Allmän kurs: Gymnasienivå

Ansök nu
Öppnas i nytt fönster.
Skola:
Kvinnofolkhögskolan
Plats:
Göteborg - Västra Götalands län
Längd:
1-2 år
Studietakt:
100%
Kurstyp:
Behörighetsgivande kurs
Ansök senast:
Löpande

Lediga platser: Ja

Antagningsvillkor: I samband med att du blir antagen kommer du att kallas till ett informationsmöte. Informationsmötet är en obligatorisk del av ansökningsprocessen.

Studiestödsnivå (CSN): Gymnasienivå (A1)

Internat: Nej

Kurstid: 18 aug 2025 - 9 jun 2026

Kostnader: 600 kr/termin. Avgiften täcker visst kursmaterial, försäkring, kaffe/te, osv.

Kontakt: Sofia Lundkvist

Telefon: 031-780 35 00

E-post:
sofia.lundkvist@kvinnofolkhogskolan.se

Kursen för dig som studerat minst ett år på gymnasienivå/har minst två år arbetslivserfarenhet efter avslutad grundskola. Du läser gymnasiegemensamma ämnen och kan läsa in vissa särskilda behörigheter

Om du behöver läsa in hela gymnasiet så är du välkommen att söka till Allmän kurs 1: Estet

Allmänt

Som studerande på Allmän kurs får du en bred allmänbildning och du ökar din medvetenhet om dina egna och omvärldens villkor utifrån ett intersektionellt genusperspektiv. Tillsammans med andra utvecklar du ditt kritiska tänkande och din samarbetsförmåga. Dina kunskaper och erfarenheter är en självklar utgångspunkt i studierna.

Studierna på Allmän kurs Gymnasienivå sker i huvudsak tematiskt och utgår ifrån en pedagogik där alla deltar aktivt. Vi har inga prov och mycket få läxor, därför är det viktigt är att du är med och deltar i samtalen på lektionerna.

Innehåll

Inom samhällskunskapen undersöker vi exempelvis: Vad menar vi egentligen med demokrati? Vad orsakar konflikter och hur kan vi hantera dem? Hur ser olika maktordningar ut och hur kan vi arbeta mot diskriminering?

I naturkunskap arbetar vi tematiskt och med ett maktkritiskt perspektiv. Vi arbetar med experiment, laborationer, fältstudier och gör analyser.

I historieundervisningen undersöker vi hur makten medverkar i skapandet av historia. Vi utforskar hur källor produceras och vilken relation det har till fakta.

I religionskunskapen studerar vi hur religioner och livsåskådningar uttrycks, praktiseras och ger mening. Vi lär oss och diskuterar hur människor skapar och relaterar till etiska och existentiella frågor i sitt liv.

I filosofin undersöks tänkandet och varandet, med varandra och med oss själva.

På lektionerna i svenska och engelska ägnar vi oss åt att läsa, skriva, diskutera och analysera. Att träna på att tala inför grupp är en viktig del. Vi har bokcirklar, skriver utredande texter, analyserar film och studerar litteraturhistoria.

Matematikundervisningen är interaktiv och diskussion baserad, med små grupper för ökat engagemang och förståelse. Kurserna är indelade i sex nivåer (matte grundskola, matte 1abc och matte 2abc) för att passa olika inlärningstakter, och nivåer kan repeteras vid behov.

Kursen på skolans webbplats (öppnas i nytt fönster) https://kvinnofolkhogskolan.se/kurs/gymnasieniva/

Fler kurser inom: Allmän kurs Gymnasienivå

Nu kan jag stå och prata inför hela skolan utan att vara nervös

Sage, 22, har läst Allmän kurs för att få behörighet att plugga vidare till lärare. Men det var inte alls självklart att hon skulle våga söka sig till folkhögskolan.

Läs hela artikeln

Kvinnofolkhögskolan

Kvinnofolkhögskolan är en feministisk folkhögskola i centrala Göteborg. Här studerar kvinnor, transpersoner och icke-binära i olika åldrar, med olika bakgrund, mål och studievanor.

Läs mer om skolan

Postadress:
Kvinnofolkhögskolan
Första Långgatan 28 B
413 27 Göteborg

Telefon: 031-780 35 00
E-post: expedition@kvinnofolkhogskolan.se
Webbadress: http://www.kvinnofolkhogskolan.se/