Skola:
Ingesunds folkhögskola
Plats:
Arvika - Värmlands län
Längd:
1-3 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: Personlig intervju. Prioriterad är du som saknar grundskole- eller gymnasiebehörighet.

Studiestödsnivå (CSN): Grundskole- och gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 19 aug 2024 - 10 jun 2025

Kostnader: För aktuell information se vår hemsida www.ingesund.se

Kontakt: Lisa Schröder

Telefon: 010-833 15 82

E-post:
lisa.schroder@regionvarmland.se

Allmän kurs vänder sig till dig som saknar ämnen från grundskolan eller gymnasieutbildning. På Allmän kurs kan du läsa in behörighet för att kunna studera vidare på yrkeshögskola eller universitet.

Varför ska man gå Allmän kurs 1-3 på Ingesunds folkhögskola? 

Att gå Allmän kurs 1-3 på Ingesunds folkhögskola är ett steg till vidare studier, arbete och personlig utveckling. Det är för dig som saknar gymnasieutbildning eller behöver komplettera med ett eller flera kärnämnen. Genom att läsa Allmän kurs 1-3 kan du få grundläggande behörighet och kunna söka vidare till universitet, högskola eller yrkeshögskola.  

Många deltagare som börjar på Allmän kurs 1-3 har siktet inställt på att få behörighet för högre studier medan andra vill bli klar med gymnasiet. 

Om du behöver läsa in hela gymnasiet kan du gå Allmän kurs i tre år eller längre. Har du vissa kurser från gymnasiet läser du kortare tid. Du läser 1-3 år beroende på hur många kurser du har med sen tidigare. Flera universitetsutbildningar kräver även särskild behörighet i vissa ämnen, vilket du ofta också kan läsa på Ingesunds folkhögskola.

Anpassad pedagogik 

På Allmän kurs 1-3 anpassar pedagogiken och utgår ifrån vad du har för individuella behov. Detta är viktigt för alla men särskilt om du är studieovan eller har en funktionsnedsättning och ska få tillgång till utbildning som du klarar av. Här finns möjlighet att studera i din egen takt efter dina förutsättningar och ambition. 

Påverka dina studier 

Hos oss har du möjlighet att påverka dina studier och tillsammans med andra utveckla dina ämneskunskaper, din studieteknik, din analytiska och din sociala förmåga inför vidare studier och/eller yrkeslivet. 

Ämnen på Allmän kurs 1-3 på Ingesunds folkhögskola:

Hos oss kan du läsa följande kurser för att få grundläggande och till viss del särskild behörighet till högskolan:   

  • Svenska 1,2 och 3 
  • Engelska 5 och 6 
  • Matematik 1a, 2a,b,c, 3a,b,c
  • Samhällskunskap 1a1 och 1a2 
  • Religionskunskap 1 
  • Naturkunskap 1a1 och 1a2 
  • Historia 1a1 och 1a2 

 På Allmän kurs 1-3 har vi: 

-små grupper 
-mycket lärartid  
-många diskussioner 
-individuell studieplan där stor vikt läggs vid din delaktighet

Får man betyg? 

När du går Allmän kurs 1-3 intygar vi kunskaper motsvarande gymnasieskolan, men på ett annat sätt. Folkhögskolan har ett eget bedömningssystem och ger inte betyg i enskilda ämnen, utan behörigheter. Du kan alltså inte läsa upp betyg, men du som studerar på Allmän kurs kan få ett studieomdöme som är en sammanfattande bedömning av din studieförmåga. Folkhögskoleintyg har en särskild antagningskvot för vidare studier på högskolenivå. 

 

Jag har aldrig trivts så bra på en skola som jag gör här

Susanna, 20 år, jämför studierna på folkhögskola med tiden på gymnasiet. På gymnasiet var många elever skoltrötta och ”bara ville hem” medan deltagarna på Östra Grevie folkhögskola är aktiva på lektionerna. Det märks att de går på skolan för att de vill. – Deltagarna, lärarna, platsen och lokalerna är precis vad jag behöver.

Läs hela artikeln

Ingesunds folkhögskola

På Ingesund kan du utbilda dig och utvecklas som musiker på någon av våra musikutbildningar. Du kan utbilda dig inom hantverksområdet och läsa in grundskole- eller gymnasiebehörighet på Allmän kurs. Det finns även en allmän kurs för dig som inte har svenska som modersmål. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Ingesunds folkhögskola
Region Värmland
671 91 Arvika

Besöksadress: Ingesundsvägen, Arvika

Telefon: 010-833 15 50
E-post: ingesund@regionvarmland.se
Webbadress: http://www.ingesund.se/