Deltagaren Josefine: "Odling måste inte vara så komplicerat"

Josefine Hermansson, 33 år, är en av de lyckliga som fick en plats på den populära ettåriga kursen Småskalig ekologisk odling som Färnebo folkhögskola ger tillsammans med Alsike trädgård. Det var när hon och hennes sambo köpte en gård på Vikbolandet utanför Norrköping som hennes odlingsintresse tog över på allvar.

Hur kom det sig att du sökte till kursen? 

– Mitt odlingsintresse började på väldigt liten hobbynivå för kanske åtta år sedan och sen har det bara växt, särskilt när vi skaffade en gård. Bland det första vi gjorde när vi hade köpt gården var att sätta upp ett växthus. Det är fortfarande på en väldigt liten skala, främst inriktat på självhushållning men vi har ju börjat prata om att hur man kan skapa inkomster och då är odling ett alternativ. Därför ville jag få en skjuts i mitt odlingsintresse, både för självhushållning och så lite kommersiellt.

Vad är grejen med just odling?

– Jag tror att jag blev så djupt förlorad i odlingen för att det drar ner stressnivån. Man blir bokstavligt talat jordad när man odlar. Speciellt under en tid när jag upplevde väldigt mycket stress och psykiskt dåligt mående, så blev det lugnande att hålla på med odling. Man fick  koncentrera huvudet på någonting verkligt som också gav någonting. Och det är ju väldigt tillfredsställande att äta sådant som man har sått från ett frö själv. Det är något särskilt med det. 

Hur kändes det att börja kursen? 

– Det kändes spännande och pirrigt, jag var lite rädd att alla skulle ha storskaliga och grandiosa odlingar eller äga jättestora gårdar, men så var det ju inte. Det är faktiskt ganska få som har en gård utan många bor i lägenhet eller villa och ser hur de kan göra om sin lilla villatomt till en odling. Det är stor bredd bland deltagarna och det är jättekul. 

Vad kommer du att ta med dig?

– Det är nog allas idéer och tankar och alla väldigt bra diskussioner som vi har haft särskilt kring resiliens, matförsörjning och småskalighet. Man får en bekräftelse på att det inte bara är man själv som tänker på att småskaligheten måste lyftas fram mer. Sedan är jag väldigt förtjust i hans (läraren Pär Eklund, reds. anm,) 800 tomatplantor eftersom jag själv är en tomatnörd. 

– Kursen har också en egen Facebookgrupp där vi delar med oss av cirka allt! Alltifrån foton på vår egen odling och frågor om ohyra som vi stöter på till att byta plantor med varandra. Det är jätteinspirerande att få den kontakten och att få se de andras odlingar och att de verkligen satsar.

Varför ska man gå den här kursen tycker du?

– För att det ger en push framåt i tankeverksamheten som också kan omvandlas till handling. En väldigt nyttig sak med den här kursen är att inse att odling inte måste vara så komplicerat som man ibland tror. Det tycker jag är väldigt tröstande att inse. 

Vad ska du göra sedan?

– Efter kursen så kommer jag satsa ännu mer på självhushållning och inte bara på grönsaker utan kanske utveckla vidare till spannmål. Och så hoppas jag att mitt tomatnörderi resulterar i en faktisk tomatverksamhet i framtiden!