Skola:
Hellidens folkhögskola
Plats:
Tidaholm - Västra Götalands län
Längd:
1 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Profilkurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: personligt brev

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A2)

Internat: Ja

Kurstid: 27 aug 2024 - 28 maj 2025

Kostnader: Du betalar 809 kr per månad för gemensamma kostnader.

Kontakt: Moa Edlund

Telefon: 0722515940

E-post:
moa@skolahelliden.se

Detta är en grundutbildning för dig som är nyfiken på keramiska tekniker och deras uttrycksmöjligheter. Hantverk varvas med konstnärligt uttryck.

Keramik grund kan du gå utan att ha några förkunskaper. 

Under året får du testa olika keramiska tekniker och metoder för att utveckla din kreativitet.

Teknik varvas med konstnärligt uttryck och temaveckor där du utmanas att tänka utanför ramarna. Du får övning i olika skissmetoder och utvecklar din hantverksskicklighet.

Teknikerna är utvalda för att kunna kombineras med varandra och ge möjlighet till olika former av uttryck. 

Exempel på tekniker:

  • Drejning
  • Ringling
  • Kavling
  • Skulptur
  • Glasering och andra dekortekniker
  • Vedbränning
  • Lerbearbetning
  • Säkerhet och arbetsmiljö
  • Utställningsbygge

Den här kursen ger dig tid att fördjupa dig inom varje område. Din lärare följer dig och ger dig personlig handledning och peppning hela vägen. Det är en kurs som syftar till att ge dig  möjlighet att skapa konst och konsthantverk såväl som bruksföremål. Du får också  glädjen av att arbeta med andra med samma intresse och lära tillsammans som en grupp.

Kursen passar många och har en härlig blandning av deltagare i alla åldrar och med olika erfarenheter och det trivs vi med. 

Vi har en välutrustad verkstad där alla deltagare får en egen arbetsplats. Ett välutrustat glasyrrum, lerbearbetningsrum, ugnsrum samt drejskivor. Vi har en fin ugnspark med två elugnar. Dessutom har vi tre vedeldade utomhusugnar, en rakuugn, en saltugn och en ittagamaugn.

Verkstäderna är rymliga och praktiskt utformade för att du ska kunna arbeta med konstnärliga arbeten såväl som med brukskeramik. 

Och bäst av allt, du har tillgång till verkstaden dygnet runt.

Under året varvas tiden i verkstaden med konstnärlig grundträning, bland annat bild och foto. Detta ger dig en bred konstnärlig bas som är till stor nytta för din kreativa utveckling och utvecklar ditt idéskapande. Undervisningen sker tillsammans med hela konsthantverkskursen och är ungefär 25 procent av den totala undervisningstiden. 

I bildundervisningen möter du flera olika lärare med god kunskap om färg och form, skissteknik, materialkunskap och konstformer. Varje vecka har du kroki, modellteckning, som övar samspelet mellan öga och hand.

Fotoundervisningen ger dig möjlighet att dokumentera ditt arbete och skapa bilder för presentation i sociala medier, högskole- och stipendieansökningar.

Undervisningen sker både i studio och utvalda miljöer. Din lärare, Kajsa Thorén, är aktiv fotograf och företagare, med lång erfarenhet i yrket och mästarbrev inom fotografi. 

Instagram: @studiothoren

Under fyra veckor om året får du möjlighet att bredda din kunskap under något som vi kallar valbara veckor, ämnena har stor spridning och är både praktiska och teoretiska.

Exempel på kurser är bokbinderi, novellskrivning, friluftsliv, måleri, och collage.

Stor vikt läggs vid närvaro och engagemang i dina studier då samtal och utbyten av idéer är grundläggande för att utvecklas i en kreativ miljö. Studierna sker på heltid.

Du bör också vara medveten om att undervisningen till största del sker i verkstadsmiljö som kan vara bullrig och fylld av visuella intryck. Vet du med dig redan innan kursstart att detta kan vara problematiskt så hör gärna av dig till oss så kan vi diskutera vilka anpassningar vi kan göra utifrån dina behov. Hos oss är alla välkomna och vi vill göra allt vi kan för att du ska få ut mesta möjliga av din tid hos oss.

Din ansökan ska innehålla:

Ett personligt brev där du beskriver varför du vill studera på Helliden och vilka förväntningar du har på kursen, som pdf.

Kopia på dina betyg och intyg i en samlad pdf.

 

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) http://helliden.se/utbildningar/keramik-1-och-2/

Fler kurser inom: Drejning Raku Drejning Glasyr Stengods

Hellidens folkhögskola

På Hellidens folkhögskola vill vi förbereda dig för vidare studier eller en yrkesmässig verksamhet. Du får tid att utveckla dig själv, dina kunskaper, tankar och ditt konst- och hantverksintresse. 

Läs mer om skolan

Postadress:
Hellidens folkhögskola

522 94 Tidaholm

Telefon: 0502-178 00
E-post: helliden@helliden.se
Webbadress: http://www.helliden.se/