Jazzlinjen

Ansökan stängd
Skola:
Fridhems folkhögskola
Plats:
Svalöv - Skåne län
Längd:
2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Sökningar på plats 23-24 april 2024

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 6 jun 2025

Kostnader: Materialkostnad 3500 kr/termin, Övriga kostnader 1350 kr/termin. Där ingår: kopior/utskrifter, 100 utskrifter, gemensamma måltider under startveckan, mat på av skolan arrangerade middagar, avslutningslunchen och för- och eftermiddagskaffe mån-fred.

Kontakt: Anders Vestergård

E-post:
anders.vestergard@fridhemsfolkhogskola.se

Fridhems jazzlinje har under flera decennier varit en av de ledande musikutbildningarna i Sverige. Utbildningens mål är att ge dig redskap så du kan utvecklas till en självständigt skapande musiker.

På Jazzlinjen har du möjlighet att under två år fördjupa och bredda dina kunskaper inom jazz och annan improvisationsbaserad musik. Tonvikten ligger på ensemblespel, att driva musikaliska projekt och att utvecklas på ditt instrument.

Vi strävar efter att hantverk, konstnärlighet och det individuella uttrycket skall få lika stor plats. Vårt mål är att skapa en plats som ger dig möjlighet att utvecklas till en självständig och kreativ musiker i en inspirerande, tillåtande men utmanande miljö, där mötet och att spela med andra är det centrala.

För oss är jämställdhet inom musikbranschen viktig och vi vill uppmana kvinnliga musiker att söka vår utbildning.

Du har tillgång till ensemble- och övningsrum, inspelningsstudio, musikdatorer, bibliotek, datorer med internet och annan musikutrustning såväl dagtid som kvällstid och helger.

På Jazzlinjen arbetar vi bland annat med:

Improvisation - ensemble med fokus på improvisationsdelen.

Projektspel - gemensamma musikaliskt projekt som avslutas med en konsert.

Fritt valbara kurser - kortare kurser i olika ämnen eller ensembler med inriktning på en speciell musiker eller kompositör. 

Instrumentalundervisning - individuell undervisning på ditt huvudinstrument

Teori, gehör och metrik - funktions och steganalys, ackordlyssning, rytm/melodidiktat, skalor och intervall, rytm- och pulskänsla.

Inspelningsteknik - inspelning, mixning, mastring, liveljud och live-streaming.

Sångensemble - röstimprovisation och att hitta en gemensam klang.

Konserter/ turné - under läsåret arbetar vi med olika konsertprojekt. Flera av dessa sker i samarbete med skolans andra kulturlinjer, såsom musikteater och skolkonserter. Läsåret avlutas med en Sverigeturné.

Projektveckor - veckor med fokus på solo-, duo- och triospel i udda sättningar, samarbeten med övriga kulturlinjer som film-, grafisk, musiklabbet och teaterlinjen m.m.

Gästlärare - workshops med välrenommerade svenska och utländska gäster. Skolan är medlem i IASJ (International Schols of Jazz), som årligen organiserar utbyten för studenter och gästföreläsare. Varje år skickar vi en deltagarrepresentant till mötet. Vi samarbetar också årligen i ett utbyte med Svenksa Institutet i Athen och jazzutbildningen vid Joniska Institutet på Korfu, Grekland.

Kvällscaféer - varje vecka anordnar de olika linjernas deltagare cafékvällar och redovisar pågående arbeten.

Ansökan:

Deadline för ansökan och inskickat material är 17 mars 2024!

Inträdesprov

Prov 1

Videoinspelning

Du skall skicka in länkar till två videoinspelningar där du spelar/sjunger två låtar med olika karaktär varav en jazzstandard och en egenvald. För sångare ska minst en av låtarna vara med text.

  • Vi vill att du improviserar ett solo på minst en av låtarna. Gitarrister och pianister skall utöver sitt solo också kompa en annan solist. 
  • Det är viktigt att du som söker syns i bild på videon, inte står för långt från kameran och att det är bra ljudkvalitet på inspelningen.
  • Du får inte klippa eller redigera i videon, varje låt skall filmas i en obruten tagning.
  • Skicka en länk för respektive video. Maxtid 6 minuter/ video.
  • Du kan ladda upp videon till Youtube eller annan valfri plattform, det viktiga är att videon finns tillgänglig online för juryn att titta på.
  • Vi vill att du spelar till ett livekomp. Har du inte möjlighet att spela med komp fungerar det undantagsvis med backtrack. Det instrument/sång som du söker på får inte finnas med i backtracket.

Personligt brev/video

Du skall skicka in ett personligt brev på max en A4 sida eller spela in ett videoklipp på max 2 minuter där du berättar om dig själv. Vi föredrar ett videoklipp för att bättre få en bild av vem du är.

I brevet/videon vill vi att du berättar om din musikaliska bakgrund och profil, vilka utbildningar du har gått och vad du vill få ut av att gå på Fridhem. Eftersom ensemble och gruppundervisning är en central del av utbildningen vill vi också att du berättar om vad kan du bidra med till gruppen. Den personliga videon kan antingen bifogas som en fil eller länkas till på samma sätt som spelvideon.

Länkar till videor, brevet eller den personliga videon mejlas i ett och samma mejl till en specifik mejladress för varje instrument.

Bas: bas@fridhemsfolkhogskola.se

Blås: blas@fridhemsfolkhogskola.se

Gitarr: gitarr@fridhemsfolkhogskola.se

Piano: piano@fridhemsfolkhogskola.se

Sång: sang@fridhemsfolkhogskola.se

Trummor: trummor@fridhemsfolkhogskola.se

Övriga instrument: ovriga@fridhemsfolkhogskola.se


Prov 2

Ensembleprov
Om du går vidare från prov 1 kallas du till ett ensembleprov som kommer ske på Fridhems Folkhögskola i Svalöv 23-24 april. Mer info om exakt dag och tid ges till dem som gått vidare.

 

Jag har blivit tryggare och vågar ta mer plats

Lovisa Persson har läst två kurser inom sång och musik på Högalids folkhögskola. Förutom att lära sig att spela flera instrument och förstå musikens byggstenar, menar hon att hon har blivit modigare och mer autentisk.

Läs hela artikeln

Fridhems folkhögskola

Välkommen till Fridhems folkhögskola i Svalöv, en av landets äldsta folkhögskolor! Här studerar ca 250 deltagare varav 190 bor på skolans internat. Skolan är politiskt, ideologiskt och religiöst oberoende vilket innebär att skolan står fri att forma verksamheten utan inblandning av externa intressenter. Kultur och kreativitet är perspektiv som genomsyrar verksamheten vilket märks på hela skolan.

Läs mer om skolan

Postadress:
Fridhems folkhögskola
Box 123
268 22 Svalöv

Besöksadress: Rönnebergsvägen 10

Telefon: 0418-44 60 00
E-post: info@fridhemsfolkhogskola.se
Webbadress: http://www.fridhemsfolkhogskola.se/