Hitta din kurs på folkhögskola

Tusentals kurser. Vad väljer du?

Sök till höstterminen

Bli behörig till högre studier, fördjupa dig i ett intresse eller utbilda dig till ett yrke. Nu är ansökan öppen.

Testa en sommarkurs

Sommarkurser finns över hela landet och kan vara upp till två veckor långa.

Till alla kurser

FAQ – Vanliga frågor och svar

 • Hur hittar jag alla sommarkurser som ges på folkhögskola?

  Vi samlar alla folkhögskolors sommarkurser på sommarkurser.nu.

  Där kan du sedan göra andra val för att hitta din kurs.

  Du kan till exempel välja ett visst ämnesområde, ett län eller en viss folkhögskola. Under "Kursstart" kan du välja mellan vilka datum kursen ska börja på. 

  Vi rekommenderar att du gör några val för att avgränsa och få fram just de kurser du är intresserad av. Annars får du väldigt många träffar och det blir svårt att få någon översikt.

  Efter den 1 december 2023 ska de flesta folkhögskolor ha publicerat sina sommarkurser som startar sommaren 2024. Folkhögskolorna ansvarar själva för att uppdatera sina kurser, så fler kurser kan tillkomma även efter den 1 december. 

  Tyvärr trycker vi inte längre någon sommarkurskatalog, utan alla kurser hittas digitalt. 

 • Finns det platser kvar på någon kurs?

  Även om terminen har börjat kan det finnas lediga platser på en del av folkhögskolans utbildningar, särskilt i början av terminerna. Hör av dig till den aktuella skolan och fråga.

  På sidan Sök kurser kan du leta efter kurser och filtrera efter dina behov. Du kan filtrera och välja att enbart visa kurser med Lediga platser.

  Vill du ha hjälp med att hitta en kurs eller en folkhögskola som passar dig är du välkommen att kontakta oss på tel 08-796 00 50, e-post info@folkhogskola.nu.

 • Kan jag söka studiemedel (CSN) för att gå på folkhögskola?

  Ja. När du studerar en kurs längre än tre veckor på folkhögskola har du möjlighet att få studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Hur mycket pengar du får och hur länge du kan få det beror på olika saker, till exempel hur gammal du är eller hur länge du har studerat tidigare.

  Läs mer om Studiestöd (CSN).

  Till CSN:s snabbguide om studiemedel.

 • Vad gör jag om jag inte är nöjd med mitt omdöme?

  Om du inte är nöjd med ditt studieomdöme, kan du argumentera för att få en omprövning av omdömessättningen. Börja med att prata med skolans rektor. Om du är missnöjd med rektorns svar, kan du vända dig till skolans styrelse. Du kan inte överklaga ditt studieomdöme till Folkbildningsrådet, Folkhögskolornas studeranderättsliga råd eller till någon annan instans. Däremot kan Folkbildningsrådet svara på frågor om omdömessättning och dina rättigheter när du studerar på folkhögskola.

  Mer om studeranderätt på folkhögskola

Att gå tillbaka till skolbänken efter 20 år är det bästa jag gjort

Egabo hade ett långt yrkesliv som undersköterska bakom sig när hon började på Allmän kurs på folkhögskola. Nu har hon fått behörighet att söka in till högskolan och vill läsa vidare till sjuksköterska eller dietist.

Läs hela artikeln

Nyheter