Bevingade juveler

Ansökan stängd
Skola:
Litorina folkhögskola
Plats:
Karlskrona - Blekinge län
Längd:
< 1 år
Studietakt:
Ej angivet
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Antagning enligt turordningslista, först till kvarn. Efterantagning efter sista ansökningsdag via kursens webbsida i mån av plats.

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Nej

Kurstid: 21 maj 2024 - 10 sep 2024

Kostnader: 950 kronor. Eventuellt material och reskostnader tillkommer. Avgiften sätts in på bankgiro 5115-6677 innan kursstart. Ange ”Bevingade juveler” på betalningen. I avgiften ingår försäkring under studietiden. Vid särskilda evenemang blir du bjuden på fika.

Kontakt: Tony Svensson

Telefon: 0768 92 62 84

E-post:
tony.svensson@litorina.fhsk.se

Bevingade juveler
En kurs om fjärilar och fåglar
Under några sommarveckor i juni, augusti och september kommer vi att bekanta oss med fågel- och fjärilslivet längs Östersjökusten.

Kursen ligger tidsmässigt samtidigt som många kustlevande fåglar påbörjar sin flytt söderut efter häckningsperiodens mödor och samtidigt som många fjärilsarter flyger. Under kursen kommer du att, på bildvisningarna och på utflykterna, få lära känna de vanligaste arterna som uppträder i vårt landskap och få lära dig om hur de lever och hur man känner igen dem.
I början av juni månad börjar det flyga allt fler fjärilsarter i olika biotoper och även i våra trädgårdar. Vissa arter ser vi först lite senare på högsommaren medan andra ses framförallt i maj-juni. Vi kommer att besöka några olika ställen med vanligtvis god tillgång på fjärilar vid lämpligt väder.
I slutet av juni påbörjar stora mängder kustlevande fåglar sin flytt. Det är bland annat vadarfåglar från Östersjön, den nordiska fjällvärlden och de stora ryska tundraområdena i norr som börjat röra sig söderut och som har sin huvudsakliga flyttväg över Östersjön. Tillsammans med måsar, tärnor och änder passerar de sydöstra Blekinges kust på sin väg mot sydväst och Västeuropas stränder där de under hösten äter upp sig inför den fortsatta färden söderut.
Under våra möten och utflykter i augusti – början av september får vi tillfällen att studera fler fågelarter som är på väg söderut. Då har långflyttande tättingar och rovfåglar med flera påbörjat sin flytt söderut. Deras sträck kulminerar under september och oktober. Under augusti kommer vi också att kunna bekanta oss med fjärilsarter som uppträder på sensommaren.
På plats i yttersta havsbandet och i kustnära hagmarker/ängar får vi chans att studera både flyttande och rastande fåglar och fjärilar specialiserade på sensommarväxter.
För att du ska ha någon behållning av kursen behöver du ha med dig en handkikare på utflykterna. Handkikaren är också väldigt bra att ha vid fjärilsskådning.
Rekommenderade fälthandböcker är:
Fågelguiden : Europas och Medelhavsområdets fåglar i fält
av Lars Svensson, Dan Zetterström, Killian Mullarney
och
Nordens fjärilar – En fälthandbok
av Bo Söderström

Preliminära tider och andra detaljer finns på kurssidan på vår webbplats. Följ länken nedan. 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://litorina.fhsk.se/kurser/bevingade-juveler/

Fler kurser inom: Flora och fauna Flora och fauna

Jag har faktiskt hittat världens bästa jobb!

Att tävla i Robinson är långt ifrån hennes första utmaning i vildmarken. I 25 år har Annki Nilsson varit kursansvarig för utbildningen Turism och äventyr på Grimslövs folkhögskola och inspirerat deltagare i vått och torrt.

Läs hela artikeln

Litorina folkhögskola

Vi ger dig verktyg och möjligheter så att du kan nå dina mål! Vi lägger fokus på individer och skapar obegränsat med utrymme för deras behov. Skolan har Östersjöprofil vilket innebär att vi bygger upp kunskap om Östersjöländerna, dess historia, samhälle, kultur och miljö. Vi genomför även studieresor inom dessa länder.

Läs mer om skolan

Postadress:
Litorina folkhögskola
Backsippevägen 4 (Vasskär, Gullberna Park)
371 54 Karlskrona

Besöksadress: Backsippevägen 4 (Vasskär, Gullberna Park)

Telefon: 0455-36 76 00
E-post: info@litorina.fhsk.se
Webbadress: http://www.litorina.fhsk.se/