Grundutbildning inom stenbearbetning, metallbearbetning och gemmologi

Profilkurs Malmfältens folkhögskola
Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
 • Studietakt:
  100%
 • Längd:
  1 år
 • Ansök senast:
  Löpande
 • Kurstyp:
  Profilkurs

Har du ett intresse för stenslipning, ädelstenar, gemmologi, smycken och guldsmide? Då är det här utbildningen för dig!

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: -Har ett intresse för sten, metall och gemmologi -Det är meriterande om du har kunskap i Engelska (delar av utbildningen ges på engelska) -Tidigare erfarenheter av hantverk -Löpande antagning, dock längst 3 veckor in på kursstart

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 26 aug 2024 - 27 jun 2025

Plats för kursen: Lannavaara

Kostnader: Total kostnad 16 000 kr (materialkostnad, litteratur, webbaserat utbildningsmaterial samt elevförsäkring under verksamhetsförlagd utbildning i Lannavaara) Beloppet delbetalas vid flera tillfällen under utbildningens gång.

Kontakt: Jenny Söderström

Telefon: 0981-31060

E-post:
jenny.soderstrom@kiruna.fhsk.se

Vår utbildning är en för Sverige unik utbildning där hantverkskunskaper kombineras med teoretiska kunskaper. Det är en ettårig folkhögskoleutbildning som ges i samarbete med Kristallen i Lannavaara AB, där den praktiska delen av utbildningen är förlagd. Delar av de teoretiska momenten ges på distans.

De praktiska momenten i utbildningen ges på plats i den lilla byn Lannavaara som sedan 1986 har varit centrum för liknande utbildningar. De delar som är på distans tar du del av hemifrån via en dator med internetuppkoppling.

Inom utbildningen kommer du ges möjlighet att testa dig mot en internationell foundationexamen via Gem-A som utfärdar internationellt gemmologicertifikat som är välkänt över hela världen. Gemmologins litteratur, tester osv sker på engelska.

Utbildningen ger dig som har intresse inom området goda grundläggande kunskaper inom stenslipning och guldsmide, och möjligheter till intressanta framtida arbeten till exempel gemmolog eller inom formgivning och design av ädelsten och smycken.

 

ÖVRIG INFORMATION
Studentrum kan hyras i Lannavaara under de praktiska kursmomenten som pågår under perioderna 26 augusti till 14 november 2024 samt 22 april till 27 juni 2025. Kostnad för internat 2900:-/månad och rum.

DELAR AV KURSINNEHÅLLET

Grundläggande geologi

Praktiska mineralexkursioner

Guldsmide, genomgång av grundläggande guldsmedstekniker

Stenslipning, tillverkning med olika tekniker och stenmaterial

Gemmologi, med möjlighet att avlägga internationell foundation examen

Praktiken sker under dessa tider:

26 aug till 14 nov i Lannavaara

15 nov till 21 april gemmologi på distans

22 april till 27 juni praktik i Lannavaara

 

 

FÖR ATT ANSÖKA TILL UTBILDNINGEN GÅ IN PÅ:

Grundutbildning inom stenbearbetning, metallbearbetning och gemmologi - folkhogskola.nu

Innan du ansöker. Gå in på vår hemsida och läs mer om Dina rättigheter på folkhögskola. Information hittar du under fliken: Skola och studier – Elevinformation – Dina rättigheter på folkhögskola

Malmfältens folkhögskola

Malmfältens folkhögskola, Sveriges nordligaste folkhögskola, är ett folkbildningscentrum inom Nordkalotten/Barentsområdet. Vi verkar i ett svenskt, samiskt och finskt kulturområde som idag tillförs influenser från hela världen, något som också avspeglas i skolans verksamhet.

Läs mer om skolan

Postadress:
Malmfältens folkhögskola
Campingvägen 3
981 35 Kiruna

Telefon: 0980-675 00
E-post: malmfaltens@kiruna.fhsk.se
Webbadress: http://www.malmfaltensfolkhogskola.se/

Det är en sådan häftig känsla att allt ligger framför fötterna

Att gå en konstkurs på folkhögskola kan vara både ett första steg mot en drömutbildning på konsthögskola och en tid då du växer som människa. Ida och Moa går andra året i bild och konst på Region Uppsalas folkhögskola i Wik. Ida vill söka till bildlärare efter utbildningen, medan Moa drömmer om att satsa på speldesign.

Läs hela artikeln