• Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1-2 år
 • Ansök senast:
  15 maj 2024
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Baskursen är en del av Allmän kurs musik/hälsa och riktar sig särskilt till dig som gått i särskola och som har en kognitiv/intellektuell funktionsnedsättning. 

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Studiebesök och prova-på-dagar.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskolenivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 6 jun 2025

Kostnader: https://valjeviken.se/folkhogskola/ansokan-och-kostnader/

Kontakt: Eric Sandström

Telefon: 0456-151 15

E-post:
eric.sandstrom@valjeviken.se

Baskursen riktar sig särskilt till dig som gått i anpassad skola och som har en kognitiv/intellektuell funktionsnedsättning.

Vi fokuserar mycket på att skapa trygghet för dig, samt att du ska bli mer självständig och kunna utföra uppgifter enskilt såväl som i grupp. Kursen använder sig mycket av upplevelsebaserat lärande och utbildningsnivån motsvarar till en del grundskolans mellanstadium. Det finns också visst stöd för alternativ kompletterande kommunikation.

Kursen använder sig delvis av upplevelsebaserat lärande/temastudier, det vill säga man studerar ett ämne under kortare eller längre tid och varvar teori och praktiska övningar med varandra.

Följande ämnen kan ingå: Musik, vardagsmatematik/hur funkar det?, engelska, svenska, IT, kost och hälsa, boendekunskap, omvärldskunskap, skapande, dans och teater, natur och miljö, färg och form samt idrott/fysisk aktivitet.

Uteaktiviteter i skog, hav och mark för bättre hälsa och välbefinnande är andra viktiga delar. Tillsammans med fritidsledare och assistenter har du och dina klasskompisar möjlighet att skapa en aktiv, hälsosam och betydelsefull fritid.

Under studietiden kan du bo på skolans internat där du får träna på att ha ett eget boende med stöd av assistans dygnet runt som en integrerad del av kursen.

KURSENS LÄNGD – 1-2 år
­KURSSTART – Augusti
­ANSÖKAN – 15 april
ANTAGNINGSKRITERIER Kognitiv förmåga/förståelse samt läskunnighet motsvarande årskurs 3-4 i grundskolan

Kostnader

Ta del av våra allmänna och specifika kostnader via denna länk.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Deltagaren förväntas ha ökat sina möjligheter till ett självständigt liv.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster)
https://valjeviken.se/baskurs/

Valjevikens folkhögskola

Valjeviken, som är både folkhögskola, rehabiliterings-, kurscenter samt sport- och friskvårdsanläggning. Valjeviken betraktas ofta som funktionshinderrörelsens skola men här finns kursdeltagare både med och utan funktionsnedsättningar. Valjeviken har ett stort, modernt internat och är vackert belägen i västra Blekinge alldeles intill havet.

Läs mer om skolan

Postadress:
Valjevikens folkhögskola
Box 94
294 22 Sölvesborg

Besöksadress: Herrgårdsvägen 97

Telefon: 0456-151 15
E-post: info@valjeviken.se
Webbadress: https://valjeviken.se/