Agera utan att diskriminera – distans

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Röda Korsets folkhögskola
Plats:
Skärholmen - Stockholms län
Längd:
1 år
Studietakt:
50%
Kurstyp:
Profilkurs, Distanskurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Goda kunskaper i svenska. Engagemang i frivilligorganisation är en merit.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Nej

Kurstid: 26 aug 2024 - 4 jun 2025

Träffar:
6 obligatoriska träffar

Kostnader: Materialavgift 1000 kr/läsår. Kostnader för studiebesök och kurslitteratur tillkommer.

Kontakt: Meral Onmaz

Telefon: 08-680 18 71

E-post:
meral.onmaz@redcross.se

En distanskurs på halvfart för dig som är intresserad av inkludering, representation och mångfald och vill öka medvetenheten om dessa frågor i samhället.

Synliggörande av strukturell diskriminering

Agera utan att diskriminera på Röda Korsets folkhögskola är en distanskurs för dig som vill arbeta aktivt med bemötande, mångfald och antidiskriminering. Vi behöver bli fler som jobbar aktivt med de här frågorna, både i samhället i stort och på våra arbetsplatser. Den här distanskursen undersöker olika former av diskriminering ur olika aspekter och ger dig en bra grund att stå på samt möjligheter till fördjupning i ämnet.

Diskrimineringsgrunderna och mänskliga rättigheter

Kursen utgår från kärnan i de mänskliga rättigheterna, att alla är lika mycket värda. Fokus ligger på vad vi kan göra för att få ökad respekt och förståelse för varandra i ett mångkulturellt Sverige. Vi utgår från de sju diskrimineringsgrunderna i den svenska diskrimineringslagen, och lyfter särskilt etnicitet och religion. Vi undersöker begrepp som vithetsnormen och strukturell diskriminering och vilka uttryck den tar sig i Sverige idag.

Utåtriktat informationsarbete och kartläggning av arbetsplats

I kursen ingår ett eget informationsarbete där deltagarna arbetar kreativt och utåtriktat. Det kan vara i form av föreläsningar, poddar, instagram takeover, undersökande arbete eller olika typer av påverkansaktioner. På vårterminen görs en kartläggning på en arbetsplats eller annan organisation utifrån de olika diskrimineringsgrunderna. Det kan till exempel vara på din egen arbetsplats. Kursen innehåller också föreläsningar med aktuella debattörer, politiker och myndigheter.  

Gemenskap och erfarenhetsutbyte på kursträffarna

De sex träffarna på skolan är obligatoriska och ett måste för att kunna fullfölja kursen. Notera att distansträffarna inte går att "ta igen" i efterhand eller att följa via länk. Träffarna är utspridda över läsåret, två dagar per gång. Att mötas är viktigt för att kunna ta del av föreläsningarna, få erfarenhetsutbyte och kunna samtala och diskutera tillsammans. Datum för träffarna hittar du på skolans hemsida.

Behöver ni fylla på med kunskaper på din arbetsplats?

Kanske är ni några på din arbetsplats som behöver fylla på kunskaper och få ökad medvetenhet om representation, mångfald och antidiskriminering? Den här kursen kan ses som en fortbildning för dig som redan har en tjänst eller en merit för dig som står i begrepp att ta dig ut i arbetslivet. 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

  • ha kunskap om strukturell diskriminering utifrån de mänskliga rättigheterna
  • medvetandegöra och motverka rasism
  • utveckla effektiva/mobiliserande metoder för att motverka strukturell diskriminering
  • skapa nätverk med andra aktörer som arbetar offensivt med social gemenskap
  • vara en aktiv samhällsmedborgare

Röda Korsets folkhögskola

Påverka framtiden och ta ledning för en hållbar värld!

Röda Korsets folkhögskola ligger i Skärholmen, Stockholm. Här pluggar du i en trivsam urban miljö med stor öppenhet och mångfald.

Folkhögskolan har ett globalt och socialt fokus och på flera kurser finns möjlighet att göra en resa med tåg inom Europa. Röda Korsets grundprinciper går som en röd tråd genom skolans verksamhet. Välkommen!

Läs mer om skolan

Postadress:
Röda Korsets folkhögskola
Lillholmsgången 2
127 48 Skärholmen

Besöksadress: Bredholmstorget 14

Telefon: 08-680 18 71 alt 08- 680 18 83
E-post: folkhogskolan@redcross.se
Webbadress: https://www.rodakorsetsfolkhogskola.se/