Animation och Skapande NPF

Ansökan stängd
Skola:
Molkoms folkhögskola
Plats:
Karlstad - Värmlands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Ansökan är stängd

Lediga platser: Nej

Antagningsvillkor: Personbevis, Kopior på betyg/intyg från tidigare studier, Personligt brev som beskriver dig själv, ditt intresse för animation samt varför du vill gå utbildningen (ca ett A4) Referenser, Deltagande på intervju är en förutsättning för att bli antagen.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 22 aug 2024 - 13 jun 2025

Plats för kursen: Molkom

Kostnader: Internatavgift, deltagaravgift och serviceavgift se vår hemsida för aktuell information.

Kontakt: Camilla Mörner

Telefon: 010-833 10 04

E-post:
camilla.morner@regionvarmland.se

Har du en passion för att teckna och skapa berättelser? Utveckla dig estetiskt i en kreativ miljö omgiven av andra med samma intresse!

Animation och Skapande NPF är en kurs för dig med NPF-diagnos (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) utan utvecklingsstörning. Här får du möjlighet att lära dig grunderna i att animera samt utforska många andra estetiska uttryck.

Mål för kursen
Målet är att lära sig grunderna inom animation samtidigt som du får möjlighet att utvecklas praktiskt, teoretiskt, estetiskt och socialt utifrån dina intressen. De studerande förbereder sig för vidare studier och inför yrkes- och vuxenlivet.

Utbildningens innehåll
Kursen består av 39 veckor.

 • Presentation och övningar i animationens 12 grundprinciper
 • Bild och form
 • Animationshistoria
 • Karaktärsdesign
 • Manus, storyboard och berättande
 • Färglära
 • Bild och ljudredigering
 • Agenda 2030

Vi använder oss av traditionell teknik för att enklare kunna fokusera på de praktiska grunderna inom animation. Detta gör vi med ljusbord, papper och penna samt med Ipads. Du får också möjlighet att göra Stop Motion och Cut Out -animationer.

Momenten genomförs genom olika övningar, både individuellt och i mindre grupper. Du får också teoretisk undervisning i animationshistoria.

Det läggs också stort fokus på övningar i form & design, färglära, karaktärsdesign, berättande, manus & storyboard samt undervisning i tekniska ämnen som bild och ljudredigering. Vi har tillgång till en biosalong på skolan där vi har möjlighet att se på både korta och långa filmer.

På lektionerna Agenda 2030 har vi de globala målen i Agenda 2030 som grundläggande tema. Vi går igenom de olika målen på ett förenklat sätt genom diskussioner, filmer samt praktiska övningar i vår ateljé. En stor del av innehållet formas, i samråd med undervisande lärare, utifrån de studerandes egna önskemål och intresseområden.

Undervisningen sker i mindre klass (max 12 personer). Förutom undervisande lärare finns ytterligare resurspersonal med under skoldagarna som extra stöd.

Efter avslutade studier på Animation & skapande NPF får du ett kursintyg som visar att du har genomfört kursen. För detta krävs att din närvaro är 80 procent eller högre. Kursen ger inga ämnesbehörigheter.

Ansök till Animation och Skapande NPF

Förutsättningar

Vår ambition är att skapa en fungerande gruppdynamik där alla har ett starkt intresse för att teckna och animera. Inga förkunskaper krävs men ett intresse för att lära sig är ett måste. Vi följer de bestämmelser som finns beskrivna i diskrimineringslagen. Då kursen är NPF anpassad behövs intyg på att personen som söker har intyg på detta.

Till Animation och skapande NPF antas varje år 14 personer. Slutligt urval sker utifrån antagningsintervjuer

Ansökan

Digitalt via Schoolsoft.

Fullständig ansökan innehåller:

 • Personbevis (Skatteverket)
 • Kopior på betyg/intyg från tidigare studier. (Scannas in digitalt)
 • Personligt brev som beskriver dig själv, ditt intresse för animation samt varför du vill gå utbildningen. Ca ett A4.
 • Referenser

Antagningsprocess

Ansökan registreras.

Bekräftelse att ansökan registrerats skickas till den sökandes angivna mejl.

Fullständig ansökan är ett krav, vid ofullständig ansökan ombeds den sökande komplettera via mail.

Utifrån personligt brev görs ett urval till antagningsintervju. Besked om intervju går ut via mail.

Deltagande på intervju är en förutsättning för att bli antagen. Vid för få platser sker ett urval utifrån ambitionen att skapa en fungerande grupp.

Antagningsintervjuer sker i första hand digitalt, efter sista ansökningsdag.

Under intervjun bedömer vi:

 • Ditt intresse för att lära dig teckna, skriva berättelser, animera.
 • Ditt intresse för animation
 • Din förmåga att arbeta självständigt och i grupp.
 • Dina förutsättningar att klara en heltidsutbildning.
 • Dina förutsättningar för personlig utveckling

Intervjutider är fördelade på flera dagar. Löpande antagning kan ske, dock högst fem personer antas direkt efter varje intervjudag.

Efter urvalsprocessen är klar skickas ett skriftligt besked, via mail, med information om att du blivit antagen, reservplacerad eller fått avslag, senast den 31 maj.

Det är viktigt att du svarar på antagnings- eller reservplaceringsbeskedet.

I samband med att du tackar ja till en erbjuden plats ska du betala en bekräftelseavgift snarast möjligt. Denna avgift används sedan till en gemensam kassa för resor och studiebesök.

Du får ett välkomstbrev via mail där all information om kursstarten framgår.

Får du ingen bekräftelse på din ansökan eller har problem med att registrera dig i Schoolsoft, kontakta skolan så hjälper vi dig.

Kursintyg

Efter avslutat år på Animation och skapande NPF får du ett kursintyg som visar att du har genomfört kursen. Intyget innehåller moment som görs under kursen. Lärare har rätt att ta bort delar ur intyget om deltagare inte uppfyller kursen moment och krav. För detta krävs att din närvaro är 80 procent eller högre.

 

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Målet är att lära sig grunderna inom animation samtidigt som du får möjlighet att utvecklas praktiskt, teoretiskt, estetiskt och socialt utifrån dina intressen. De studerande förbereder sig för vidare studier och inför yrkes- och vuxenlivet.

Utbildningens innehåll

Presentation och övningar i animationens 12 grundprinciper
Bild och form
Animationshistoria
Karaktärsdesign
Manus, storyboard och berättande
Färglära
Bild och ljudredigering
Agenda 2030

Man blir inspirerad när man hänger med kreativa människor

Två år på landsbygden fyllda av film, teater och internatliv? För Oscar Wahlberg, 20 år, lät det som drömmen och han packade sina väskor och flyttade ut till Wik utanför Uppsala för att gå på folkhögskola. Nu är han inne på år två. – Förra året hade jag ingen tanke på att försöka satsa på film eller teater, men intresset har tagit över mer och mer. När man bor här kan man vara kreativ dygnet runt.

Läs hela artikeln

Molkoms folkhögskola

Molkoms folkhögskola har verksamhet i Molkom, Karlstad och Filipstad med totalt cirka 200 kursdeltagare. Det här är skolan för dig som är intresserad av film, skådespeleri, animation eller hälsa. Vi erbjuder också Allmän kurs för dig som behöver skaffa dig behörighet för fortsatta studier, eller förbättra dina kunskaper från grundskola/gymnasium.

Läs mer om skolan

Postadress:
Molkoms folkhögskola
Region Värmland
651 82 Karlstad

Besöksadress: Mejerivägen 3

Telefon: 010-833 10 04
E-post: molkom@regionvarmland.se
Webbadress: http://www.molkom.nu/