Hitta din kurs på folkhögskola

Vad ska du göra i höst?

Det finns fortfarande lediga platser på en del kurser i höst. Ta chansen och gör något nytt!

Hitta din dröm i vår

Längtar du efter att hitta din grej? Nu börjar vårens kurser fyllas på.

Till alla kurser

Just nu letar många efter

  • Får jag betyg på folkhögskolan?

    Nej. Folkhögskolor ger inga betyg i enskilda ämnen utan har ett eget system. Studerar du på Allmän kurs i minst ett år kan du få ett studieomdöme. Det är en siffra 1-4 som är en bedömning av din studieförmåga. Detta grundar sig på en gemensam bedömning som görs av alla dina lärare på skolan.

    Du kan också få ett behörighetsintyg där folkhögskolan intygar att du har uppnått en viss behörighet i ett ämne. 

    Eftersom du inte får några betyg kan du inte höja några betyg på folkhögskola.

    Läs mer på avdelningen Studieomdöme och behörighetsintyg.

  • Vad kostar det att gå på folkhögskola?

    Själva undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri. Däremot kan du behöva betala för kurslitteratur, studiematerial, studieresor och lunch.

    Du som väljer att bo på internat betalar även för kost och logi. Kostnaderna varierar mellan olika skolor beroende bland annat på rumsstandard och antal måltider. Som riktvärde anges cirka 4 500 kronor per månad för internatboende.

    Folkhögskolan är skyldig att informera dig om alla eventuella obligatoriska kostnader.

    Här kan du läsa mer om Kostnader på folkhögskola.

  • Kan jag söka studiemedel (CSN) för att gå på folkhögskola?

    Ja. När du studerar en kurs längre än tre veckor på folkhögskola har du möjlighet att få studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Hur mycket pengar du får och hur länge du kan få det beror på olika saker, till exempel hur gammal du är eller hur länge du har studerat tidigare.

    Läs mer om Studiestöd (CSN).

    Till CSN:s snabbguide om studiemedel.

  • Hur söker jag till folkhögskola?

    Klicka på knappen "Ansök nu" på en kurs här på folkhögskola.nu, så kommer du till kursens ansökningsformulär.

    Knappen syns bara om ansökan är öppen. Står det i stället att ansökan är stängd kan du kontakta skolan direkt för mer information.

    Du ansöker direkt till den folkhögskola du vill gå på. Om du söker kurser på flera folkhögskolor, måste du skicka en ansökan till varje skola. Varje folkhögskola ansvarar för sin egen antagning, det finns alltså ingen gemensam antagningsenhet.

    Läs mer om ansökan

  • Finns det platser kvar på någon kurs?

    Även om terminen har börjat kan det finnas lediga platser på en del av folkhögskolans utbildningar, särskilt i början av terminerna. Hör av dig till den aktuella skolan och fråga.

    På sidan Sök kurser kan du leta efter kurser och filtrera efter dina behov. Du kan filtrera och välja att enbart visa kurser med Lediga platser.

    Vill du ha hjälp med att hitta en kurs eller en folkhögskola som passar dig är du välkommen att kontakta oss på tel 08-796 00 50, e-post info@folkhogskola.nu.

Att gå på folkhögskola är snällt för både själen och huvudet

Rand har både gått Allmän kurs på plats och på distans. För henne har det betytt mycket att man fokuserar på deltagarens utveckling på folkhögskolan och inte vilket betyg den ska stämplas med.

Läs hela artikeln

Nyheter