Allmän kurs

Ansökan stängd
Skola:
Vimmerby folkhögskola
Plats:
Vimmerby - Kalmar län
Längd:
beroende på utbildningsbakgrund
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 8 jan 2024 - 31 maj 2024

Kostnader: Servicekostnad tillkommer

Kontakt: Ann Jonsson (SYV)

Telefon: 0492-143 24

E-post:
ann.jonsson@vfhs.se

Vill du läsa in grundskolan eller gymnasiet i små grupper, en trygg studiegemenskap med kunniga pedagoger? Då är Allmän kurs på Vimmerby folkhögskola något för dig!

Hos oss på Vimmerby folkhögskola kan du läsa in grundskolan och gymnasiet och få behörighet till vidare studier i en lugn studiemiljö med mycket lärarstöd!

Vad får du uppleva som deltagare på Allmän kurs på Vimmerby folkhögskola?

Under läsåret 2023-2024 började vi på allmän kurs jobba med olika teman kopplade till begreppen hållbarhethälsademokrati och skapande. Förutom dessa gemensamma teman ingår behörighetsgivande kurser för att du ska kunna läsa in grundläggande behörighet till högskola/universitet eller yrkeshögskola. På Vimmerby folkhögskola erbjuder vi även en del valbara pass varje vecka, där du kan få prova på till exempel brädspel, slöjd, skapande, musik och olika fysiska aktiviteter. Dessa val görs i samband med att vi tillsammans med dig, gör ditt schema vid kursstart.

Behöver du ytterligare stöd i dina studier så kan du även välja studiestöd på schemat, då finns det pedagoger på plats som hjälper dig med uppgifterna i olika ämnen.

Allmän kurs hos oss på Vimmerby folkhögskola passar dig som vill läsa in grundskolan eller gymnasiet genom studier i en lugn studiemiljö
med små grupper, en trygg studiegemenskap, kunniga pedagoger och med mycket lärarstöd.

Gemensamma teman

När vårterminen börjar så kommer det första temat vara Skapande. Under detta tema kommer vi att arbeta med skapande i olika uttrycksformer. Vi utgår från gruppen vad vi ska göra. Förslag på sådant vi kan utforska är: skrivande, stopmotionfilm, fotografi, måla tavlor, skulptering m.m. Syftet är att lära oss nya uttrycksformer och hitta glädjen i skapande.

Temat Demokrati kommer under höstterminen inleda projektet “Kuben – för mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter” i samarbete med Raoul Wallenberg Academy. Genom deras projekt med en fysisk kub, och en tilldelad mänsklig rättighet att arbeta kring, kommer temat innehålla både teoretiska och praktiska delar. Syfte och mål är att vi ska lära oss om demokrati, hur man ser på sig själv och sin möjlighet till inflytande i samhället, även praktiskt – hur man kan påverka sin situation. Vårt arbete med “Kubenprojektet” kommer att vara kring den mänskliga rättigheten ”Alla människor har rätt att leva. De ska vara fria så att de själva kan bestämma över sina liv”.

Detta arbete kommer fortsätta även under vårterminen så även du som kanske påbörjar dina studier hos oss på Vimmerby folkhögskola i januari kommer få vara en del av projektet.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.vimmerbyfolkhogskola.se/kurser/allman-kurs/

När andra gör något för klimatet är det enklare att göra något själv

Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.

Läs hela artikeln

Vimmerby folkhögskola

Vimmerby folkhögskola hittar du i Småland, i Astrid Lindgrens Vimmerby. Här kan du läsa in grundskola/gymnasium i en trygg studiemiljö på vår Allmän kurs. Är du redo för nästa steg så finns det på Vimmerby folkhögskola även sex olika yrkesutbildningar: Socialpedagog, Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör, Barnskötare, Fastighetsskötare samt Musikalartist och Musikalartist - Produktionsår.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vimmerby folkhögskola
Box 24
598 21 Vimmerby

Besöksadress: Bryggaregatan 8

Telefon: 010-357 57 00
E-post: vimmerbyfolkhogskola@regionkalmar.se
Webbadress: https://www.vimmerbyfolkhogskola.se/