Grafisk form och illustration

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Hellidens folkhögskola
Plats:
Tidaholm - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
3 Juni 2024

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: arbetsprov

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 27 aug 2024 - 28 maj 2025

Kostnader: /helliden.se/om-helliden/att-studera-har/kostnader/

Kontakt: Yvonne Jonsson

Telefon: 0502-178 00

E-post:
yvonne@skolahelliden.se

Kursen är en fördjupning inom grafisk formgivning och illustration. En viktig del av kursen är idéarbete. Vi arbetar både analogt och digitalt.  Du söker med arbetsprover.

Vi börjar med grundläggande tekniker som skissarbete, teckning, typografi, komposition och färglära. Efterhand övergår vi till större projekt, med möjlighet för dig att styra mer över innehållet.  Genomgångar i Illustrator, Photoshop och InDesign ingår och integreras i övriga ämnen. Du har tillgång till våra lokaler dygnet runt.

Dina huvudlärare på kursen är utbildade design- och bildpedagoger med stor kunskap och lång erfarenhet inom ämnesområdet. Under året anlitas även yrkesverksamma gästlärare för kurser i till exempel typografi, grafisk formgivning, berättande i serie- och fanzineform samt bokbinderi. Vi arbetar med  mix av lärarledda lektioner, föreläsningar, eget praktiskt arbete, individuell handledning och redovisningar. Kursens pedagogiska upplägg syftar till att främja självständighet och öka tilliten till det egna konstnärliga arbetet.  

Valbara veckor

Fyra veckor under läsåret bryts schemat för valbara kurser där du själv väljer bland olika kurser: litografi, samhällsfrågor, måleri, screentryck, bokbinderi, tusch, silversmide, skrivande och friluftsliv. Dessa kurser läser du efter val och tillsammans med deltagare från alla skolans kurser. Innehållet varierar mellan läsåren.

Lokaler

Vi håller till i stora och rymliga lokaler. Du får en egen arbetsplats med skrivbord och materialförvaring. Här finns ateljéplats och stora möjligheter till allt från stora måleriprojekt till pingis. Du har tillgång till datorer, lokaler och utrustning även utanför lektionstid.

Kursen förbereder dig för vidare studier på högskolenivå inom konst och design eller för fortsatt eget arbete. Många av våra deltagare söker sig vidare till högskoleutbildningar inom området. Vi har deltagare som till exempel fortsatt till HDK-Valand, Konstfack eller Beckmans, andra fortsätter inom andra yrken eller med egna verksamheter. Oavsett vad du väljer att göra efter vår utbildning är ett kreativt år utvecklande på många områden och något som du har nytta av hela livet.

Ansökan

  • Ett personligt brev

  • Arbetsprover som beskrivs här nedanför.

Obligatoriska uppgifter för Grafisk form och illustration:

1. Informativ bildserie

Förklara hur en vitlökspress används. Teckna en bildserie som informerar om hur en vitlökspress används. Förklaringen ska rikta sig till någon som aldrig tidigare varken sett eller använt en sådan. Utveckla en visuell lösning som förklara användningsområde och handhavande. Väljer du att ha med text ska den vara så kortfattad som möjligt. Tänk på att användaren kanske inte förstår information i text. Det är alltså din teckning, det visuella som är det viktiga. 

2. Illustration

Välj ett rum som du känner dig bekväm i, alternativt ett som du känner dig obekväm i. Illustrera/teckna rummet. Försök få fram din känsla för rummet i illustrationen. Känns det varmt, välkomnande och tryggt eller kallt, opersonligt och otryggt.

3. Valfria arbeten

Välj ut fem valfria arbeten gjorda för hand eller i datorn. Det kan vara teckning, måleri, grafisk form, typografi, handtextning, illustration, collage…

Samla alla arbetsprover och ditt personliga brev i ett dokument och spara dokumentet som en sammanhållen pdf innan du laddar upp den.

Detta förväntas kursdeltagaren kunna efter avslutad kurs

Utbildningen förbereder dig för vidare studier eller fortsatt eget arbete inom designområdet. Du får kunskaper i grafisk formgivning, visuell kommunikation och illustration.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://helliden.se/utbildningar/grafisk-form-och-illustration/

Planerar att bli slöjdlärare

Amanda och Molly går en profilkurs inriktad på återbruk, design och hållbarhet. - Vi får testa massa olika tekniker. Vi har till exempel jobbat med papper och fått renovera och restaurera gamla möbler, säger Molly.

Läs hela artikeln

Hellidens folkhögskola

På Hellidens folkhögskola vill vi förbereda dig för vidare studier eller en yrkesmässig verksamhet. Du får tid att utveckla dig själv, dina kunskaper, tankar och ditt konst- och hantverksintresse. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Hellidens folkhögskola

522 94 Tidaholm

Telefon: 0502-178 00
E-post: helliden@helliden.se
Webbadress: http://www.helliden.se/