Allmän kurs - gymnasienivå

Ansökan öppnar 19 augusti
Skola:
Vimmerby folkhögskola
Plats:
Vimmerby - Kalmar län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 7 jan 2025 - 30 maj 2025

Kostnader: Servicekostnad tillkommer

Kontakt: Ann Jonsson (SYV)

Telefon: 010-357 57 24

E-post:
ann.jonsson@vfhs.se

Vill du läsa in gymnasiet i små grupper, en trygg studiegemenskap med kunniga pedagoger? Då är Allmän kurs på Vimmerby folkhögskola något för dig!

Hos oss på Vimmerby folkhögskola kan du läsa in grundskolan och gymnasiet och få behörighet till vidare studier i en lugn studiemiljö med mycket lärarstöd!

Vad får du uppleva som deltagare på Allmän kurs - gymnasienivå på Vimmerby folkhögskola?

På Allmän kurs jobbar vi med olika teman kopplade till begreppen hållbarhet, hälsa, demokrati och skapande minst en halvdag i veckan. Under tematiden pratar vi  bland annat om hållbarhet utifrån människans påverkan på planeten och hur vi kan leva utan att göra slut på jordens resurser, för att få ett bättre liv och en ljusare framtid. Begreppet hållbarhet följer med även under temat hälsa, men då är fokus mer på individen och social hållbarhet - hur man själv kan göra för att må bra både fysiskt och psykiskt. I temat Demokrati lär vi oss om demokrati, hur man ser på sig själv och sin möjlighet till inflytande i samhället, även praktiskt – hur man kan påverka sin situation. Under temat Skapande kan du få chansen att prova på olika uttryck för skapande - alltifrån måleri till stop-motion-film.

Förutom dessa gemensamma teman ingår behörighetsgivande kurser för att du ska kunna läsa in grundläggande behörighet till högskola/universitet eller yrkeshögskola, och du kommer även kunna välja några valbara pass i ditt schema där du kan få prova på till exempel brädspel, slöjd, skapande, musik och olika fysiska aktiviteter. Dessa val görs i samband med att vi tillsammans med dig, gör ditt schema vid kursstart. Mentorerna på Allmän kurs kommer att hjälpa dig med dina studier och vilja val som passar dig bäst. De kommer även att stötta dig och följa upp dina studier tillsammans med dig under läsåret.

Förutom de kurser som krävs för att få grundläggande behörighet till yrkeshögskola eller högskola/universitet så kan du hos oss på Vimmerby folkhögskola även läsa in högre kurser i vissa ämnen. Du kan till exempel läsa upp till Matematik 4 hos oss, och vi erbjuder även kursen Naturkunskap 2 inom ramen för de behörighetsgivande kurserna. Prata med vår studie- och yrkesvägledare om det är några särskilda kurser du behöver för att kunna söka din drömutbildning!

Behöver du ytterligare stöd i dina studier så finns möjligheten att lägga till Studieverkstad på schemat, då finns det pedagoger på plats som hjälper dig med uppgifterna i olika ämnen. Vi har även Studieverkstad varje måndag för alla deltagare på Allmän kurs.

Skolan har en stödgrupp bestående av kurator, specialpedagog, studie- och yrkesvägledare och stödpedagog som kan ge dig den hjälp och det stöd du behöver i dina studier.

Allmän kurs hos oss på Vimmerby folkhögskola passar dig som vill läsa in grundskolan eller gymnasiet genom studier i en lugn studiemiljö med små grupper, en trygg studiegemenskap, kunniga pedagoger och med mycket lärarstöd.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://www.vimmerbyfolkhogskola.se/kurser/allman-kurs/

När andra gör något för klimatet är det enklare att göra något själv

Stefano Tonelli, 20 år, läser Hållbar utveckling på Röda Korsets folkhögskola. Hans engagemang för klimat- och miljöfrågor väcktes som tonåring i Italien och nu har han hittat hem i skolans lokaler i Skärholmen i Stockholm. – På vår utbildning får vi se flera exempel på hur andra gör för att vara mer klimatsmarta och då får man också mycket inspiration.

Läs hela artikeln

Vimmerby folkhögskola

Vimmerby folkhögskola hittar du i Småland, i Astrid Lindgrens Vimmerby. Här kan du läsa in grundskola/gymnasium i en trygg studiemiljö på vår Allmän kurs. Är du redo för nästa steg så finns det på Vimmerby folkhögskola även sex olika yrkesutbildningar: Socialpedagog, Medicinsk sekreterare/Vårdadministratör, Barnskötare, Fastighetsskötare samt Musikalartist och Musikalartist - Produktionsår.

Läs mer om skolan

Postadress:
Vimmerby folkhögskola
Box 24
598 21 Vimmerby

Besöksadress: Bryggaregatan 8

Telefon: 010-357 57 00
E-post: vimmerbyfolkhogskola@regionkalmar.se
Webbadress: https://www.vimmerbyfolkhogskola.se/