Porträttfoto på Alice, som har en beige luvtröja och mörkbrunt hår uppsatt i en tofs.
"Kävesta är som ett andra hem" enligt Alice som går ut Allmän kurs till jul

"Kävesta är som ett andra hem"

Idag går elva deltagare ut från Allmän kurs på Kävesta folkhögskola med behörigheter och studieomdöme. Med andra ord tar de studenten, fast från folkhögskolan istället för gymnasiet. Självklart är det något att fira, men uppbrott brukar också föra med sig ett visst vemod. De dubbla känslorna sätter Alice ord på när hon intervjuas strax innan julavslutningen.

Alice började sina studier på Kävesta folkhögskola vårterminen 2020. Det var mitt under pandemin och i mars samma år övergick studierna till att endast ges på distans. Först i september 2021 kunde Alice och hennes klasskamrater studera på plats igen. Det märks att Alice gärna skulle vara kvar på Kävesta ett tag till.

Alice, du tar studenten nästa vecka, hur känns det?

– Det är klart det är kul att ta studenten, men det känns också tråkigt. Jag har verkligen trivts här och kommer att sakna skolan, lärarna och alla mina klasskamrater. Jag skulle vilja gå här ett halvår till och bara njuta, men det går ju inte riktigt…

Vad ska du göra efter Kävesta?

– Jag ska börja jobba på en förskola i januari. Tidigare jobbade jag tre år som barnskötare och det har jag saknat jättemycket. Jobbet är väldigt givande och man utvecklas varje dag, så det känns väldigt bra.

Hur kom det sig att du sökte till Allmän kurs?

– Jag kom till en punkt då jag ville testa något nytt. Inte för att jag var trött på jobbet eller så, men jag ville ha en nystart i livet kan man säga.

– När jag gick ut barn- och fritidsprogrammet hade jag inte betyg i alla de teoretiska ämnena, så när mamma tipsade om att man kan läsa in gymnasiet på folkhögskola sökte jag till Kävesta.

Vad har Kävesta folkhögskola betytt för dig?

– Mycket, det kändes som att jag hamnade på helt rätt plats. Jag har utvecklats, både som person och i mina studier, och fått många nya kompisar.

- Något jag tar med mig är att man ska våga vara sig själv, inte vara rädd för att pröva nya saker och framförallt inte dra sig för att be om hjälp.

– Skillnaden mot att studera på gymnasiet har varit stor. Kanske handlar det delvis om att jag är mer vuxen nu? På gymnasiet var jag en typisk lat tonåring. Men jag var också osäker och rädd för att be om hjälp.

- Min klasslärare var den enda jag hade bra kontakt med, så ämnena på barn- och fritidsprogrammet klarade jag. Däremot var det tuffare i de andra ämnena.

Förutom att du är äldre nu, vad tror du har gjort att du trivts bättre med studierna på folkhögskola?

– Både deltagarna och lärarna här är väldigt välkomnande. Trots att så stor del av tiden har varit på distans så har jag upplevt att mina lärare och klasskamrater verkligen brytt sig om mig.

- Det skapar en trivsam plats där jag har hittat ett lugn och känner att jag får vara mig själv. Kävesta är som ett andra hem.

Läs mer

Allmän kurs på Kävesta folkhögskola