldkorn i vishistorien och lär dig sånger från övriga Norden och världen.

Aktiva artister – och lärare

Dina lärare är erfarna och drivande inom sina specialområden, med stor branschkunskap. Ofta jobbar de både som lärare och aktiva musikartister. De har det gemensamt att de ser en sång som en berättelse och varje uppträdande som ett tillfälle att beröra en publik.

Under året kommer du att få möta sångpedagoger, regissörer, forskare, poeter, muntliga berättare, musiker och en och annan vislegend. Utöver återkommande gästlärare får vi då och då besök av olika inspiratörer som håller konserter och frågestunder.

Viscommunity i Göteborg

Du får rik möjlighet att gå på konserter inne i Göteborg, 20 minuter från Kungälv. Tack vare Nordiska Visskolan har staden länge varit ett nav i Sveriges viscommunity. Du kommer upptäcka ett flertal scener och sammanhang där du både har möjlighet att lyssna på andra och spela själv.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

När du har genomfört utbildningen har du utvecklat din personliga stil, musikalitet, din röst och fått scenvana och beredskap för att stå inför publik. Ett år på Visskolan öppnar möjlighet för att fortsätta som aktiv scenkonstnär inom sång, musik eller annan scenisk verksamhet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://nordiska.fhsk.se/sang-scen/kurser/nordiska-visskolan/

Vi lärde oss att ta musikeryrket på största allvar

Det blev intensiva och utmanande år på folkhögskola för Isabel Neib. I dag är hon artist, producent och labelboss. Hon beskriver sin musik som kontrastrik och elektronisk ”happy/sad pop”. Foto: Loella Billner

Läs hela artikeln

Nordiska folkhögskolan

Nordiska gör din värld större. Här kan du fördjupa dig inom konst och kultur eller komplettera dina behörigheter på allmän kurs.

Vi erbjuder ett starkt kursutbud med helårskurser i FILM | FOTO | MUSIK BILD | TEATER, helårs- och terminskurser inom ALLMÄN KURS samt sommarkurserna NORDISKT LJUS.

Du kan bo på vårt trevliga internat eller pendla. Välkommen till oss i Kungälv, 20 min från Göteborg!

Läs mer om skolan

Postadress:
Nordiska folkhögskolan
Olof Palmes väg 1
442 31 Kungälv

Besöksadress: Olof Palmes väg 1, 44231 Kungälv

Telefon: 0303-20 62 00
E-post: info@nordiska.fhsk.se
Webbadress: http://www.nordiska.fhsk.se/