Collegeår Folkhögskola/Universitet

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Klarälvdalens folkhögskola
Plats:
Stöllet - Värmlands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Ja

Kurstid: 2 sep 2024

Plats för kursen: Stöllet, Hagfors, Sunne

Kontakt: Pär-Eric Thörnquist

Telefon: 010-83 31 213

E-post:
par-eric.thornquist@regionvarmland.se

Vill du få en mjukstart på universitet? Kombinera folkhögskola och unniversitet? Ett samarbete med Karlstads universitet för dig som vill ha ett förberedande år innan du börjar på högskolan.

Collegeåret är en möjlighet att testa och se vad högskolestudier innebär och om det passar just dig.

Collegeåret är ett samarbete mellan Karlstads Universitet och Region Värmlands folkhögskolor, samt vissa kommuners vuxenutbildningar.  

Kursen kombinerar studier av gymnasiegemensamma ämnen på allmän kurs på Klarälvdalens folkhögskola med högskolestudier Karlstads Universitet.  Under året läser du 50 procent vid folkhögskolan parallelt med  50 procent vid Karlstads universitet.

Studierna på folkhögskola kan ge ämnesbehörighet i de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religion och naturkunskap. 

För dig som vill studera vidare efter collegeåret
För att du ska kunna läsa vidare på yrkeshögskola, högskola eller universitet krävs att du har examen från gymnasiet, kommunal vuxenutbildning eller grundläggande behörighet med studieomdöme från folkhögskola.

Det är viktigt att känna till att Collegeåret inte ger dig grundläggande behörighet och studieomdöme vilket krävs för högre studier.

Grundläggande behörighet med studieomdöme från folkhögskola uppnås när du har ämnesbehörigheter i de sju gymnasiegemensamma ämnena och har studerat minst ett år heltid på Allmän kurs.

Saknar du examen från gymnasiet, kommunal vuxenutbildning eller grundläggande behörighet med studieomdöme från folkhögskola så rekommenderar vi studier på Allmän kurs före Collegeåret.

Garantiplatser på Karlstads Universitet
Karlstads Universitet reserverar en garantiplats per program på grundnivå för studerande som har fullföljt Collegeåret med godkänt resultat och har examen från gymnasiet, kommunal vuxenutbildning eller grundläggande behörighet med studieomdöme från folkhögskola. 

Delkurser på universitetet:

  • Akademiskt skrivande (7,5 hp)
  • Vetenskapsteori  (7,5 hp)
  • Kulturstudier (7,5 hp)
  • Självständigt arbete (7,5 hp) 

 

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Collegeåret är ett förberedande år inför högre studier, studierna på folkhögskola kan ge ämnesbehörighet i de gymnasiegemensamma ämnena svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religion och naturkunskap.

 

 

Klarälvdalens folkhögskola

För dig som är intresserad av skog vatten luft och jord finns Klarälvdalens folkhögskola som har kurserna med inriktning mot natur och kultur. Både skolan och internatet ligger i Stöllet. Här finns fantastiska möjligheter att vara ute i naturen på fritiden så dra nytta av den härliga naturen. Skolan har utbildningsplatser för dagstudier i Hagfors Sunne Södra viken.

Läs mer om skolan

Postadress:
Klarälvdalens folkhögskola
Kyrkvägen 13
680 51 Stöllet

Telefon: 010-83 31 200
E-post: klaralvdalen@regionvarmland.se
Webbadress: http://www.klaralv.se/